tony.montana

Üyecik
Selamlar,

HP Pavilion 15-cs2017NT laptopumda uzun süredir ara ara mavi ekran hataları alıyordum. Çözmek için birkaç kez format atmayı denedim; ancak bir süre sonra cihaz "Boot Device Not Found" hatası vermeye başladı ve BIOS donanım testinde "No hard drive, storage installed" uyarısı aldım; sistem diski hiç görmüyordu.

Tekrarlı denemelerden sonra cihaz diski geçici olarak gördü ve formatı tamamlayabildim. Fakat şu an Windows açılırken veya açıldıktan hemen sonra sürekli WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR hatası verip mavi ekrana düşüyor.

Tek SSD 512 GB NVMe var, SSD'de bir problem var gibi düşündüm; sizce problemi ne?

SSD’nin Windows açılmadan, HP’nin donanım testinde de zaman zaman kaybolması burada en önemli bulgu. Bu nedenle yeniden format atarak ilerlemeyin. SSD’nin kendisi, M.2 bağlantısı veya anakartın depolama tarafı öncelikli şüpheli; yalnızca WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR yazısından kesin “SSD bozuk” teşhisi konulamaz.

Disk tekrar erişilebilir olduğunda önce önemli dosyaları yedekleyin. Yedeksiz, önemli veri varsa tekrarlı format/onarım ve uzun testler yerine cihazı kullanmayı bırakıp veri kurtarma desteği almak daha güvenli olur.

Yedek alındıktan sonra veya korunacak veri yoksa, açılışta F2 ile HP PC Hardware Diagnostics UEFI içindeki Storage/Hard Drive bölümünün kısa testini çalıştırabilirsiniz. Yine “No hard drive…” diyorsa test yapılamaması zaten not edilmesi gereken bir sonuç. Test başarısız olursa hata kimliğini kaydedin; kısa testin geçmesi de aralıklı arızayı tamamen dışlamaz.

SSD’nin tam marka/modeli nedir? Daha önce aldığınız bir test hata kodu var mı? Serviste, mevcut SSD’nin başka uyumlu sistemde ve bilinen sağlam uyumlu SSD’nin bu laptopta denenmesi, SSD ile yuva/anakart tarafını ayırmaya yardımcı olur.

HP’nin resmi test rehberi: https://support.hp.com/sk-en/document/ish_12081500-12084149-16

BIOS Hardware diagnostic'teki testleri tekrar yaptım, storage'ı yine görmüyor, bazen hard drive'ı görüyor (bazen onu da görmüyor), memory'yi zaten hep görüyor. Şu anda verdiği hata full siyah ekran, sol üstte "initialized library failed 0xc000000b" yazıyor.

Windows kurulum USB'sinde de format ekranında disk bölümünde "disk yok" hatası veriyordu.

Güvendiğim bir tamirciye verdim, %90 SSD gibi duruyor ama yuva vs. de olabilir. Dönüş gelince burayı da güncelleyeyim.