HP Victus 16 – iGPU Kod 43, rastgele reset sorunları ve teknik servisin anakart değişimi önerisi

ali79

Çalışkan
Merhaba,
HP Victus 16 dizüstü bilgisayarım var. Donanım özellikleri: Ryzen 5 6600H (dahili Radeon Graphics) + RTX 3050 Ti.

Yaklaşık 6–7 aydır devam eden ve zamanla artan bir problem yaşıyorum. Süreci kronolojik ve net şekilde özetlemek istiyorum:

Yaşanan Problemler:
  • Bilgisayar bazen sorunsuz açılıyor, bazen Windows açıldıktan birkaç dakika sonra kendi kendine reset atıyor.
  • Aygıt Yöneticisi'nde dahili ekran kartında (iGPU) Kod 43 hatası görülüyor.
  • iGPU zaman zaman devre dışı kalıyor; manuel olarak etkinleştirince geçici düzelme oluyor ancak sorun tekrar ediyor.
  • Sistem bazen saatlerce çalışabiliyor, bazen Idle durumdayken bile 5–10 dakika içinde reset atıyor.
  • Mavi ekran ve ani restartlar yaşanıyor.

Yazılımsal Olarak Denediklerim:
  • Birden fazla kez temiz format (Windows 10 ve Windows 11).
  • DDU ile tüm GPU sürücülerini kaldırıp AMD iGPU sürücülerini manuel yükleme.
  • Farklı AMD iGPU sürücü sürümleri (eski–yeni) denendi.
  • BIOS ayarları ve güncellemeleri kontrol edildi.
Hiçbiri kalıcı çözüm olmadı.

Servis ve Teknik Süreç:
1) İlk verdiğim teknik servis:
  • Cihazı açmadan çeşitli testler yaptıklarını söylediler.
  • Bu testlere göre RAM ve işlemcide donanımsal arıza olabileceğini düşündüklerini belirttiler.
  • Net bir parça bazlı onarım önermediler.
  • Anakart değişimi gerektiğini söylediler.

2) HP Resmi Teknik Servis ile görüşme:
  • HP ile iletişime geçtim.
  • Yaklaşık 8.000 TL karşılığında sıfır anakart değişimi teklif ettiler.
  • 6 ay garanti verileceği söylendi.

3) Şu anki durum:
  • Cihaz şu anda başka bir teknisyende (bağımsız çalışan, bu tür onarımlar yapan biri).
  • Kendisi bazı denemeler yaptığını söyledi ancak henüz bana net bir dönüş yapmadı.
  • Şu an için ne yazılımsal ne de donanımsal olarak kesin bir teşhis yok.

Şüphe Edilen İhtimaller:
  • iGPU / CPU kaynaklı donanımsal sorun
  • Anakart güç devreleri (VRM) veya mikro kısa devre
  • Isıya bağlı BGA / lehim çatlağı (reballing ihtimali)
  • Yazılımsal gibi başlayıp donanıma işaret eden bir problem

Merak Ettiklerim:
  • Bu belirtiler kesin donanımsal arızaya mı işaret eder, yoksa hâlâ Firmware / BIOS / sürücü kaynaklı olabilir mi?
  • Bazen stabil çalışması, işlemcinin veya IGPU'nun tamamen arızalı olmadığını mı gösterir?
  • Reballing geçici bir çözüm mü olur, yoksa anakart değişimi mi daha mantıklı?
  • Anakart değişimi sonrası uzun vadede benzer sorunlar tekrar edebilir mi?

Amacım cihazı bir süre daha stabil kullanabilmek; ileride zaten yeni bir sistem toplama planım var.

Tecrübelerinizi ve fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Mesajınızı kendiniz mi yazdınız yoksa yapay zekâya mı yazdırdınız? Her neyse. Bir tamirciye kurcalattığınızı anlıyorum. HP'nin teklifini keşke kabul etseydiniz. Bana AMD çipi bozuk gibime geldi.

Mesajınızı kendiniz mi yazdınız yoksa yapay zekâya mı yazdırdınız? Her neyse. Bir tamirciye kurcalattığınızı anlıyorum. HP'nin teklifini keşke kabul etseydiniz. Bana AMD çipi bozuk gibime geldi.

Evet yapay zekaya yazdırdım sürecin en başından beri iletişim halindeyim ve tüm sorunları benim yerime hatırlayabiliyor.

Peki sadece işlemci arızası mıdır sizce? Başka bir yerinde arıza olabilir mi?

Evet yapay zekaya yazdırdım sürecin en başından beri iletişim halindeyim ve tüm sorunları benim yerime hatırlayabiliyor.

Peki sadece işlemci arızası mıdır sizce? Başka bir yerinde arıza olabilir mi?
Çok düşük ihtimalle sürücüdür.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…