Doruhanozkan

Üyecik
Selam. Victus 16 laptop kullanıyorum, 2-3 gün önce fanları temizlerken yanlışlıkla fanın 3 yaprağını kırdım balans yapmasın diye paralelindeki 3 yaprağıda kendim kırdım lakin kırık olan ses ve titresim yapsa da fanlar çalışıyordu.

Bugün ise termal macun bakımı yaptım. GPU, CPU kısmlarını güzelce alkol ve pamukla temizledim, bilgisayarı çalıştırdım ve fanların çalışmadığını fark ettim. Ayrıca USB portları da çalışmıyor.

-Fanların yerlerini değiştirip denedim yine çalışmadı.
-Bir arkadaşın konusunda gördüm, termal macun kısa devre yaptırdığı için aynı sorunu yaşamış, temizleyip tekrar uygulama yaptım ama nafile.
-HP yetkili servisi ile görüştüm. Garantim geçen hafta bittiği için ücret karşılığı anakartı değiştireceklerini ve fanların değişimine ücret almayacaklarını söylediler.(Maliyet yüksek olduğundan kıyak geçeceklermiş kısacası.)

Hemen anakart değişimine yönelmeden sizden destek almak istedim, USB portlarının çalışmaması bağlantısını kuramadım. Fanları takım halinde buldum fanları değişsem iş çözülecek mi? Dün kırıkken çalışan fan bugün neden böyle yaptı yorum sizin 🙏🏻

Son düzenleyen: Moderatör:
Sorun fanlardan çok anakartın güç dağıtım hattıyla ilgili görünüyor. Yeni fan almadan önce anakart besleme hatlarının ölçülmesi daha mantıklı olur. Eğer cihaz açılıyor, görüntü ve Windows geliyorsa büyük ihtimalle ana bileşenler sağlamdır ve sadece fan/USB hattında arıza vardır. Açılmıyorsa daha ciddi güç devresi sorunu olabilir.

Denemek istersen basit bir reset işlemi var:
  1. Adaptörü çıkar
  2. Batarya soketini çıkar
  3. Güç tuşuna 40 sn basılı tut
  4. Sonra sadece adaptörle açmayı dene
Düzelirse kontrolcü kilitlenmesiymiş demektir, düzelmezse donanımsal arıza ihtimali güçlenir. Bu durumda parça değiştirmeden önce anakartı komponent seviyesinde onaran bir servise göstermek en mantıklısı olur.

Artı -1 Eksi
Sorun fanlardan çok anakartın güç dağıtım hattıyla ilgili görünüyor. Yeni fan almadan önce anakart besleme hatlarının ölçülmesi daha mantıklı olur. Eğer cihaz açılıyor, görüntü ve Windows geliyorsa büyük ihtimalle ana bileşenler sağlamdır ve sadece fan/USB hattında arıza vardır. Açılmıyorsa daha ciddi güç devresi sorunu olabilir.

Denemek istersen basit bir reset işlemi var:
  1. Adaptörü çıkar.
  2. Batarya soketini çıkar.
  3. Güç tuşuna 40 sn basılı tut.
  4. Sonra sadece adaptörle açmayı dene.
Düzelirse kontrolcü kilitlenmesiymiş demektir, düzelmezse donanımsal arıza ihtimali güçlenir. Bu durumda parça değiştirmeden önce anakartı komponent seviyesinde onaran bir servise göstermek en mantıklısı olur.

Selam USB portlarında bir sorun yokmuş, deneme yaptığım USB aracında sorun var mış portlar girişler gayet sağlıklı. Bir servisten öğrendiğim kadarıyla fanlarda sensör var mış ve yaprakları kırdığım için fanı algılayamamış bilgisini aktardı fakat şu an fanlarda çalışıyor ben yine de fanları sipariş ettim ve değiştireceğim. Cevabınız için size de bilahare teşekkür ederim.

Kısa bir bilgi, görüştüğüm servis profesyonel bir servis ve yeni nesil laptopların antistatik matlar ekipmanlar vb. kullanarak temizlenmesi ve macun değişimi yapılması gerekitği bilgisini aktardı. Aksi takdirde işlemcide sorunlar oluştuğunu ve portların çalışmadığını ve sıkça karşılaştıklarını belirtti. Konuyu okuyacak arkadaşlara da ek bir bilgi olsun.