Huawei MA5671A GPON SFP ile Keenetic Hero 2.5G hızında çalışırken 100% paket kaybı oluyor

Vay anasını, keşke ben de bunu bir tadaydım. Neyse kısmet değilmiş. Benim amacım internetimdeki minimal olan bufferbloat'ı yok etmek. Bunun için NanoPi R6S aldım. Acaba converter de almaya değer mi? Çünkü 1 Gbps kilidi yüzünden bufferbloat olduğu kanaatindeyim.

Ben de tadamadım hocam o yüzden yalnız değilsiniz, yetişemedik :')

Benim ilk amacım ONT'nin güç kaynağından kurtulmaktı. 6 girişli prizim vardı ve ONT ile yetmiyordu. Switch de aldım. 8 cihaz oluyordu. Ben sadece o yüzden SFP aldım. 2500 Mbps hız için değil. SFP direkt cihaza girince güç kaynağından kurtuluyordum.

Şimdiki asıl problemim bufferbloat sorununu kökten çözmek. O yüzden OpenWRT x86 PC topladım.

NanoPi R6S ile güzel sonuçlar alırsınız hocam. Dört çekirdekli ve yüksek GHz. Muhtemelen PPPoE ve SQM performansı üzmez diye düşünüyorum.

Bufferbloat sandığınız gibi limitten dolayı değil. Hatta limit aşınca esasında daha kötüleşme imkanı var. TX queue sorunları yaşanabiliyor. Benim sorunum zaten muhtemelen bundan kaynaklanıyor. TurkNet tarafındaki limitlemeye yakalanma fırsatım bile olmuyor çünkü TX queue batıyor ve paketler direkt drop oluyor.

Burada yazıyor her şey. https://www.hitoha.moe/fixing-tx-drop-on-gpon-onu-with-mikrotik/

İlk mesajımda belirtmiştim zaten. Sorun kesin bundan kaynaklı. Yoksa herkes gibi bende 2500M modunda iken en fazla 940 Mbps hız alırdım. Ama benim cihaz 2500M modunda iken direkt ölüyor. Yani başka bir sorun olduğunun kanıtı. Olay bende TurkNet limiti ile alakalı değil.

Sizin sorunuza gelirsek, bence converter alın. Ama 2.5G'ye gerek yok. Ben ilk TP-Link MC220L almıştım ve sorunsuz çalışıyordu. Hem ucuz hem de hemen gelir. Onu alın.

attiginiz converter gigabit, bende r6sde dahil tum portlarim 2.5 olacagindan 2.5g portlu almak daha mantikli

attiginiz converter gigabit, bende r6sde dahil tum portlarim 2.5 olacagindan 2.5g portlu almak daha mantikli
Artık bir anlamı yok hocam. Bütün ISS'lerde limit var.

Ben AliExpress'ten aldım ve üç haftada geldi. Gümrüğe takılmadı. İçinde UART girişi de var. Flash atmak çok kolay. Onu alın o zaman.

Ama benim yaşadığım sorunu yaşarsanız bir anlamı olmayacak. 1G mod'da çalıştıracaksanız. MC220L'den hiçbir farkı olmayacak.

Sorunu yaşamazsanız bile 1G limiti geldi ISS tarafından. Gene anlamı kalmadı.

Size kalmış.

1G limit acaba bölgesel mi yoksa genel mi bunuda öğrenmek lazım. Çünkü 940 mbps takıldığımda deli gibi pingim fırlıyor buda demek oluyorki olt bana fazladan yollamaya calısıyorki 940 kadar alayım. Deneyelim umarım 1300 hızları görürüm. Görmesek bile sınırı kaldıralım

iki urunu 4200TLye siparis gectim.

Hangi router i kullanıyorsunuz?

ISSlerde limitleme başladı ise 940 larda takılmam lazım değil mi bende öyle değil 1050 1100 görüyorum.

Dosya Ekleri

• 1G.webp
    17,6 KB · Görüntüleme: 61
Son düzenleme:
Hangi router i kullanıyorsunuz?
Konu bana ait değil, Recep Baltaş'ın.

Kendisi yanlış hatırlamıyorsam Turk Telekom altyapısı üzerinden TurkNet kullanıyordu ama 1000 Mbps paket tanımlamışlardı ona deneme amaçlı. 100 Mbps değil yani.
ISSlerde limitleme başladı ise 940 larda takılmam lazım değil mi bende öyle değil 1050 1100 görüyorum.
940 Mbps kablolu'da normal 1G limitidir.
Ama ISS'ler FTTH altyapıda 1G müşterilerine 1200-1300 Mbps gönderir genellikle. %5-%10 arası olan TCP overhead'in önüne geçmek için. Zaten bunu Recep Baltaş ve diğer arkadaşlar gördü. SFP ile 1300 Mbps almalarının sebebi buydu.

TurkNet ise direkt GPON standardında hız gönderiyordu. Yani 2.4G download ve 1.2G upload almak mümkündü yakın zamana kadar. Artık onlar da limitleme yapmışlar ama gene 1100-1200 Mbps gönderiyorlar, size gelene kadar tam 1000 Mbps olsun diye. O yüzden sizde 940 Mbps yazmıyor.

Aynı şey 100 Mbps pakette de var. 120-130 Mbps download ve 25 Mbps upload gönderiyorlar, saniyede 13.2 MB/s indirme yapılabiliyor. Halbuki paket 100 Mbps download, 20 Mbps upload. Saniyede 11.8 MB/s olmalı doğru şartlarda.

Bunu yapmalarının diğer bir sebebi ise şikayetleri azaltmak. Çoğu bilgisiz müşteri arayıp "Kardeş ben 100 megabit'e para veriyorum siz bana 90 veriyorsunuz, bu nasıl iş, sizi dava edecem" dedikleri için artık böyle yapıyorlar. Ona rağmen düşük hız alıyorsanız sizin kullandığınız cihazları suçlayıp işin içinden kaçıyorlar (ki bence yaptıkları doğru, eğer adamlar sana hızı doğru gönderdiği halde sen doğru çalıştıramıyorsan sorun sende)

Son düzenleme:

Bende Recep beyin kullandığı router i sormuştum aslında sanırım ASUS kullanıyor fakat hangi model? Ayrıca ben SFP ile baştan beri Wi-Fi üzerinden 1100 gibi değerler alıyorum anlık başlangıç 1300 1400 görsem de test bitene kadar 1050 1100 görüyorum download ise 125 130 civarı oluyor sürekli olarak ayrıca deco BE85 aldım daha iyi Wi-Fi alırım diye fakat aynı değerlere ulaşıyor Keenetic ile ve bu yüzden iade edeceğim.

Bende Recep beyin kullandığı router i sormuştum aslında sanırım ASUS kullanıyor fakat hangi model?
ASUS BE88U kullanıyor orada.

Ayrıca ben SFP ile baştan beri Wi-Fi üzerinden 1100 gibi değerler alıyorum anlık başlangıç 1300 1400 görsem de test bitene kadar 1050 1100 görüyorum download ise 125 130 civarı oluyor sürekli olarak
Dedikleriniz normal hocam. Sıkıntı yok. İyi hatta.

ayrıca deco BE85 aldım daha iyi Wi-Fi alırım diye fakat aynı değerlere ulaşıyor Keenetic ile ve bu yüzden iade edeceğim.
Ben bu saatten sonra Keenetic dışında WiFi AP almam. Ubiquiti markası da güzel.

@sulkoc

Nasıl bir hikmetse sorun çözüldü.

SFP'yi her şey klonluyken direkt Keenetic'in SFP portuna taktım.
Sonra bu komutları çalıştırdım tekrar.
  1. interface 4 media-type sfp
  2. interface 4 sfp pcs 2500base-x/an
  3. interface 4 sfp duplex full
  4. interface 4 sfp rx-los ignore
  5. system configuration save
Ve reboot ettim.

Keenetic arayüzünde 2.5G olarak gözüküyor. Paket kaybı 0%. Kablolu testte 940 Mbps hız alıyorum. Muhtemelen OpenWRT SFP arayüzünde de 2500M yazıyordur. Bakmadım.

Şimdilik 2.5G cihazla test etme şansım olmadı. Haftaya test edeceğim. iPerf3 TR sunucusu ise hep meşgül olduğu için direkt Keenetic arayüzünden test etme imkanım da olmadı maalesef. Kim meşgül ediyorsa o server'ı takıntılı biri herhalde.

Ben muhtemelen test ettiğim gün TurkNet arızasına denk geldim. Muhtemelen 2.5G ile ilgili bir problem değildi. Çünkü aynı sırada tanıdıklarım da düşük download hızı ve paket kaybı yaşıyormuş.

Nasıl denk geldi anlamıyorum yaaa... Şansa bak abicim.

Son düzenleme:

Senin adına sevindim tadını çıkar Wi-Fi hızlarını merak ediyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…