Planlanmıyor Hukukî konular için özel moderatör olabilir

Bu öneri uygulamaya geçirilmeyecektir.
Tüketici Hakları kategorisi gibi hukukî konular içeren konu ve kategoriler, hukuk bilgisinin olduğu forum içerisinde görülmüş moderatörler tarafından denetlenebilir, bu niteliği taşıyan moderatör yoksa da bu niteliği taşıyan bir üye moderatör yapılabilir.

Son düzenleme:
Tırnak içerisine almışsınız ama yine de belirtmek isterim.
Avukat demedim, hukukî bilgisi forum içerisindeki mesajlarından görülebilen moderatör veya üye dedim.
İnternet ortamında yetkisini doğrulayamayacağın birisinin fikrine göre hukuki bir konuda hareket etmek doğru olmaz.

Forum ortamında telefon, laptop gibi öneriler neyse, donanım ve yazılımı kıyaslayaran ürünler değerlendirilebilir.
Ancak hukuk ayrı bir konu, öneri verecek kişinin başını yakma ihtimalini geç davacı-davalı kişinin bir öneri ile sonunun ne olacağıni kestiremezsin.

Zaten profesyonel destek için avukata yönlendirme yapılması gerektiğini herkes biliyordur diye düşünüyorum, bilmeyenler için de not düşülebilir.
Benim önerideki maksatım "dava açıp şöyle yap" gibi bir şey değil. Benim maksatım mesela "ürün ayıplı, ne yapabilirim" konusuna ilgili mevzuatı kaynak göstererek nereye, nasıl başvurulması gerektiği konusunda temel bilgilendirme yapılması. Tekrarlıyorum, profesyonel destek için bir avukat ile görüşülmesi not düşülebilir.
Bu yorumunuz göz önüne alındığında Tüketici Hakları kategorisi de kapatılmalıdır. Ancak dediğim gibi bu kategori ve önerim, profesyonel destek sağlamayıp bazı konularda temel bilgilendirme yapılmasını sağlar.

Avukatlar danışmanlık ücreti alıyorlar. Yani demem o ki gönüllü avukat bulman için danışmanlık ücretine ihtiyacı olmayacak kadar doymuş biri bulacaksın ya da hiç kimse.

Dostlar bir avukat abiniz olarak birkaç kelam edeyim. Biraz uzun olacak, umarım okursunuz. Seni de etkilemiş olayım @Recep Baltaş.

Öncelikle öneride de bahsedildiği üzere hukuki danışmanlık hukukçudan alınması gereken bir hizmettir. Genel olarak söylüyorum, herhangi bir hukuki işlem hakkında şayet birinden akıl alıyorsanız, bu kişi mutlaka bir hukuk fakültesi mezunu olan ve gerek akademide gerek uygulamada (avukat, hakim, savcı) olan meslektaşlarımdan birisi olsun. Diğer insanların vereceği tavsiyelere çok güvenmeyin ve o tavsiyelerle herhangi bir hukuki işlem yapmayın.

Şimdi öneriye gelelim. Öneride talep edilen şey esasen yasal değil ve bunu örneğin bir avukat bile yapıyor olsa meslek etiği ile örtüşmüyor maalesef. Hukukçu olmayan birinden hukuki danışmanlık alınması hem size zarar verir hem de bunun yasal bir dayanağı yoktur. Örneğin birçok şehrin adliyesinin önünde bazı "arzuhalciler" görürsünüz. "Dilekçe yazılır, dilekçe dilekçe dilekçe" diye seslenirler. Sizler adına kimi davalarınız için dilekçe yazarlar ve yazdığı dilekçenin ücretini talep ederler. Bu bir suçtur. Bu hizmetler yalnızca avukatlar tarafından verilebilir. Üstelik sizler ve haklarınız için tehlikeli bir durumdur. Arzuhalci dediğiniz insanlar hukukçu olmadığından, yazdığı dilekçede bir eksiklik veya yanlış olursa sonucundan yalnızca siz etkilenirsiniz. Dilekçede sizin adınız yazıyor, arzuhalcinin değil.

Arzuhalci meselesi bir örnekti sadece.

Gelelim bir avukatın desteğine. Bir avukatın da sizlere Techolay üzerinden hukuki destek vermesi aslında yanlış ve meslek kurallarına da aykırı bir durumdur. Bizim meslekte reklam yasağı vardır. Bir avukat kendisinin reklamını yapamaz. Bu reklam illaki "Ben çok iyi boşanma avukatıyım, bana gelin kesin paranızı tahsil ederim, kesin seni beraat ettiririm" gibi ifadelerle olmak zorunda değil. Bir sosyal medya hesabından rastgele hukuki bilgiler vermek, kimi Yargıtay kararlarını paylaşmak, kendi internet sitelerini açıp kimi makaleler yayınlamak vs. gibi davranışlar da aslında reklam amacıyla yapılmış davranışlar oluyor ve bu avukatlar bağlı oldukları baroya şikayet edilmesi halinde disiplin soruşturması geçirebilirler. Bu yüzden bu da sakıncalı bir durum.

Techolay açısından ne olur peki? Sanal ortam burası. Herkes Google üzerinden bir hukuki konu araştırıyor ihtiyaçları olduğunda. Açıkça Techolay'da üyelere hukuki destek verilmesi halinde Google'da Techolay'daki mesajlar da çıkacak. Avukatların ve haliyle baroların burayı ve özellikle hukuki destek verildiğini görmesi/keşfetmesi halinde Techolay onların elinden biraz çeker, benden söylemesi.

En güzel tavsiyem, şayet bir hukuki problem yaşıyorsanız, mümkün olduğunca bulunduğunuz bölgedeki bir avukata veya tanıdığınız güvendiğiniz bir avukata danışın ve onlarla çalışın. Sanal ortamdan çözüm aramayın. Bu iş profesyonel bir iştir arkadaşlar.

@Recep Baltaş, belki şu olabilir. Üyelere hukuki hizmet vermek dışında, moderasyon ekibine bir avukatı da dahil edersiniz. Bu arkadaşa farklı bir iş bölümü verebilirsiniz. Örneğin üyelerin kimi paylaşımlarının suç olup olmayacağını kendisi sizlerden daha iyi bilecektir sonuçta ve bu konuda hem üyelerin hem de sitenin zarar görmemesi adına kimi raporlarla o ilgilenebilir, aksiyon alabilir. Genel olarak ben de zaten moderatörlük başvurusunda bulunmuştum. Eğer istersen yukarıda anlattıklarımı da gözeterek, hem siteye ve sana hem de bana herhangi bir sorun oluşturmayacak şekilde bir çalışma sağlayabiliriz.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…