Rehber HX serisi işlemciler ve Lenovo LOQ cihazlar hakkında bilinmesi gerekenler

Mikrokod'lar kapalı kaynak olduğu için neye sebep olduklarını pek bilemiyoruz maalesef.
Açık kaynak seven biri ve Linux dağıtım projem olmasına rağmen (gerçi maalesef çok gecikiyor ama) ben her şeyin açık kaynak olmasından yana değilim.

Çünkü maalesef bir şeyin açık kaynak kodlu olmasının zararları da olabiliyor. Bunu açık kaynak kod taraftarı biri olarak söylüyorum. Belki işlemcilerin mikrokodlarını kapalı tutarak bize bilmediğimiz bir iyilik yapıyor da olabilirler.

Tam tersi. Donanımın kusurları saklanıyor. Bununla beraber zaten Intel ve AMD, açık açık bilgisayarlarda arka kapı barındırıyorlar. Hobi projelerinizi veya ticari ürününüzün kaynak kodunu dağıtmamak tabii ki bir seçenek olabilir ama her şeyinizi güvendiğiniz bir platformun kapalı kaynak donanım ve yazılım içermesi ciddi sorun.

Katılıyorum ama şöyle bir durum var. Saldırganlar da bu açık kaynak kodlarından faydalanabiliyor maalesef. Intel eski işlemcilerde çıkan güvenlik sorununu maalesef performansı düşürecek şekilde yazılım ile çözdü diye biliyorum.

Kerem hiç konuşmayıp düşüncelerini ifade ile belirtme huyuna bayılıyorum. Ama yine de konu işlemci mimarisi oldu mu konunun çok ciddi olabileceğini bu yüzden kaynak kodu paylaşmadıklarını düşünmeye devam edeceğim.

Belki fikrim değişir.

En azından bu anakart yanma sorunu görünen işlemcinin kodlarını kısmi olarak açmalılar sanırım.

Son düzenleme:
Hem Intel hem de AMD çok kullanılan platformlar, yani mikrokodlar gayet büyük bir kitlece araştırılabilir. Hiçbir zaman hiçbir sebeple kapalı kaynak kod savunulmamalıdır. Ancak sermaye sahibi veya devletseniz kapalı kaynak koda evet dersiniz. Güvenlik söz konusu olduğunda kapalı kaynak asla bir seçenek değildir, kendi projelerinizde de kullanılan ve aktif olarak desteklenen kütüphaneleri kullanmanız gerekli.

Dediğiniz durum işlemcinin tasarımsal zaaflarından kaynaklı sorunlar, direkt performansa faydası olan özellikleri kapatarak ancak güvenlik sağlanabiliyor. Bunların bazıları mikrokod, bazıları da işletim sisteminin kendisi tarafından çözülüyor. Linux'ta mitigations=off ile, Windows'ta ise bazı regedit hileleriyle kapatılabiliyor. Şu anki işlemci açıklarını çözen yamalar yaklaşık 200-300 Geekbench 6 Çok Çekirdek puanına etki ediyor. Hem Ryzen 5 5600 hem de i5 6200U'dan elde ettiğim deneyim bu şekildeydi.

@pesimist34 Merhabalar. Lenovo LOQ laptoplardaki anakart sorununun bence Intel işlemcilerdeki oksidasyon sorunu ile alakası yok. Alakası olsa 12450HX tarafında sorun olmamalıydı. Ya da mikrokod güncellemesi almasına rağmen laptopların bozulmaya devam etmemesi gerekirdi. (Oksidasyon sorunu yüzünden bozulan laptop olduğu konusunda benim elimde hiçbir somut veri yok. Diğer HX laptoplarda böyle bir şeye bir kere bile rastlamadım. Game Garaj'a bunu sorduğumda masaüstü tarafında dahi bir tane bile şikayet almadıklarını söylediler. Game Garaj'ın da bolca HX işlemcili laptopu var ve takipçi kitlemde çok kullanıcısı var. En azından şimdilik işlemcisi ya da anakartı bozulan görmedik. )

Youtube kanalıma halen "LOQ laptopum bozuldu" yorumları gelmeye devam ediyor. 7-8 aydır sorunsuz kullanmış (gayet de titiz, stant üstünde hatta işlemciye limit koyarak kullanmış) Lenovo LOQ sahibi bir gün laptopunun anakartının durup dururken bozulduğunu görebiliyor.
Evet Lenovo anakart değişimi yapıyor ama garanti bittiğinde bunu ücretsiz yapmayacağını hepimiz biliyoruz. En azından 3 yıl garanti vererek bu konuda biraz daha güven veriyorlar ama sonrası muamma.

Lenovo LOQ'lara segmentindeki başarılı laptoplardan biri demek de bence şu anki haliyle yanlış olur. Intel HX işlemcili modellerde anakart sorunu devam ediyor. i7 13650HX işlemcili modeli hariç neredeyse tüm RTX 4050/4060 modellerde 170W adaptör var. Yük altında battery drain (pil seviyesinin azalması) kaçınılmaz oluyor.

Sorunsuz olsa segmentinin başarılı laptoplarından biri diyebilirdim ama kendi adıma Lenovo LOQ önerdiğim inceleme videolarımı kaldırmak zorunda kaldım. Tıpkı HP Victus tarafında olduğu gibi Lenovo LOQ tarafı da şu anki haliyle mümkün olduğunca alınmaması gereken riskli ürün klasmanında. (AMD olanlarda risk düşük, onları iyi fiyatlı oldukları için önerebilirim. Onlarda da adaptör gücüne dikkat etmek gerekiyor. 230W olarak hatırladığım 7435HS 4060 LOQ modeli 170W adaptörle geliyormuş ve yük altında pil azalıyormuş. Lenovo bu durumda 230W adaptör veriyor diyenler vardı ama o da doğru değil. Vermiyorlar.)

@Ali Osman Uz, Lenovo bu adaptör nanesini Ideapad serisinde de yapmıştı. Neden düşük amperajlı adaptör veriyorlar, gerçekten bilmiyorum. Yani ben açıkcası 230W adaptörü bile yeterli bulmuyorum her ne kadar drenaj yaşamasam da, zira aynı özellikli başka Dell cihazlarda 330W adaptör var.

Cihazda oluşacak en ufak arızayı insanımız anakart arızası sayıyor da olabilir. Onarma sırasında Windows 11 kapandığından ötürü benim cihazım da açma tuşuna duyarsızdı, istediğiniz kadar uğraşın, hiçbir şekilde açılmıyordu. Yani gören olsa anakartın uçmuş derdi bana. Ama ben başıma geleni bildiğimden sorunu anakarta atmamıştım. Cihazın en altında ufak bir Novo anahtarı var, Novo anahtarına basıp açtığınızda cihaz açılıyor, anahtardan açılmıyor. Temiz bir kurulum sonrası bu durum da gitmişti mesela.

Bu durum Reddit sayfalarında da mevcut. İnsanlar adaptörü bozulduğunda cihazın şarjı olmayıp açılmıyorsa hemen anakart arızası sanıyorlar. Bu da aslında orada üretilen anakartların bozulmasının problemi, bu da insanlarda böyle bir algı yaptı.
Game Garaj'ın da bolca HX işlemcili laptopu var ve takipçi kitlemde çok kullanıcısı var. En azından şimdilik işlemcisi ya da anakartı bozulan görmedik.
Bunu biraz zaman gösterecek. Bir de nispeten LOQ'a göre daha yeni bir cihaz dediğiniz. Bu mikrokod yönetimini en iyi yapan marka Asus oldu. Hem hızlı hem de en güncelini eklediler. Lenovo bu işte oldukça yavaş kaldı. Kaldı ki LOQ cihazlar da 2023'den beri üretildiği için, özellikle 2023 cihazları sık bozuluyor. (Eski mikrokodlu BIOS'u içeren cihazlar). Onun için daha fazla vaka olmaması adına mikrokod güncellemesi öneriyoruz. Anakartlar işlemci çevresinden gidiyor, bu kesin gibi.

170W vermelerinin en büyük sebebi anakart diye düşünüyorum. Anakart'lar daha 70-80 derecelere bile dayanamıyor 230W adaptör vermeleri bu anakart yanmasını daha çok tetikleyeceğini düşünüyor olabilirler bence haklılar da. Belli bir partta büyük sorun var büyük ihtimalle o partlar Hindistan ve Türkiye pazarlarına geldi. Öncesinde sadece Hindistan'da yaygınken oranın sıcaklığının Avrupa ülkeleri ve Türkiye'ye göre yüksek olması anakartın arızalanmasının sebebi düşünüyordum. Bu cihazların büyük ihtimalle anakartları aşırı dandik veya sorunlu işlemci sıcaklığı 70 derece olabilir ama anakart sıcaklıkları büyük ihtimalle çok sınırda çalışıyor istersen 50 derecede çalışsın işlemcin anakart sıcaksa arızalanma ihtimali var. 170W'ı bütçeden kar diye düşünüyordum ama büyük ihtimalle onlar daha büyük kar peşinde cihazları böyle koruyorlar ne kadar düşük voltaj o kadar risksiz anakart arızası. Bunun bence oksitlenme ile alakası yok dümdüz dandik anakart ile alakası var yüksek voltaja dayanamıyor sıcaklıkların ne kadar iyi olursa o voltajı aldığı sürece sıkıntı. AMD olanlarda sorun yok çünkü anakart'ları farklı.
Her şeye rağmen satış oranına göre anakart arızası fazla değil hintliler reddit'i kasıp kavurdu onlar bambaşka ekosistem ve Lenovo orda pazar payının %20'sine sahip satışa oranla büyük ihtimalle orda da aşırı fazla bir oran yoktur. Şahsen bir LOQ cihazım olsaydı garantisi bitmeye yakın ikinci elde satar denk bir modele geçerdim umarım bu oran gittikçe artmaz.

Lenovo bu tarz sorunlarda anakart değişimi yapıp durduğu için sorunun anakart dışında olduğunu pek düşünmüyorum.

Adaptör olayı tamamen maliyetle alakalı. Ellerinde bolca 170W adaptör vardır, ucuza geldiği için onları verip duruyorlardır. Çoğu uluslararası firma laptop üretiminde üç kuruşun hesabını yapıyor.

Şu an piyasada ısınma sorunu var denen laptopların neredeyse tamamı faz değişimli termal ped uygulayınca throttle olmayan sıcaklık değerlerine düşüyor. İyi bir macundan yarım gram sürmek ya da 1cm2 bile etmeyen boyutta faz değişimli termal ped uygulamak laptop başına 1 dolar maliyet ya ekler ya eklemez. Ama o 1 doları 1 milyon tane laptop üzerinden düşününce 1 milyon dolar ediyor. 1 milyon doları reklam bütçesi olarak kullanırlarsa bu sorunların üstesinden gelirler diye düşünüyorum. (Yani onlara göre laptopun 95-100 derece işlemci sıcaklığında çalışması çok sorun değil. Onlar için en büyük sorun satış rakamları ve bu yüzden bize göre sorun olan durumu çözmek yerine ürünü reklamla övmek / övdürmek onlar için daha karlı olabilir.)

Hocam merhaba uzun zaman sorma konuyu açıyorum ama cihazdan hala memnun musunuz? Ek olarak yapmamız gereken bir şeyler daha var mı?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…