Makaleler
13
Yer
Bolu Dağı Tüneli
Bu konu, Intel HX işlemcisi bulunan tüm LOQ ve diğer seri laptopları kullanan okurlara öneridir!

Esenlikler.

Intel'in 13 ve 14. nesil bazı işlemcilerinde oksidasyon sorunu olduğu elbet ki duymuşsunuzdur. Ne kısmet ki Intel'in HX serisi işlemcilerinde de masaüstü işlemcilerle aynı CPU ID, silikon kalıp ve üretim süreci aynı olduğundan, Intel tarafından tam olarak açıklanmasa da bu oksidasyon sorunu HX serisi işlemciler için de potansiyel sorun doğurabilecek bir durum.

Intel bununla ilgili birkaç parti mikrokod güncellemesi yayınladı, örneğin 0x129 gibi. Şu an en yenilerden birisi 0x12B sürümüdür. Bu güncellemeleri dilerseniz anakart üreticiniz sağlıyorsa BIOS güncellemesiyle yaparsınız, dilerseniz 3. parti uygulamalarla güncellersiniz.

Şimdi bu durumun LOQ ile alakası ney?

Lenovo LOQ segmentinde en başarılı modellerden birisi, bunları şimdi teker teker anlatmaya başlarsak işin içinden çıkamayız.
Techolay Sosyal'de ve gerek başka forumlarda LOQ cihazlar sık sık önerildi. Öneren kişiler ve alıcıları da bilir ki bu cihazların Hindistan modellerinde öncü olarak i5 12450HX modellerinde bir anakart bozulması var. Bu durum yine bu ülkede bazı AMD işlemcili modeller de bozuluyor. Lenovo cephesinden gelen bir açıklama yok, neden bozuluyor bilinmiyor (şimdilik).

Forumlarda bu cihazlar önerilirken bu sorunun Hindistan cihazlarında olduğu, Avrupa ve Türkiye'ye gelen modellerde olmadığı söylendi. @incii 'in kendi beyanı da bu yönde.
Ayrıca 2024 üretimi cihazlarda bu sorunun epey azaldığı da belirtilmiş Hindistan cihazları için.

Geçen günlerde Cihaz TV tarafından paylaşılan bir video
Teknoloji editörü Ali Osman Uz, eskiden incelediği ve önerdiği bir model olan Lenovo LOQ serisi cihazlarda, EU cihazlarında da anakart bozulma sorununun olduğunu iddia etti. Bir okurunun anakartı tam 3 kere bozulmuş, anakart tamirden geldikten sonra da cihazın eski FPS'lere ulaşmadığını belirtmiş.

Şimdi burada üzerinde konuşulması gereken 2 konu var; bu anakartlar gerçekten değişti mi, yoksa tamir adı altında cihazın anakartı ısıtılıp geri mi gönderildi?

Eğer anakart ısıtılıp geri gönderiliyorsa ve geçici olarak çözülüyorsa, bu bir BGA sorunu. Anakartın değiştikten sonra 3 kere bozulması anlamsız bir şey. Şu ana kadar 1 konu haricinde bir arızaya denk gelmedik Sosyal'lerde, varsa altta belirtebilirsiniz.

Eğer bu sorun anakartta değil de işlemciden ötürüyse?
Eğer bu sorun, yukarda bahsettiğim 13 ve 14. nesil HX işlemcilerde potansiyel olarak olabilecek oksidasyon sorunu ise, bu sadece LOQ'a ait değil, önerilen Aorus cihazlarda, hall sensör arızalarına rağmen önerilen ve 45W limitine takılmayan, hall sensörü bozuk olmayan Victus cihazlar için de var, hatta her 13 ve 14. nesil kullanan HX serisi işlemcilerde potansiyel olarak var.

Lenovo LOQ subreddit sayfasında, bazı kullanıcılar mikrokod güncellemesini yaptıktan sonra sorunun ortadan kalkabileceğini savunuyor.

Neden mikrokod üzerinde çok duruyoruz?
Lenovo, (*) adlı cihazlar için güncelleme yayınladı. Güncelleme incelendiğinde, Lenovo gizli gizli işlemcilere 0x129 adında bir mikrokod güncellemesi yapıyor! Ve bunu tek yapan marka Lenovo da değil. Lenovo sadece bu güncellemelere geç kalan marka, Asus bunun halihazırda o zamanlarda 0x12B adında güncel bir sürümünü yayınlamıştı bile.

Dikkat etmeniz gereken nokta, Lenovo 15IAX9 adlı modele de bu mikrokod güncellemesini yayınladı. 15IAX9 cihazlar, sadece 12. nesil HX işlemcilerle donatılan cihazlar. Yani potansiyel olarak bu sorun 12. Nesil Intel HX serisi işlemcilerde de olabilir.

*
  • Legion 7 16IRX9 [BIOS Version nscn33ww]
  • Lenovo LOQ 15IRX9 and 15IAX9 [BIOS Version NECN39WW]
  • Legion 5i 16IRX9 [BIOS Version NMCN28WW]

Ne yapmalıyız?
Bu sorun sadece LOQ cihazlarda değil, HX serisi bütün cihazlarda olabilir. Cihazınızın sağladığı en son BIOS sürümünü yükleyin, güncellemeden sonra HWInfo 64 uygulamasından kontrol edin sürümünüzü.

Örnek bir görüntü:

1745777930016.webp

Son düzenleme:
Mikrokod'lar kapalı kaynak olduğu için neye sebep olduklarını pek bilemiyoruz maalesef.
Mikrokod güncellemesinden sonra üretilen cihazlarda yeni mikrokod varsa eskiye mi çevirelim hocam yani? Mikrokod güncellemeleri zaten genel olarak kapalı kaynaktır, AMD tarafında da durum böyle. Oksidasyon sorunundan etkilenmek istemiyorsanız bunu yapmanız gizlilik sorunlarından daha önemli olmaz mı bir anlamda sizce?

Mikrokod güncellemesinden sonra üretilen cihazlarda yeni mikrokod varsa eskiye mi çevirelim hocam yani? Mikrokod güncellemeleri zaten genel olarak kapalı kaynaktır, AMD tarafında da durum böyle. Oksidasyon sorunundan etkilenmek istemiyorsanız bunu yapmanız gizlilik sorunlarından daha önemli olmaz mı bir anlamda sizce?
Sorun o değil. Mikrokod güncellemelerinin kapalı kaynak olması neye karşı ne önlem aldıklarını gizliyor. Evet, aşırı gerilim sorununu çözebilir ama neye nasıl müdahale ettiler de ne oldu onu bilemiyoruz. Intel'in ağzına bakıyoruz.

Sorun Lenovo'da olmasa bile açıkçası ben bir tüketici olarak 50K verdiğim cihazda bios ile uğraşıyorsam, anakart eyvah ! Yanar mı diye korkuyorsam markadan zaten soğurum yani bu benim tüketici olarak en doğal hakkım değil mi ? Ha bios hakkında bilgiliysem orası ayrı yine de Lenovo'nun sessizliği iyi değil. Hani ya bunlar algı oyunu bile deseler ona da razıyım o da yok haliyle sorunu kabul etmiş oluyorsun.

Cihaza Dünya para verip foruma girdiğimde şöyle konu görmek istemezdim şahsen. Kendimi bir Lenovo LOQ kullanıcısı gibi görmeye çalıştığımda bile kötü geliyor. H serisi işlemci kullanıcıları bir nebze daha iyidir bence ama HX kullanıcıları tetikte kalır. Techolay'da çok fazla LOQ kullanıcısı olduğundan şüpheliyim o yüzden de burada 1 konu da olsa ciddiye aldım ben.

Son düzenleme:
Sorun Lenovo'da olmasa bile açıkçası ben bir tüketici olarak 50K verdiğim cihazda bios ile uğraşıyorsam, anakart eyvah ! Yanar mı diye korkuyorsam markadan zaten soğurum yani bu benim tüketici olarak en doğal hakkım değil mi ? Ha bios hakkında bilgiliysem orası ayrı yine de Lenovo'nun sessizliği iyi değil. Hani ya bunlar algı oyunu bile deseler ona da razıyım o da yok haliyle sorunu kabul etmiş oluyorsun.

Cihaza Dünya para verip foruma girdiğimde şöyle konu görmek istemezdim şahsen. Kendimi bir Lenovo LOQ kullanıcısı gibi görmeye çalıştığımda bile kötü geliyor. H serisi işlemci kullanıcıları bir nebze daha iyidir bence ama HX kullanıcıları tetikte kalır. Techolay'da çok fazla LOQ kullanıcısı olduğundan şüpheliyim o yüzden de burada 1 konu da olsa ciddiye aldım ben.
En yüksek konfigürasyonunu kullanıyorum LOQ'un, 13650HX ve 4060 versiyonunu. Önce tedbir, sonra tevekkül diyorum. Bunlar çok zor işler değil. Vantage bile otomatik BIOS güncellemesi yüklüyor, indir tuşuna basmak size kalıyor.

En yüksek konfigürasyonunu kullanıyorum LOQ'un, 13650HX ve 4060 versiyonunu. Önce tedbir, sonra tevekkül diyorum. Bunlar çok zor işler değil. Vantage bile otomatik BIOS güncellemesi yüklüyor, indir tuşuna basmak size kalıyor.
Mesajı yazdıktan sonra aklıma geldi bu işi kolaylaştırdılar diye yine de tedbiri elden bırakmamakta fayda var hocam. Mikrokod güncellemelerin içeriği belli değil sonuçta ve HX dediğini işlemci de deli güç tüketiyor 4060'ta güç tüketiyor baya laptoplar bazında. Ben H serisi işlemcilerin dengesiz olduğunu düşünüyorum HX zaten yani ortada.:hehehe:

@4323 sizin ve Cruslan'ın belirttiği gibi kapalı kaynak olduğundan nelerin değiştiğini üretici tarafından belirtilmedikçe bilemiyorsunuz. En sağlıklısı, güncellemeden bir süre sonra voltaj / amper grafiğini gözlemlemek olur. HX serisi işlemcilerin en güzel yanı, çarpan kilidinin açık olması. Bununla sınırları da zorlayabilirsiniz, çok kolay şekilde voltaj ayarlarını da değiştirebilmeniz.

Bunu UV için kullanabilirsiniz ki oldukça sağlıklı olur. Lakin şimdilik gerek yok, soğutması oldukça kaliteli bir model olduğundan ve voltajlar da 0x129 sürümünde bile düzgün olduğundan herhangi bir değişiklik yapmayacağım. Bunlarla ilgilenen bir kullanıcı açısından sorun yok ancak hiç güncelleme bile yapmayan bir son kullanıcı için bir risk var ortada.

@4323 sizin ve Cruslan'ın belirttiği gibi kapalı kaynak olduğundan nelerin değiştiğini üretici tarafından belirtilmedikçe bilemiyorsunuz. En sağlıklısı, güncellemeden bir süre sonra voltaj / amper grafiğini gözlemlemek olur. HX serisi işlemcilerin en güzel yanı, çarpan kilidinin açık olması. Bununla sınırları da zorlayabilirsiniz, çok kolay şekilde voltaj ayarlarını da değiştirebilmeniz.

Bunu UV için kullanabilirsiniz ki oldukça sağlıklı olur. Lakin şimdilik gerek yok, soğutması oldukça kaliteli bir model olduğundan ve voltajlar da 0x129 sürümünde bile düzgün olduğundan herhangi bir değişiklik yapmayacağım. Bunlarla ilgilenen bir kullanıcı açısından sorun yok ancak hiç güncelleme bile yapmayan bir son kullanıcı için bir risk var ortada.
Throttlestop'u sevmiyorum ya, UV yapılabiliyor onlardan ama programa bir şey olduğunda o UV gidebilir. Güncellemeler ile voltaj dengesini düzeltseler bile sorun kronikse ki korktuğumda bu o yine adam olmaz bence.

Throttlestop'u sevmiyorum ya, UV yapılabiliyor onlardan ama programa bir şey olduğunda o UV gidebilir. Güncellemeler ile voltaj dengesini düzeltseler bile sorun kronikse ki korktuğumda bu o yine adam olmaz bence.
UV'yi TS'den yapmanın manası yok çarpan kilidi açık cihazlarda. Intel XTU üzerinden yapmak çok çok daha mantıklı.