Mükemmel bir deneme noktası oldu bu ayarlar benim için, gerçekten aşırı agresif olmayan günlük kullanıma uygun ve tecrübelerime göre Nitro 1-2-0 hariç her şeyin uyarlanabileceği bir setup olmuş. Emeğinize sağlık. Ben büyük ihtimalle 1.3 SoC'ye çıkmak durumunda kalacağım silicon yüzünden. Teşekkür ettim.

@Ayhan Dönmez Loadline'ın ve Scalar'ın risk/reward mantığını ufak özet geçebilir misiniz?

VDDSOC için zaten bildiğim kadarıyla bu kartta Turbo geliyor, verdiğin VSOC'a kitliyor. Yük altında VDrop olmaması adına önemli. CPU VCORE LLC ise ayrı. PBO için Turbo olması iyi, ASUS'taki Level 7 tekabül eder. Yük altındaki VDrop ile ilişkili bu ayarlar çok büyük oranda. V/F eğrisini etkiler. VDrop kontrol altına alınmazsa crash ya da mavi ekran yersin örneğin. Genel anlamda ama çok dokunman gereken ayarlar değil. PBO ile birlikte eksi değeri bir tık daha artırmada ve yük altında stabilleştirmede görevi var.

Risk ile uzaktan yakından alakası yok diyebilirim ama, zaten ASUS'ta Level 8 ya da Gigabyte'da Extreme önermiyoruz. Bunun bir tık altı kullanılmalı, öteki türlü Overshoot oluyor. Statik OC'de voltaj sabitleyip ancak kullanılabilir.

@babe1337 @Ayhan Dönmez ycruncher VT3 testi (9000 saniye) + RAM Test Pro (180 dakika) sorunsuz geçti. Bunun dışında olabilecek en üst ayarlarda ve RT açık Resident Evil 2 ve Forza Horizon 6 oynadım ve performans sorunu stutter sıfır kesinlikle. BIOS güncellemenin ve 6200 MHz'nin etkisini ben hissettim hikayeli oyunlarda bile.

Benim görüşüm şu ki eğer ki hobi olarak veya ilgi gereği Ayhan hocam gibi aşırı suyunu sıkarak zamanlamaları zorlamayacaksanız günlük kullanımda çok da gerekli değil. tRCD ve tRP'nin 36 değil de 37 olması benim durumumda (rekabetçi ile ve RAM OC ile aşırı işim yok) gereksiz olacaktı. 37 çalışsın ama taş gibi stabil çalışsın.

Son düzenleyen: Moderatör:
@babe1337 @Ayhan Dönmez ycruncher VT3 testi (9000 saniye) + Ram Test Pro (180 dakika) sorunsuz geçti. Bunun dışında olabilecek en üst ayarlarda ve RT açık Resident Evil 2 ve Forza Horizon 6 oynadım ve performans sorunu stutter sıfır kesinlikle. BIOS güncellemenin ve 6200 MHz'nin etkisini ben hissettim hikayeli oyunlarda bile.

Benim görüşüm şu ki eğer ki hobi olarak veya ilgi gereği Ayhan hocam gibi aşırı suyunu sıkarak zamanlamaları zorlamayacaksanız günlük kullanımda çok da gerekli değil. tRCD ve tRP nin 36 değil de 37 olması benim durumumda (rekabetçi ile ve RAM OC ile aşırı işim yok) gereksiz olacaktı. 37 çalışsın ama taş gibi stabil çalışsın.

Bende böyle mesela yaz sıcağında, bunda da bana göre risk yok ama IOD 60 derece olunca stabil değil. Arada oyuna Drop giriyor. Kışın mantıklı, yazın sadece Watercool varsa kullanılabilir diyeyim. 1.37 VSOC, 1.8 VDD, Control Line 0 iken 1.2 VDDP istiyor.

1782939846212.webp

Katkısı bununla sınırlı, @elninolaz 7500F'i ile yarışıyor diyebilirim.

1782939975232.webp

Rica ederim, umarım işinize yarar. Fan ile ilgili de bir kaç bir şey söylemek isterim.

Ben kasaya öyle bir düzen kurmuştum ki ekran altına alttan 2 adet Arctic P14 Pro ile üflettim, blow-out fanı olarak BeQuiet Silent Wings 2 120mm taktım. FurMark'ta hiç fark etmedi. Kasa Lancool 216. Hava akışı iyi olmayan bir arkadaşta denedik fan işe yaradı. Ben de işe yaramadı. Kasamın hava akışı muazzam o yüzden hiç gerek olmadığını bire bir test ederek kendimce tescilledim. RAM'in tepesine takılan ekstrem fanlar ayrı mesele ben ekran kartı için konuşuyorum. ROG Astral'in o arkasındaki fan da süs zaten. Devasa soğutma bloğu olduğundan dolayı o fan olsa da olmasa da sıcaklık değişmezdi mesela. Kısaca kasanıza güvenmiyorsanız fan mantıklı. Ayrıca yük altında o fan ekran kartından sıcak hava üfleyeceği için RAM için olumlu değil olumsuz etki yaratır. Fiziken zaten sıcak hava yükselir, o havayı siz daha çabuk tahliye etmeye çalışırken mesh kasada ön fandan üfleyen fanlar standart hava akışını bile bozabilir kısaca. Yani bir test edin eğer faydası varsa kalsın fan ama kasanın hava akışı iyiyse sadece psikolojik oluyor. @babe1337

Ben de zamanında TD500 v2 almıştım, o yüzden hava akışı zamanına göre iyi diyebilirim. Ekran kartı da XFX 7900XTX 310 Merc sebebiyle gerçekten fazla bir güç tüketimi ve ısınma mevcut. Güncelde en son 75°C'ye 115 hotspot ile 40 derece delta gördüm. Önümüzdeki günlerde 3 yıl sonunda hatta bir termal padleri yenileyeceğim + PhaseSheet'e geçireceğim. Fan'ın çekebileceği ufak bir çıkışa denk geliyor diyebilirim.

Güncel olarak kasa alacak olsam ben de Lancool 216 veya 207 alırdım. Başarılı bir seçim olmuş ama tabii dediğiniz gibiyse de o kadar iyi flow olması işinize gelmemiş :/

1782939933250.webp

@babe1337 @Ayhan Dönmez ycruncher VT3 testi (9000 saniye) + Ram Test Pro (180 dakika) sorunsuz geçti. Bunun dışında olabilecek en üst ayarlarda ve RT açık Resident Evil 2 ve Forza Horizon 6 oynadım ve performans sorunu stutter sıfır kesinlikle. BIOS güncellemenin ve 6200 MHz'nin etkisini ben hissettim hikayeli oyunlarda bile.

Benim görüşüm şu ki eğer ki hobi olarak veya ilgi gereği Ayhan hocam gibi aşırı suyunu sıkarak zamanlamaları zorlamayacaksanız günlük kullanımda çok da gerekli değil. tRCD ve tRP nin 36 değil de 37 olması benim durumumda (rekabetçi ile ve RAM OC ile aşırı işim yok) gereksiz olacaktı. 37 çalışsın ama taş gibi stabil çalışsın.

Ben de tamamen aynı fikirdeyim, sentetik testlerde veya aşırı agresif timinglerde gözüm yok. Zaten sizin seviyenizden sonraki daraltmalar soğutma ve silikon limitleri dahilinde ne kadar performans getirir, ekstra olarak tartışılır.

VDDSOC için zaten bildiğim kadarıyla bu kartta Turbo geliyor, verdiğin VSOC'a kitliyor. Yük altında VDrop olmaması adına önemli. CPU VCORE LLC ise ayrı. PBO için Turbo olması iyi, ASUS'taki Level 7 tekabül eder. Yük altındaki VDrop ile ilişkili bu ayarlar çok büyük oranda. V/F eğrisini etkiler. VDrop kontrol altına alınmazsa crash ya da mavi ekran yersin örneğin. Genel anlamda ama çok dokunman gereken ayarlar değil. PBO ile birlikte eksi değeri bir tık daha artırmada ve yük altında stabilleştirmede görevi var.

Risk ile uzaktan yakından alakası yok diyebilirim ama, zaten ASUS'ta Level 8 ya da Gigabyte'da Extreme önermiyoruz. Bunun bir tık altı kullanılmalı, öteki türlü Overshoot oluyor. Statik OC'de voltaj sabitleyip ancak kullanılabilir.

Teşekkürler öncelikle açıklama için. Rehberinizde bu ayarları gördüm, onları ayrıca deneyeceğim ama şu anki setupta değiştir diyeceğiniz bir şey olur mu?

1782940109785.webp

Gerçekten inanılmaz, hep imrenmişimdir bu 6600-2200 ikilisine, hele ki bu timinglerle.

Kendisi üstattır zaten, globalde de ilerledi bir müddet. Ben çok globale merak salmadım. TR özelinde kullanıcı bazında, birebir konular ile meşgul oldum hep şimdiye dek. Böylesi daha iyi, globaldeki rakipler hem dişli hem de Custom loop, delid vs. olmadan mümkünatı çok yok. TR'de zaten bu işler biliyorsun ki masraflı. Amaç burada doğru bilgiyi doğru kaynaktan öğrenmek ve elindekini en iyi şekilde değerlendirmek diyebilirim. Sınırları net veren olmadığı için böyle bir rehber oluşturdum, yoksa DDR5 video serisindeki bilgiler zaten giriş seviyesi için yeterli. Doğru bulmadığımız kısım 1.45-1.5 volt geçmeyin, RAM'ler yanar, sorumluluk kabul etmiyorum vs. söylemleri oldu. Ben 1.65 önerdim ve sorumluluk kabul ettim. Yıllardır da kimseye bir şey olmadı, kendim de dahil buna. Ben 1.8 volttayım zaten, bilinçli düşürmüyorum. Sadece soğutman gerekiyor, başka bir esprisi yok. Soğutmayacaksan da 1.5 volt civarı takılırsın, tREFI ve tRFC uygun aralıkta verirsin. Bitti gitti. Aktif soğutması olmayan da birçok kişiye ayarladık şimdiye dek, sıkıntı yaşayan neredeyse olmadı.

Bu işlemlerin bir zararı yok, katkısı da söylenildiği gibi %1 falan değil. Sırf bu şahıslara inat zaten böyle bir rehber var şu anda bu forumda.

Bu rehber olmasa @MAH0A korkusuzca 1.8 VDD verebilir miydi mesela? :D Adamlar 1.45 geçmeyin, RAM yanar diyor. Bırak yanmayı, degradasyon bile yok Hynix'te. İşlemci ise 2033 FCLK sınır, türünün tek örneği.

Ekstra bu örnekleri bırakabilirim.

Eki Görüntüle 262348

Eki Görüntüle 262349

Eki Görüntüle 262351

Şöyle değerler bize de nasip olur mu be hocam? Bir de 12cm fanı GPU üstüne koyup RAM'e üfletmek mi daha iyi soğutma sağlıyor yoksa bu Jonsbo tarzı ürünler mi?

Bende zamanında TD500 v2 almıştım o yüzden hava akışı zamanına göre iyi diyebilirim, ekran kartı da XFX 7900XTX 310 Merc sebebiyle gerçekten fazla bir güç tüketimi ve ısınma mevcut, önümüzdeki günlerde hatta bi termal padleri yenileyeceğim + PhaseSheet'e geçireceğim. Fan'ın çekebileceği ufak bir çıkışa denk geliyor diyebilirim.

Güncel olarak kasa alıcak olsam bende Lancool 216 veya 207 alırdım başarılı bi seçim olmuş ama tabi dediğiniz gibiyse de o kadar iyi flow olması işinize gelmemiş :/

Eki Görüntüle 262385

Ben de tamamen aynı fikirdeyim, sentetik testlerde veya aşırı agresif timinglerde gözüm yok. Zaten sizin seviyenizden sonraki daraltmalar soğutma ve silikon limitleri dahilinde ne kadar performans getirir ekstra olarak tartışılır.

Teşekkürler öncelikle açıklama için. Rehberinizde bu ayarları gördüm onları ayrıca deneyeceğim ama şu anki setupta değiştir diyeceğiniz bir şey olur mu?

Eki Görüntüle 262388

Gerçekten inanılmaz, hep imrenmişimdir bu 6600-2200 ikilisine, hele ki bu timinglerle

Dead yıllar önce bundan da iyisini açmıştır muhtemelen. Watercool vardı onda, naked PCB aktif soğutma vs. vardı. Ev ortamında bu işler çok zor. Kış harici kullanılmaz. Yazın BSOD yemeden kullanırsın ama arada Drop giriyor oyuna. Değmiyor Benchmark harici. 1-2-0 6600 imkansız zaten. Oran çok düşük. 1.2 VDDP istiyor. 1.15 VDDP sınır AM5'te, üzeri 1:2 modda ancak verilmesi mantıklı. 1:1 modda hem VSOC 1.35 hem VDDP 1.2, çipi degrade edebilir iyi soğutmazsan.

Dead yıllar önce bundan da iyisini açmıştır muhtemelen. Watercool vardı onda, naked PCB aktif soğutma vs. vardı. Ev ortamında bu işler çok zor. Kış harici kullanılmaz. Yazın BSoD yemeden kullanırsın ama arada Drop giriyor oyuna. Değmiyor Benchmark harici. 1-2-0 6600 imkansız zaten. Oran çok düşük. 1.2 VDDP istiyor. 1.15 VDDP sınır AM5'te, üzeri 1:2 modda ancak verilmesi mantıklı. 1:1 modda hem VSOC 1.35 hem VDDP 1.2, çipi degrade edebilir iyi soğutmazsan.

Onlarda hiç gözüm yok zaten hocam, oralar çok fantezi benim için.

Tam tersi öyle işime geldi ki SFF 5080 kartım oyunlarda %60 fanda 70-75 derece. Çok iyi bir değer örneğin. Yani kasa öylesine iyi ki dümdüz tak geç bütün parçaları ısınma sorunu sıfır.

Tabii ki, ekstra fanın fayda yaratmadığından bahsettiniz, onun için söyledim; yoksa her halükarda harika kasa. Şu an hatta 216 - 207 F/P olarak piyasa lideri sıcaklık konusunda, performans olarak bile genel kasa sıcaklığında top 3 diye biliyorum. Önlerinde bildiğim kadarıyla Antec Flux Pro var, onun da fiyatı 216 ve 207'ye göre pahalı.