Çözüldü HYPERVISOR_ERROR mavi ekran sorunu

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

xpries

Gelişen
Laptop özellikleri:
MSI Bravo 15 A4DDR-243XTR
İşlemci: AMD Ryzen 7 4800H.
Ekran kartı: AMD Radeon RX 5500M.
RAM: 2x8 16 GB.

Merhaba, Windows 10 Professional sürümü kullanıyordum ntoskrnel hatasından dolayı mavi ekran problemleri yaşıyordum, bilgisayarımı Windows 11 LTSC IoT sürümü olarak yeni kurulum attım. Tüm driverlarımı Driver Identifier üzerinden güncelledim, fakat bu sefer de HYPERVISOR_ERROR mavi ekranı yiyorum, hypervisor bilgisayarımda halihazırda zaten kapalı. Farklı bir forumda bir hocamız BIOS üzerinden SVM kapat demişti, dediğini yaptıktan sonra bu sefer mavi ekran vermiyor, direkt bilgisayar oyun içinde 30 dakika sonra kilitleniyor, tepkisiz kalıyor, güç tuşundan kapatmaya zorluyorum. Bunların yanı sıra son 4 gündür bilgisayarımda şöyle bir problem oluşmaya başladı, bilgisayar kapalıyken güç tuşuna bastığımda bilgisayar açılıyor, tam siyah ekran, klavye ışıkları yanıyor, güç düğmesine 10 saniye basılı tutup kapatmaya zorlayıp sonrasında tekrar açtığımda açılıyor. Bilgisayarı açtığım her 5 seferin 3'ünde bu problemi yaşıyorum. Bu problem inanılmaz tat kaçırmaya başladı, BIOS güncel, driverlar güncel, ne yapmamı önerirsiniz? HDD Sentinel ile test yaptığımda herhangi bir problem yok, OCCT üzerinden CPU+RAM testi de temiz çıktı. Son 3 gündür aldığım mavi ekranlar ile alakalı minidump dosyamı aşağıya ekliyorum, bilgili hocalarımın desteğini bekliyorum.

Çözüm
Sorun donanımsal olmaktan ziyade, hatalı sürücü yapılandırması ve çakışan yazılımlardan kaynaklanıyor gibi.

AMD sistemde Intel'e ait "GoogleHaxm.sys" sürücüsünün bulunması çekirdek seviyesinde çakışma yaratıyor olabilir. Muhtemelen sürücü güncelleme aracı, MSI laptopa ASUS (EneIo64.sys, MsIo64.sys) sürücülerini kurmuş. Bu, sistemin oyunlarda kilitlenmesinin ana sebebi olabilir. Dump dosyalarında gördüldüğü kadarıyla "hvax64.exe" ve "ave.exe" gibi tanımlanamayan dosyalar sistem stabilitesini de bozuyor. Siyah ekran sorunu ise Windows "Hızlı Başlatma" özelliğinin bozuk chipset sürücüleriyle anlaşamamasından kaynaklanıyor olabilir.

Siyah ekran sorunu için şunu deneyebilirsiniz:
Denetim Masası > Güç Seçenekleri > Güç düğmelerinin yapacaklarını seçin > Şu an kullanılamayan ayarları değiştir diyerek "Hızlı başlatmayı aç" seçeneğindeki tiki kaldırın.

Gelelim asıl konuya, Denetim Masası'ndan Intel HAXM, Riot Vanguard ve ASUS/Armoury Crate ile ilgili her şeyi kaldırın. Sonrasında CMD'yi yönetici olarak çalıştırın ve şu komutu girin:
bcdedit /set hypervisorlaunchtype off

Normalde Windows, arka planda Hyper-V dediğimiz bir sanallaştırma platformu çalıştırır. Siz hiçbir sanal makine kullanmasanız bile Çekirdek Yalıtımı, Bellek Bütünlüğü veya Windows Sandbox gibi güvenlik özellikleri bu "Hypervisor" katmanına ihtiyaç duyuyor. Komut da bunu devre dışı bırakıyor.

Bunlar düzeltmez ise DDU ile sürücüleri güvenli moddayken kaldırın:

Restart sonrasında internete bağlanmadan, MSI'ın kendi sitesinden indirdiğiniz orijinal RX 5500M sürücüsünü kurun.

Aslında bu tarz sürücü çöplüğüne dönmüş sistemlerde en sağlıklı yol, verileri yedekleyip Microsoft üzerinden orijinal bir ISO ile temiz kurulum yapmak ancak uğraştırmamak adına bu adımları deneyebilirsiniz başta. Yine de format kararı verirseniz kurulumdan sonra asla sürücü bulucu program kullanılmayın, sadece üretici (MSI/AMD) sayfalarını kullanın.
Sorun donanımsal olmaktan ziyade, hatalı sürücü yapılandırması ve çakışan yazılımlardan kaynaklanıyor gibi.

AMD sistemde Intel'e ait "GoogleHaxm.sys" sürücüsünün bulunması çekirdek seviyesinde çakışma yaratıyor olabilir. Muhtemelen sürücü güncelleme aracı, MSI laptopa ASUS (EneIo64.sys, MsIo64.sys) sürücülerini kurmuş. Bu, sistemin oyunlarda kilitlenmesinin ana sebebi olabilir. Dump dosyalarında gördüldüğü kadarıyla "hvax64.exe" ve "ave.exe" gibi tanımlanamayan dosyalar sistem stabilitesini de bozuyor. Siyah ekran sorunu ise Windows "Hızlı Başlatma" özelliğinin bozuk chipset sürücüleriyle anlaşamamasından kaynaklanıyor olabilir.

Siyah ekran sorunu için şunu deneyebilirsiniz:
Denetim Masası > Güç Seçenekleri > Güç düğmelerinin yapacaklarını seçin > Şu an kullanılamayan ayarları değiştir diyerek "Hızlı başlatmayı aç" seçeneğindeki tiki kaldırın.

Gelelim asıl konuya, Denetim Masası'ndan Intel HAXM, Riot Vanguard ve ASUS/Armoury Crate ile ilgili her şeyi kaldırın. Sonrasında CMD'yi yönetici olarak çalıştırın ve şu komutu girin:
bcdedit /set hypervisorlaunchtype off

Normalde Windows, arka planda Hyper-V dediğimiz bir sanallaştırma platformu çalıştırır. Siz hiçbir sanal makine kullanmasanız bile Çekirdek Yalıtımı, Bellek Bütünlüğü veya Windows Sandbox gibi güvenlik özellikleri bu "Hypervisor" katmanına ihtiyaç duyuyor. Komut da bunu devre dışı bırakıyor.

Bunlar düzeltmez ise DDU ile sürücüleri güvenli moddayken kaldırın:

Restart sonrasında internete bağlanmadan, MSI'ın kendi sitesinden indirdiğiniz orijinal RX 5500M sürücüsünü kurun.

Aslında bu tarz sürücü çöplüğüne dönmüş sistemlerde en sağlıklı yol, verileri yedekleyip Microsoft üzerinden orijinal bir ISO ile temiz kurulum yapmak ancak uğraştırmamak adına bu adımları deneyebilirsiniz başta. Yine de format kararı verirseniz kurulumdan sonra asla sürücü bulucu program kullanılmayın, sadece üretici (MSI/AMD) sayfalarını kullanın.

Çözüm
Hocam, değerli yorumlarınız için teşekkür ediyorum. Bugün temiz bir Windows 10 latest sürüm kurulumu yaptım. Format sonrası otomatik kurduğu ekran kartı driverı vs. DDU ile temizleyip Windows driver güncellemelerini devre dışı bırakıp kendim chipset, Ethernet, ekran kartı gibi driverları el ile ilgili üretici sitelerinden kurdum. Vanguard kaldırın vs. demişsiniz ama Valorant oynadığım için Valorant'ın hile engelleme aracı olarak onu kullanmak durumundayım. Aynı zamanda çekirdek yalıtımını da açmadan oyuna erişim sağlayamıyorum, açmamı söylüyor. Hyper-V ise kapalı durumda şu an. 5 saate yakın bir süredir farklı oyunlar oynadım, şu an için sistemde herhangi bir problem olmadı, stabil gözüküyor. Farklı bir durum gelişirse tekrar değerli yorumlarınız için buraya uğrayacağım. Bir problemle karşılaşmadığım takdirde konuyu çözümlendi olarak işaretleyeceğim. Tekrardan değerli yorumlarınız için teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…