İnceleme HyperX Cloud Alpha 2 Wireless İncelemesi ve ses ayarları

asperox 1

Gelişen
Herkese selamlar Techolay Sosyal sakinleri!

Bugün internetteki yüzeysel ve birbirinin kopyası incelemelerden sıkılanlar için, uzun süredir bizzat kullandığım ve her detayına hakim olduğum ikinci nesil HyperX Cloud Alpha 2 Wireless oyuncu kulaklığının detaylı kullanıcı incelemesini ve sesini %15 oranında daha da arttıracak gizli bir Windows rehberini sizlerle paylaşıyorum.
Kutuyu açtığımdan beri yaşadığım tüm olumlu ve olumsuz tecrübeleri, kağıt üzerindeki teorik verilerle değil, tamamen gerçek kullanıcı deneyimiyle masaya yatırıyorum.

Genel Donanım, Malzeme Kalitesi ve Konfor
  • Malzeme Kalitesi: Kulaklığın sürücüleri kafa bandına bağlayan menteşe kısımlarının tamamen metal olması muazzam bir güven veriyor. Elinize aldığınızda yüksek kalite hissiyatını sonuna kadar alıyorsunuz.
  • Kafa Bandı ve Süngerler: Kafa bandında kullanılan sünger o kadar rahat ki, kafanızda ağırlık veya baskı yapmıyor. Kulak yastıkları ise tamamen değiştirilebilir yapıda tasarlanmış. İleride deforme olursa veya yazlık/kışlık modifikasyon yapmak isterseniz ekstradan alıp kolayca değiştirebiliyorsunuz. Kendiliğinden gelen kadife kumaş hissi veren kulak yastığı ise konfor olarak mükemmel.

Çift Mikrofon Sistemi ve Otomatik Geçiş Rahatlığı
Kulaklığın en sevdiğim ve internetteki birçok yerde gözden kaçırılan en önemli özelliklerinden biri çift mikrofon yapısına sahip olması:
  • Çıkarılabilir Harici Mikrofon: Kutu içeriğiyle birlikte gelen, gürültü engelleme özellikli harici mikrofonun ses iletim kalitesi zaten oldukça başarılı.
  • Gizli Gömülü Mikrofon: Kulaklığın gövdesinde dahili, gömülü bir mikrofon daha yer alıyor. Harici mikrofonu kulaklıktan çıkardığınız an, sistem otomatik olarak gömülü mikrofona geçiş yapıyor. Dışarıda gezerken, müzik dinlerken ya da telefonda konuşurken o upuzun harici mikrofonu taşımak istemiyorsanız direkt sökebiliyorsunuz. Gömülü mikrofonun ses kalitesi de bambaşka ve son derece temiz bir iletişim sunuyor.

Batarya ve Şarj Performansı (Gerçek Test Sonuçları)
Piyasadaki kulaklıkların 30-40 saatlik ömürleriyle dalga geçen bu kulaklık, tam bir batarya canavarı. İlk neslin 300 saatlik ömrü bu ikinci seride 250 saate optimize edilmiş ancak sunduğu performans hâlâ rakipsiz. Bizzat deneyimlediğim pil ömrü ve şarj süreleri şu şekilde:
  • Şarj Süresi: Bilgisayarımın anakartı üzerinde yer alan hızlı şarj portu üzerinden kulaklığı 2 ile 2.5 saat arasında %0'dan %100'e tam doldurabiliyorum. Kulaklık şarj kablosu takılıyken de aktif olarak kullanılmaya devam edilebiliyor, yani şarj olurken oyununuza ara vermek zorunda kalmıyorsunuz (Ancak batarya sağlığını korumak ve uzun vadede pil ömrünü kısaltmamak adına şarj esnasında cihazı aktif kullanmanızı şahsen önermiyorum).
  • Yoğun Kullanım (Günde 12 Saat): Eğer bilgisayar başından kalkmayan bir oyuncuysanız ve günde 12 saat aralıksız kullanıyorsanız, pil sizi tam 10-11 gün boyunca şarj aletinden uzak tutuyor.
  • Normal / Hafif Kullanım (Günde 3-4 Saat): Günlük ortalama 3-4 saatlik kullanımlarınızda ise kulaklık tek bir şarjla 20-25 günü çok rahat deviriyor. Bir süre sonra kulaklığın şarjla çalıştığını unutup kabloyu nereye koyduğunuzu arıyorsunuz.
  • Kablolu Kullanım Seçeneği: İstediğiniz zaman ses girişine doğrudan bağlayıp tek bir hattan hem mikrofon hem de hoparlör sesini pürüzsüz bir şekilde alabiliyorsunuz. PC Arka ses çıkışına 3.5mm Kulaklık ve Mikrofon Birleştirici Y Kullanıyorum (Ugreen Marka)

Dahili İngilizce Sesli Asistan Özelliği
Kulaklığın içerisinde hayat kurtaran akıllı bir sesli asistan sistemi yer alıyor. İngilizce olarak çalışan bu asistanın işlevleri şu şekilde:
  • Anlık Durum Bildirimi: Herhangi bir fonksiyona bastığınızda (örneğin mikrofonu kapattığınızda veya açtığınızda) kulaklık o anki durumu sesli olarak kulağınıza söylüyor.
  • Tek Tıkla Pil Kontrolü: Güç tuşuna bir kere basıp bıraktığınızda, asistan o anki batarya yüzdesinin tam olarak kaç olduğunu size sesli olarak bildiriyor.
  • Kritik Şarj Uyarısı: Kulaklığın şarjı %10 %20 seviyesine gerilediği zaman, sesli asistan devreye girerek sizi şarj etmeniz konusunda net bir şekilde uyarıyor. Bu sayede oyundayken sürpriz bir şekilde şarj bitmesi olayının tamamen önüne geçiliyor.

Eş Zamanlı Çift Bağlantı ve Çekim Mesafesi
HyperX Cloud Alpha 2 modelinin beraberinde gelen masaüstü alıcısı kelimenin tam anlamıyla bir komuta merkezi. Cihazda yüksek hızlı kablosuz bağlantı wifi teknolojisi yer alıyor. Kulaklıkta eksta Bluetooth 5.2 var
  • Kablosuz Çekim Mesafesi (Ev Testi): Üretici kağıt üstünde açık alanda 20 metre çekim mesafesi sunsa da ev içindeki duvarlar devreye girince durum değişiyor. Kendi yaptığım testlerde; araya iki tane boş oda girmesine rağmen yaklaşık 12 metre mesafedeki mutfaktan bile ses pürüzsüz şekilde gelip gitmeye devam ediyor. Ancak mutfaktan çıkıp üçüncü odaya, yani engellerin daha da arttığı mesafelere geçtiğinizde seste kesilmeler başlıyor. Ev içi kullanım için 12 metrelik bu performans oldukça yeterli.
  • Akıllı Cihaz Konumlandırma & Hızlı Geçiş: En efsane tarafı, iki bağlantının eş zamanlı çalışabilmesi. Bilgisayarda oyunun dibine vururken, Bluetooth üzerinden telefonunuza gelen bir aramayı hiç bekletmeden, tek tıkla kulaklık üzerinden yanıtlayıp görüşmenizi yapabiliyorsunuz. Cihazlar arası geçiş ve ses konumlandırması tıkır tıkır işliyor.
  • Ses Karışımı Desteği: Üzerindeki ses açma tekerleği ve mikrofon kapatma tuşunun yanında, Oyun / Discord ses dengesini doğrudan bu ünite üzerinden ayarlayabiliyorsunuz. Ses yoğunluğunu ister sadece oyuna, ister sadece Discord'a verebilir ya da ortalayabilirsiniz.
  • Gizli Medya Kontrolü:Alıcı üzerindeki oynat tuşu, arkada çalan müzikleri veya videoları sekmeyi değiştirmeden yönetmenizi sağlıyor:
    • Tek Tıklama: Müziği oynatır veya durdurur.
    • Çift Tıklama: Sonraki şarkıya geçer.
    • Üç Tıklama: Bir önceki şarkıya geri döner.
    • Basılı Tutma: Çalan medyayı komple kapatır ve sonlandırır.

Ses Kalitesi, EQ Durumu ve Cihazın En Beğenmediğim Tek Yanı
Birçok incelemede kulaklığın ham ses kalitesinin yetersiz veya düz olduğundan bahsedilmiş. Ben şahsen ses seviyesi baya iyi ve ses kalitesini gayet yeterli buldum ancak bu kulaklık kutudan çıktığı gibi kullanılacak bir model değil. HyperX'in kendi resmi yazılımı olan NGENUITY yazılımını kurup, içerisindeki ekolayzer ayarlarıyla kendinize özel profiller oluşturduğunuz zaman, baslar ve tizler mükemmel bir dengeye ve canavar gibi bir performansa ulaşıyor.
  • Gelelim Kulaklığın Beni Deli Eden, En Beğenmediğim Tek Özelliğine (Bilenler Aşağıya Yazsın lütfen): Kulaklığın bunun dışında kesinlikle hiçbir kötü özelliğini görmedim, her şeyine bayıldım. Ama yazılımsal olarak beni çileden çıkaran olay şu: Windows'ta sağ alttaki saatin yanındaki ses simgesine tıklayıp "ses çıkış cihazı seçin" kısmına geldiğimde, yazılım yüzünden orada deli gibi bir sürü ekstra sanal kanal listeleniyor. Gereksiz bir sürü çıkış seçeneği birikiyor ve ben o kalabalığı oradan kapatmayı bir türlü beceremedim. (Lütfen aşağıda bana "Denetim Masası > Ses > Kaydıttan Yürüt kısmından o kanallara sağ tıklayıp devre dışı bırak" demeyin. Çünkü onu bizzat denedim; sağ tıklayıp devre dışı bırakınca anlık olarak listeden kayboluyorlar ama geri geliyor sistem veya yazılım arkadan tekrar tetikleyip o kanalları hortlatıyor, yani kalıcı çözüm olmuyor). Windows kafasına göre bazen bu kanalları karıştırıyor. Benim kendi kaydettiğim özel ekolayzer profilimin aktif kalabilmesi için 2-3 günde bir bu listeyi kontrol edip elle mutlaka "HyperX Cloud Alpha 2 Wireless Gaming" kanalını seçmem gerekiyor. Eğer o kanalı seçmezsem kulaklıktan yine ses geliyor ama kendi hazırladığım özel ekolayzer devre dışı kalıyor. Eğer bu gereksiz çıkışları oradan kalıcı olarak hortlamayacak şekilde komple kapatmanın veya gizlemenin gerçek yolunu bilen birisi varsa lütfen aşağıya yorum olarak yazsın, büyük sevaba girer.
  • Yazılım Tavsiyesi (SteelSeries Sonar): Ben şahsen NGENUITY üzerindeki profillerimi oluşturduğum için kullanmıyorum ancak resmi yazılımla sınırlı kalmak istemeyenler için harika bir alternatif sunayım. Bu kulaklıkla birlikte SteelSeries Sonar ses yazılımını ücretsiz indirip kullanabilirsiniz. Piyasada her marka kulaklıkla uyumlu çalışan en profesyonel ekolayzer, ayak sesi yakalama, ekstra mikrofon ayarlama ve uzamsal ses yazılımlarından biridir.
  • Sonar İçin Önemli Uyarı: Aşağıda anlatacağım Windows ses ayarını yaptıktan sonra Sonar'daki hazır oyun ses profillerini seçerseniz kulaklığa devasa ekstra bir ses gücü katıyor. Normal ses gücü 100 ise resmen 130 yapıyor, kulaklık patlayacak dereceye ulaşıyor. Fakat ben şahsen bu yöntemi kesinlikle önermiyorum. Çünkü bu ekstrem ses zorlaması hem kulaklığın o canavar bataryasını inanılmaz derecede hızlı sömürüyor hem de uzun vadede sürücü sağlığına zarar verir. Yine de ekstra güç arayanlar için bir alternatiftir.

SESI %15 ORANINDA ARTTIRAN GİZLİ WINDOWS AYARI (REHBER)
Gelelim ses kalitesini ve genel ses yüksekliğini bir kademe daha yukarı taşıyarak mükemmel seviyeye ulaştıran, Windows'un derinliklerinde kalmış o gizli ayara. Kulaklığın ses seviyesini bir tık daha arttırmak isteyenler bu adımları sırasıyla uygulasın:
  1. Bilgisayarınızdan Denetim Masası'nı açın ve Ses ayarlarına girin.
  2. Kayıttan yürütme cihazları listesinden kulaklığınızın adı olan HyperX Cloud Alpha 2 Wireless Gaming seçeneğine çift tıklayın.
  3. Açılan küçük pencerenin üst sekmelerinden Geliştirmeler sekmesine gelin.
  4. Burada alt alta listelenen seçeneklerden Ses Yüksekliği Eşitleme seçeneğinin yanındaki kutucuğu işaretleyin.
  5. Hemen sağ tarafta aktifleşen Ayarla butonuna tıklayın.
  6. Karşınıza çıkan küçük pencerede normalde ortada duran Serbest Bırakma Saati kaydırıcısını en sol tarafa (Kısa) çekin.
  7. Önce Uygula, ardından Tamam diyerek pencereleri kapatın.
Bu ayardan sonra kulaklığın ses seviyesinde yaklaşık %15'lik net bir artış ve ayak seslerinde muazzam bir belirginleşme göreceksiniz. Özellikle rekabetçi FPS oyunlarında en ufak çıtırtıyı bile kaçırmayacaksınız.

Özet Tablo: Kullanıcı Gözünden Artılar ve Eksiler

Artıları ()Eksileri ()
250 Saate Varan Rakipsiz Batarya ÖmrüKutusundan çıktığı ham haliyle EQ ayarı istiyor
Dahili Sesli Asistan (Tek tıkla pil yüzdesi ve %10 kritik şarj uyarısı)Windows ses menüsünde biriken gereksiz kanal kalabalığı ve elle seçim zorunluluğu
Ev içinde duvarlara rağmen 12 metreye kadar net çekim gücüDevre dışı bırakılan sanal kanalların daha sonra sistem tarafından tekrar hortlatılması
Çift Mikrofon Sistemi (Harici çıkınca otomatik gömülü mikrofona geçiş)Mobil cihazlara dongle olmadan kablosuz oyun sesi aktarımı stabil değil gecikme var (Bluetooth 5.2)
Eş zamanlı kablosuz + Bluetooth 5.2 ile PC-Telefon arası anında geçişAgresif üçüncü parti yazılımlar (Sonar gibi) pil ömrünü hızlı tüketebiliyor
Type-C ile 2 ile 2.5 saatte şarj desteğiAraya 3'ten fazla duvar girince (12 metreden sonra) seste kopmalar başlaması
Tamemen metal menteşeler ve yüksek malzeme kalitesi
Dongle üzerinden eksiksiz medya ve Discord ses kontrolü
3.5 mm jak ile tek hattan hem ses hem mikrofon kullanımı

ÖZET

Özetlemek gerekirse; HyperX Cloud Alpha 2 Wireless benim için her gün şarj kablosuyla uğraşma stresini tamamen bitiren bir kulaklık oldu. Eğer bilgisayar başında uzun saatler geçiriyorsanız, batarya özgürlüğü ve PC-telefon arasındaki çift bağlantı rahatlığı için kesinlikle başarılı bir tercih. Ancak kutudan çıktığı gibi muazzam bir ses profili sunmadığını, yazılım üzerinden ince ayar yapmayı zorunlu kıldığını ve Windows tarafındaki o sanal kanal kalabalığı gibi can sıkan yazılımsal huyları olduğunu da bilerek yaklaşmak gerekiyor. Benim kullanım önceliklerime göre sunduğu batarya, konfor ve ev içi çekim gücü gibi artılar bu yazılımsal eksilerini gölgede bırakmaya yetti.

Çok önemli bir karşılaştırma notu düşeyim: Bu kulaklığı sakın piyasadaki HyperX Cloud 3 S / Wireless serisiyle bir tutmayın. İki kulaklığı da bizzat tecrübe etmiş ve denemiş biri olarak söylüyorum; Cloud Alpha 2'nin sunduğu ham ses derinliği, dinamik aralığı ve ince ayar yapmaya izin veren ekolayzer menüsü Cloud 3 S serisini çok rahat eziyor. Cloud 3 S serisindeki o zayıf ekolayzer yazılımı menüsü ve 3.5 mm kablolu kullanım seçeneğinin olmaması bence o model için çok büyük birer eksi. Cloud Alpha 2 bu konularda çok daha başarılı ve esnek bir kulaklık.

Mobil taraftaki performansa gelecek olursak; telefonda doğrudan resmi bir mobil yazılım desteği yok. Fakat kulaklığın muazzam bir donanımsal artısı var: Bilgisayarda kendi zevkinize göre yaptığınız o özel ekolayzer ayarlarını kulaklık kendi dahili hafızasına (onboard memory) kaydediyor. Telefonunuza Bluetooth üzerinden bağlandığınızda, bilgisayardaki o kaliteli ses profilinin telefonda da aktif olarak çalışabilme ihtimali çok yüksek. Ben şahsen telefon bağlantısındayken bu ekolayzerın çalışıp çalışmadığını henüz bizzat test etme fırsatı bulamadım; fakat kulaklık donanımsal olarak bu kaydı destekliyor. Eğer aranızda bunu mobilde bizzat deneyen veya test eden birisi varsa lütfen aşağıya belirtsin, duruma göre konuyu güncelleyeceğim. Alacakların bu detayı bilmesinde fayda var.

Merak ettiğiniz, sormak istediğiniz sorular varsa aşağıda yanıtlayabilirim. Herkese iyi forumlar!

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…