29

Üstün
Makaleler
23
Spotify, VSCode ve bütün Electron uygulamalarında, Jetbrains IDE'lerinde ve bir çok programda eğer özel bir ölçeklendirme metodu kullanıyorsanız uygulamalarınız bulanık gözükecektir. Buna çözümümüz ise Xwayland uygulamalarının ölçeklenmesini engellemek.

Benim config dosyamın hatalı hali şu anda böyle gözüküyor ve yanda da VSCode var:

1703930307643.webp

1703930131596.webp

Çözümümüz ise çok basit, config dosyamızı açıp elimizdeki ayarları şu şekilde değiştiriyoruz:

Kod:
monitor=,highres (auto ayarı çalışmıyor, illa highres yazması lazım),auto, 1.20(ya da kullanmak istediğiniz ölçek)
# XWayland uygulamalarının kendilerini ölçeklendirmesini engelliyoruz, hepsi mecburen küçük gözükecek fakat çalışacaklar, uygulama içi ayarlardan telafi edebilirsiniz.
xwayland {
  force_zero_scaling = true
}

Sonuç:
1703930838507.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
İnsanların neden electron tabanlı uygulamalardan nefret ettiklerini bir kez daha anlıyorum. Güncelleme sonrasında pencereler rastgele gidiyor, uygulama ve electron dizinlerini silmeden düzelmiyor. Boyutlandırmalar çok sıkıntılı vs. GTK ve QT gerçekten oturmuş sistemler, Electron mümkünse kullanmayon ki saçınızı başınızı yolarsınız.

İnsanların neden electron tabanlı uygulamalardan nefret ettiklerini bir kez daha anlıyorum. Güncelleme sonrasında pencereler rastgele gidiyor, uygulama ve electron dizinlerini silmeden düzelmiyor. Boyutlandırmalar çok sıkıntılı vs. GTK ve QT gerçekten oturmuş sistemler, Electron mümkünse kullanmayon ki saçınızı başınızı yolarsınız.
Electron kadar gudubet bir teknoloji daha önce olmadı. Web tasarımcılar ellerini her yere atıyor ve sonuç verimsiz kaynak kullanımlı ve işlevsiz uygulamalara sebebiyet veriyor.

Bunların yanında tek eşekler bu elektroncular da değil. Jetbrains IDElerinin hepsi Java tabanlı ve Java hala Wayland desteği getirmedi bu sebeple Java tabanlı programlar da kötü gözüküyor. Java'nın Wayland destekleme çalışmaları anca 2022de başlamış.

Bütün suç Canonical, NVIDIA ve RedHat gibi eşeklerin Wayland'e ağırlık vermemesi (eh bi zahmet Xorg desteği kalkıyor artık RHELden fakat öh be abi), evlerindeki odalardan çıkmayan çakma nerdler ve bir halttan anlamayan fakat anlıyormuş taklidi yapan çocuklar yüzünden. İnsanlar Linux'u hala sırf server odaklı bir işletim sistemi olarak görüyor ve bütün masaüstü ortamları ve yazılımları yan proje muamelesi görüyor. Steam olmasa hala taş toplayacağız yerden.

Electron kadar gudubet bir teknoloji daha önce olmadı. Web tasarımcılar ellerini her yere atıyor ve sonuç verimsiz kaynak kullanımlı ve işlevsiz uygulamalara sebebiyet veriyor.

Bunların yanında tek eşekler bu elektroncular da değil. Jetbrains IDElerinin hepsi Java tabanlı ve Java hala Wayland desteği getirmedi bu sebeple Java tabanlı programlar da kötü gözüküyor. Java'nın Wayland destekleme çalışmaları anca 2022de başlamış.

Bütün suç Canonical, NVIDIA ve RedHat gibi eşeklerin Wayland'e ağırlık vermemesi (eh bi zahmet Xorg desteği kalkıyor artık RHELden fakat öh be abi), evlerindeki odalardan çıkmayan çakma nerdler ve bir halttan anlamayan fakat anlıyormuş taklidi yapan çocuklar yüzünden. İnsanlar Linux'u hala sırf server odaklı bir işletim sistemi olarak görüyor ve bütün masaüstü ortamları ve yazılımları yan proje muamelesi görüyor. Steam olmasa hala taş toplayacağız yerden.
X ve Electron görmek istemiyorum artık lütfen. Bilgisayarda Python, C# ve Java görmek istemiyorum. Yorumlayıcı gerektiren diller hem çok yavaş çalışıyor hem de çok hassaslar. Bozulunca kurtarması çok zor. Electron, X ve bu garip diller tarihe karışmasını istediğim trendler.

X ve Electron görmek istemiyorum artık lütfen. Bilgisayarda Python, C# ve Java görmek istemiyorum. Yorumlayıcı gerektiren diller hem çok yavaş çalışıyor hem de çok hassaslar. Bozulunca kurtarması çok zor. Electron, X ve bu garip diller tarihe karışmasını istediğim trendler.
C# ve Java yine kendi çaplarında gayet işe yarayan diller. İkisi de zaten dünyanın arkaplanının tamamını oluşturuyor fakat firma politikaları Linux'u yükseltmek yerine sadece bir taban olarak kullanımını sağlamak onu da sadece işletme tarafında. Kişisel kullanımı sallayan kimse yok.

Ki ben çok uzun bir süre sadece fan sesi için bile Linux kullandım :D

Bak destek olmaması anlaşılabilir çünkü kullananı az kabul fakat yıllar geçmesine rağmen NVIDIA cihazlar Linux üzerinde sadece X11de çalışıyor, o da ticari yazılımlar çalışsın diye.

En büyük mevzu şirketler. Yazılım desteğinde de değil, süründürme politikalarından ötürü. Bİr haftadır tek windows kullanıyorum ve lanet olası dandik bir MSI paketini kurmamın 15 dakika alması kabul edilebilir değil. Aynı yazılımı burada kurup daha iyi bir şekilde kullanıp yönetebiliyorum fakat lanet yazılım paragöz eşekler sebepli onların standartlarına uymadan adam gibi çalışmıyor.

Dediğim gibi Canoncial ve RedHat de eşek fakat bu sefer bir eşeklik daha söyleyeceğim. Kurulduklarından beridir bu iki firma sebepli Linux işletim sistemlerinin kullanımı zor, neden mi çünkü bir ayar yöneticileri bile yok. Windows serverlerin yönetimi de, erişimi de, kullanımı da çok kolay çünkü her şey birkaç mouse hamlesiyle halledilebiliyor ya da düzgün ayarlanmış CLI ve GUI arayüzlerle. Linux dünyasında bunu yapmaya maçası yiyen tek firma SUSE Linux Enterprise, yapan elemanın adı da YaST.

RHat ve Canoncial dahil de bi ihanet var. Kullanmayı bilmeyen kullanmasın kardeşim politikası sebepli bir yatırım yok.

En önemli mevzulardan, iki firma için de işletim sistemleri aslında side-project. Canoncial, Kubernetes ve birçok bulut işiyle boğuşuyor, aynı şekilde RedHat de. Bir mevzu da biziz aslında ses çıkartmıyoruz.