Eagles

Yetkin
Makaleler
31
Yer
Kocaeli
Facebook üzerinde şöyle bir şeye denk geldim. Doğruluk payı nedir, henüz bilmiyorum. Ama Hyundai, doğru yolu sonunda bulacak gibi. DCT şanzımandan vazgeçecekler ise mantıklı bir tercih olacaktır. Zaten ellerinde 8 ileri, tam otomatik gibi güzel bir şanzıman vardı. Staria modellerinde bolca kullandılar.

Sen koy dizel, Turbo, atmosferik motor; yanlarına da bu şanzımanı ekle, sonra satış rakamlarını arkana yaslan, izle. Araçların gayet güzel, bu şanzımanla birlikte daha da çok tercih edilir.

Her zaman söylediğim gibi, tork konvertörlü tam otomatik şanzımanlar tavsiye ediyorum.

Ekran görüntüsü 2025-10-21 164741.webp

Son düzenleme:
En başta benim de en mantıklı bulduğum sistem, tam otomatik tork konvertörlü şanzımanlar elbette. Lakin bunun kompakt segmentte üreticiler tarafından benimsenip benimsenmeyeceği de başka bir konu.

Hyundai grubunu yakından takip ediyorum, yakın zamanda kompakt segmentte 2 adet tork konvertörlü şanzımanları bulundu. Birisi 6 ileri versiyonu, birisi de A4CF1/CF2 koduyla bulunan 4 ileri versiyonu. İkisi de birbirinden sağlam, konforlu şanzımanlar. Gel gelelim ki Hyundai ve dolayısıyla da Kia'nın bu kompakt segmentte bu şanzımanları kullandığı araçlarda yüksek şehir içi yakıt ortalaması oldu.

Yani açıkçası kompakt araçlarda tork konvertörlü şanzıman sistemi pek verimli değil yakıt tüketimi açısından, 2000 devire kadar motorun gücünden çalıyor. Sonrasında kilitleniyor zaten.
Bunu Hyundai üretimi tork konvertörü olan sanzimana sahip bir araç kullanıcısı olarak söylüyorum. Ha memnun muyum, çok memnunum. Geçişleri, tepkisi, sağlamlığı vs. çok iyi ama yakıt tüketimine doğrudan etkisi olduğu su götürmez gerçek.
Dolayısıyla kompakt segmentte de en çok beklenilen, üzerine düşülen ve düşünülen konu yakıt tüketimi olunca da kullanıcıların üzüleceği bir gerçek.

Son düzenleme:
Yarı otomatik şanzıman güzel bence. Evet arıza çıkarma oranı yüksek olsa da inanılmaz konforlu, ekonomik ve performanslı. Bunları aynı anda sununca doğal olarak arıza da artabiliyor. ZF gibi şanzımanlar olsa da çok pahalı modellerde var yalnızca. Ben üzüldüm şahsen.

Yani DSG. VW'nin kendi icadı olan, çok fazla mekanik parça içeren ve bu sebeple çabuk aşınan ve arızalanan seri bir otomatik şanzıman türü.
Tum DSG'lere oyle demem. Tiguan gibi araclarin kullandigi DQ381 kodlu islak kavramali DSG'ler daha sorunsuz DQ200 gibi kuru kavramalilara gore. Islak kavramali Passat'lar az aranmadi, "DQ381'li Golf var midir bizi bu beladan kurtaracak?" sorulari az sorulmadi Volkswagen topluluklarinda.

Yani DSG. VW'nin kendi icadı olan, çok fazla mekanik parça içeren ve bu sebeple çabuk aşınan ve arızalanan seri bir otomatik şanzıman türü.

Evet çalışma mantığı aynı hepsinin. Amerika pazarında WW çift kavrama bile satmıyor, satarsa o araçları kimse almaz. Satılan varsa bile, uzun yıllar garanti sunmuşlardır. Genelde ZF, Aisin gibi markaları tercih ediyorlar. 6 ileri yada 8 ileri.

Yani açıkçası kompakt araçlarda tork konvertörlü şanzıman sistemi pek verimli değil yakıt tüketimi açısından, 2000 devire kadar motorun gücünden çalıyor. Sonrasında kilitleniyor zaten.
Bunu Hyundai üretimi tork konvertörü olan sanzimana sahip bir araç kullanıcısı olarak söylüyorum. Ha memnun muyum, çok memnunum. Geçişleri, tepkisi, sağlamlığı vs. çok iyi ama yakıt tüketimine doğrudan etkisi olduğu su götürmez gerçek.
Dolayısıyla kompakt segmentte de en çok beklenilen, üzerine düşülen ve düşünülen konu yakıt tüketimi olunca da kullanıcıların üzüleceği bir gerçek.

Bu makas daraldı yeni nesil tam otomatiklerle aslında. Corsa modelinde olan EAT8 baya yürüyordu kullandığımda. Şaşırdım hatta. Yakıt konusunda her zaman daha fazla yakmışlardır segment fark etmeksizin. Ama yeni nesillerde hız, yakıt tüketimi, konfor çok arttı. Eski nesiller ile arasında çok fark var artık. Hem eski nesiller hem yeni nesil elimde geçiyor hala. Tabi dediğine katılıyorum, yüksek performans beklentisi olan çift kavramalar tercih edebilir. Ama işte uzun vadede hangisi mutlu eder. Oda insanı düşündürüyor.

Yarı otomatik şanzıman güzel bence. Evet arıza çıkarma oranı yüksek olsa da inanılmaz konforlu, ekonomik ve performanslı. Bunları aynı anda sununca doğal olarak arıza da artabiliyor. ZF gibi şanzımanlar olsa da çok pahalı modellerde var yalnızca. Ben üzüldüm şahsen.

İlla ZF almaya gerek yok. PSA, Volvo, Mini Cooper markalarının kullandığı Aisin şanzımanlar çok başarılı. Ulaşılabilir modeller var. Hatta bonus bir model vereyim. Egea 1.6 E-Torq modelinde de kullanılıyor EAT6. Hem atmosferik sağlamlığı hem de Japon üretimi şanzımanınız oluyor. Yakıt, konfor, performans bunlarda gayet iyiler. Sizin aklınıza kalan eski nesil 4 ileri tork konvertörlüler aslında. Sollamaya bile çıkamayan, zorlanan nesil. Yeni nesil ve eski nesil arasında uçurum gibi fark var. Tam otomatiklerin 1. önceliği zaten konfordur. Diğer önceliği sağlamlıktır. Zaten ZF alırsan dediğin gibi, daha da performanslı. Araba alırken şanzımanı sağlam değilse, neden alayım mesala? Marka algısı nedeniyle mi? Kafamda sürekli soru işaretleri kalır şahsen. Aksine daha mutlu olman gerekli, özellikle de Türkiye gibi her şeyin ateş pahalısı olduğu bir ülkede. Tabi renkler ve zevkler tartışılmaz. Saygı duyarım.

Tum DSG'lere oyle demem. Tiguan gibi araclarin kullandigi DQ381 kodlu islak kavramali DSG'ler daha sorunsuz DQ200 gibi kuru kavramalilara gore. Islak kavramali Passat'lar az aranmadi, "DQ381'li Golf var midir bizi bu beladan kurtaracak?" sorulari az sorulmadi Volkswagen topluluklarinda.

Passat modelinde şu anda ıslak kavrama alabilmeniz için çok daha fazla ücret ödemeniz gerekli. 2.0 dizel yada benzin almak gerekiyor. Diğer WAG grubu araçlarda aynı. Türkiye pazarında satılan WAG grubu araçların büyük çoğunluğunu kuru kavramalar oluşturur. 2025 modellerinde özellikle. Tiguan gibi belli başlı modellerde var ıslak kavrama. Islak olması, sadece ömrünü uzatır. Üstüne birde alternatör sorunlarını ekleyince, keyif ciddi kaçırır. Hala tam otomatik sağlamlığı ve verdiği güven hisleri yok. Yine aynı dertler baş gösterecektir. Çalışma prensibi aynı çünkü. Aynı şeyleri yapıp, farklı sonuç beklemez umarım artık WAG grubu.

Şu kısmın altını çiziyorum ama. Özellikle Amarok modellerinde kullanılan Ford ile ortak üretim olan 10 ileri tork konvertörlü kesinlikle çok başarılı. Gerçi şanzıman Ford şanzıman ama, ortak üretildikleri için ikisi de ortak kullanıyor doğal olarak.

Varlığı rahatsız ediyor. İyi hoş güzel şanzıman ama DQ200'ü hala kullanması çok rahatsız ediyor. Dur kalk trafiklerde direkt manuele alıp, öndeki araçların ilerleyişine göre hesap yapmak yoruyor. Şu ana kadar hiç sorun yaşamadım ama varlığı rahatsız ediyor. Onun dışında 381 güzel şanzıman.

Yeni İ10'larda 4 ileri yerine AMT kullanılması ne kadar mantıklı bilemiyorum. Zaten işe git-gel tarzı üretilen bir araç olduğu için AMT'ye gerek var mıydı diye sorguluyor insan.

Son düzenleme:
Yeni İ10'larda 4 ileri yerine AMT kullanılması ne kadar mantıklı bilemiyorum. Zaten işe git-gel tarzı üretilen bir araç olduğu için AMT'ye gerek var mıydı diye sorguluyor insan.
Evet, üstelik oldukça da başarılı ve sürdürülebilir bir şanzımanı vardı. İlginç.

Yeni I10'larda 4 ileri yerine amt kullanılması ne kadar mantıklı bilemiyorum. Zaten işe git-gel tarzı üretilen bir araç olduğu için Amt'ye gerek var mıydı diye sorguluyor insan.

Bizzat Peugeot 2008 eski aracımda deneyimlediğim, rezalet bir şanzıman türevi. Mümkünse uzak durmak lazım. Sakın almayı düşünmeyin. Sırf bu yüzden satmıştım. Tek sebebi buydu, öyle kötüydü.

Otomatikleştirilmiş manuel dertlerini, ETG6 kullanan bilir. :rofl:

Son düzenleme:
Bizzat Peugeot 2008 eski aracımda deneyimlediğim, rezalet bir şanzıman türevi. Mümkünse uzak durmak lazım. Sakın almayı düşünmeyin. Sırf bu yüzden satmıştım. Tek sebebi buydu, öyle kötüydü.

Otomatikleştirilmiş manuel dertlerini, ETG6 kullanan bilir. :rofl:
Ya 508'e bile koydular. İnanılmaz rezillik. Komik.