Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
5
Merhaba,

Son zamanlarda sistemimde geç açılma sorunu var. Power tuşuna basıyorum, fanlar RGB'leri yanmadan dönüyor (normalde power tuşuna basar basmaz RGB'ler yanardı), klavye ve fareye minimal güç geliyor, ama sistem bir 10-15 saniye burada böyle takılıyor. Daha sonra fan RGB'leri yanmaya başlıyor ve RGB'ler yandıktan sonra her şey olması gerektiği gibi ilerliyor. Ama RGB'ler yanmadan önce o 10-15 saniyelik bekleme süresi neden olmaya başladı bu kafamı karıştırdı. Önceden, PSU şalterini kapatırsam veya bilgisayarın fişini çekersem benzer bir durum yaşıyordum. Ancak artık gücü tamamen kesmeden de bu sorun yaşanıyor. Sistemimi 2022 Aralık ayında almıştım. Bu sene 3 yaşına girecek yani. Aşağıya özellikleri bırakıyorum.
  • Intel i3-12100F
  • RTX 3060 12 GB
  • GIGABYTE H610M-H DDR4
  • GeIL Evo Spear 2x8(16 GB) 3200 MHz CL16 RAM
  • GeIL Zennith P3L NVMe M.2 SSD
  • DeepCool PF650 PSU
Yanıtlarınızı bekliyorum.

Çözüm
Bi' güncelleme yazayım.

BIOS'ta ErP Ready ayarı açıktı, bu ayarı kapattığımda boot ederken gecikme sorunu çözüldü. Tabii yapay zekaya sorduğumda bunun geçici bir çözüm olduğunu ve PSU'nun artık yaşlanmaya başladığını, sorunların gittikçe ilerleyebileceğini söyledi.

Tekrardan yanıt veren herkese teşekkür ederim.
Muhtemelen 5vsb hattı gitgide ölmeye başlamış gibi duruyor. Ps_on sinyalide ona bağlı olduğundan dolayı etki eder. Çok düşük ihtimal PWM kontrolcü gitmiştir ama sanmıyorum. Kapasitörler yaşlandığından dolayı olabilir. Elinizde multi metre var mı? Varsa aşağıdakileri deneyin:

İlk önce 5vsb hattını kontrol etmek lazım. 24 pin anakart kablosunu çıkart.

Eki Görüntüle 189298

Burada PSU'yu fişe taksanız yeter. Fişe takınca volt metre 5V gösteriyorsa çalışıyor muhtemelen 5vsb hattı lakin 15 saniye kadar gözlemleyin. Belki 4.7V'a falan düşer diye. Eğer öyle bir durum varsa 5vsb hattı gidicidir.

5vsb hattı normalse şunları yapın:

Eki Görüntüle 189297

İlk olarak multi metrenin + kutbunu şu aşağıdaki +12v kanallrından birine sokun. Sonra herhangi bir gnd pininede - kutbunu bağlayın. Sonra PSU'ya olabildiğince şey bağlamaya çalışın. Fan HDD vs. ne kadar yüke girerse o kadar iyi olur. Bunları yaptıktan sonra şu ps_on piniyle herhangi bir gnd pinini birleştirin ve doğrudan multimetrenin ekranına bakın. Orada yarım saniye içinde 12v görmeniz lazım. Eğer görmüyor ve aynı şekilde 12 saniye sonra geliyorsa PSU sıkıntılıdır lakin şak diye geliyorsa o zaman durum yine kesin değil. Çünkü bilgisayar ile buradaki aynı olmayabiliyor.
Bana PSU gibi gelmiyor hocam, bu sorun bende de var. Daha sabah oldu, starta bastım RGB ışıkları gelmedi ama fanlar dönüyordu, biraz bekleme ardından sistem boot edebilmiş gibi ışıkları açıldı, yani görev yöneticisine göre 47 saniye sürdü. Normalde 9 saniye de açılıyordu. PSU'yu test ettiğim de 12V ve 5V vermesi gereken değerleri en iyi şekilde veriyordu. Bence bu Gigabyte anakartların saçmalığı olabilir. Tabii, PSU'da gitmiş olabilir ama anakartı da göz ardı etmemek lazım bence.

Sanki PSU'da problem var mış gibi, dediğin olayın benzeri B650M S2H de yaşıyorum. Gigabyte anakartları tuhaf. OCCT ile Power testi yapar mısınız? 12V ve 5V değerleri ne durumda bakalım. Fast boot açık mı bakın, CSM açıksa kapatın. Sistem UEFI olarak kurulu de mi?
CSM ve Fast Boot kapalı. Sistem UEFI olarak kurulu hocam. OCCT ile Power testi yapacağım müsait olunca. Buraya da atarım sonucu.

@Yusuf7878, detaylı cevabınız için teşekkürler hocam. Elimde multi metre yok maalesef. Bir de bu kadar teknik şeylerden pek anlamıyorum. :D

CSM ve Fast Boot kapalı. Sistem UEFI olarak kurulu hocam. OCCT ile Power testi yapacağım müsait olunca. Buraya da atarım sonucu.

@Yusuf7878, detaylı cevabınız için teşekkürler hocam. Elimde multi metre yok maalesef. Bir de bu kadar teknik şeylerden pek anlamıyorum. :D
@Yusuf7878 hocanın dediği doğru, PSU giriş seviyesi ve 3 yaşında. İçinde ki kondansatörler yaşlanmıştır, zaten içinde bulunan kondansatörler Çin/Tayvan menşeli diye biliyorum, yani orta sınıf parçalar.
Yani iki ihtimal var, ya BIOS pili bitti ya da PSU'nun 5VSB hattı yaşlanmaya başlamıştır. Olmadı, Fast Boot açıp deneyebilirsiniz.

@Yusuf7878 hocanın dediği doğru, PSU giriş seviyesi ve 3 yaşında. İçinde ki kondansatörler yaşlanmıştır, zaten içinde bulunan kondansatörler Çin/Tayvan menşeli diye biliyorum, yani orta sınıf parçalar.
Yani iki ihtimal var, ya BIOS pili bitti ya da PSU'nun 5VSB hattı yaşlanmaya başlamıştır. Olmadı, Fast Boot açıp deneyebilirsiniz.
Fast Boot açmaya gerek yok hocam, benim için bu 10-15 saniyelik geç açılma rahatsız edici değil. Sadece sistemimin sağlığı açısından endişelendiğim için konuyu açtım. Benim PSU hakkında birçok yerde çöp bir PSU olduğu söyleniyor zaten. Belli ki biraz hızlı başladı yaşlanmaya.

Muhtemelen yaklaşık 2 yıl sonra tamamen yeni sistem alacağım zaten. O zamana kadar çalışır beni götürür umarım.

Fast Boot açmaya gerek yok hocam, benim için bu 10-15 saniyelik geç açılma rahatsız edici değil. Sadece sistemimin sağlığı açısından endişelendiğim için konuyu açtım. Benim PSU hakkında birçok yerde çöp bir PSU olduğu söyleniyor zaten. Belli ki biraz hızlı başladı yaşlanmaya.

Muhtemelen yaklaşık 2 yıl sonra tamamen yeni sistem alacağım zaten. O zamana kadar çalışır beni götürür umarım.
Götürür hocam, benim sorunum büyük ihtimalle AM5 platform olduğu için MCR açık sanırım, bellek taraması yapıyor. Ve BIOS güncel değil, güncellersem çözülür gibi.
Ciddi sorunuz yok gibi, yine OCCT Power testinde 12V ve 5V tablosunu paylaşın. Test ederken takip edin dalgalanma var mı kontrol edin. BIOS piliniz bitmiş olabilir, 50-60 TL satıyorlar. Değiştirmekte fayda var.

Götürür hocam, benim sorunum büyük ihtimalle AM5 platform olduğu için MCR açık sanırım, bellek taraması yapıyor. Ve BIOS güncel değil, güncellersem çözülür gibi.
Ciddi sorunuz yok gibi, yine OCCT Power testinde 12V ve 5V tablosunu paylaşın. Test ederken takip edin dalgalanma var mı kontrol edin. BIOS piliniz bitmiş olabilir, 50-60 TL satıyorlar. Değiştirmekte fayda var.
Hocam 3 yılda BIOS pili nasıl bitiyor ki? Benim bir ara eski sistemim vardı, BIOS pili 10 yılda anca tükenmeye başlamıştı. Olmasa öyle yapacağım. Bir de ChatGPT "OCCT Power testi zaten sağlıklı bir PSU'ya zarar vermez ama halihazırda biraz sorunlu PSU'nun daha da bozulmasına sebep olabilir." diyor. Doğru mu? Onun yerine bir The Last of Us Part 2 falan girip onun değerlerini atsam olur mu?

Hocam 3 yılda BIOS pili nasıl bitiyor ki? Benim bir ara eski sistemim vardı, BIOS pili 10 yılda anca tükenmeye başlamıştı. Olmasa öyle yapacağım. Bir de ChatGPT "OCCT Power testi zaten sağlıklı bir PSU'ya zarar vermez ama halihazırda biraz sorunlu PSU'nun daha da bozulmasına sebep olabilir." diyor. Doğru mu? Onun yerine bir The Last of Us part 2 falan girip onun değerlerini atsam olur mu?
Anakart üreticileri ucuza kaçmaya başladı hocam, ne olur olmaz belli olmaz. Elinizde multi metre olsaydı ölçerdiniz. Sıkıntı olmaz, test edin 20-25dk yeter gibi. Yani, ısınıp dalgalanıyor mu bakmak lazım.

@Xbox 360E, 15 dakikalık test yaptım hocam, değerler şöyle;

Ekran Alıntısı.webp

İşlemciyi 100 derece görünce daha fazla devam ettirmek istemedim, şu olayı tekrardan yaşarım diye;

5V kanalında sıkıntı yok, 12V kanalı bir tık düşmüş. Yaşına göre normal. @Yusuf7878 hocam daha net cevap verebilir.

@Xbox 360E, 15 dakikalık test yaptım hocam, değerler şöyle;

Eki Görüntüle 189343

İşlemciyi 100 derece görünce daha fazla devam ettirmek istemedim, şu olayı tekrardan yaşarım diye;

100 derece ne hocam? 9950X3D mi işlemciniz? Bakımları yapın.

Son düzenleme:
Bi' güncelleme yazayım.

BIOS'ta ErP Ready ayarı açıktı, bu ayarı kapattığımda boot ederken gecikme sorunu çözüldü. Tabii yapay zekaya sorduğumda bunun geçici bir çözüm olduğunu ve PSU'nun artık yaşlanmaya başladığını, sorunların gittikçe ilerleyebileceğini söyledi.

Tekrardan yanıt veren herkese teşekkür ederim.

Çözüm