spreex

Çalışkan
Merhaba, bir aydır kullandığım bilgisayara yeni ekran kartı takınca kapanmaya başladı.

Sistem şu şekilde, MSI Pro H610M-E anakart, i3 12100F işlemci, 16 GB 3200 MHz Lexar RAM, Sapphire RX 7600 ekran kartı, Enermax Maxpro III 600 Watt PSU.

Ekran kartını üç gün önce taktım. Oyun oynarken 30, 40 dakika sonra bilgisayar kendini kapatmaya başladı. RX 460 takılıyken bu sorun yoktu. Güç kaynağı ekran kartı için yetersiz desem gaming.gen.tr daha fazla güç çeken ekran kartıyla da bu hazır sistemlerinde bu PSU'dan kullanıyor. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Akım korumalı priz kullanıyor musunuz? Kapanma sonrası açmaya çalıştığınızda sistem hemen açılıyor mu?

Son düzenleme:
OCCT Power testi yapar mısın? 15 dakika.
Evde arkasında surge protection yazan priz buldum ona taktım 20 dakikalık test sonucunda kapanmadı. Akşam bir de oyun oynar test ederim spider-man oynarken kapanıyordu sorun var mı yok mu yazarım. Eski prizle dün 10 dakika kadar test etmiştim onda da sorun çıkmamıştı gerçi.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-06-25 120903.webp
    Ekran görüntüsü 2025-06-25 120903.webp
    142,8 KB · Görüntüleme: 60
Akım korumalı priz bu sorunu çözmez, varsa çıkarmanız için sordum onu.

Sistemi PSU kapatır ama PSU'nun kapanmasına sebep olacak birçok şey var.

PSU'nun arkasına taktığınız kablonun soketi sıkı otursun, ekran kartı güç soketini de kontrol edin, bu şekilde test edin sistemi.

Evde arkasında surge protection yazan priz buldum ona taktım 20 dakikalık test sonucunda kapanmadı. Akşam bir de oyun oynar test ederim spider-man oynarken kapanıyordu sorun var mı yok mu yazarım. Eski prizle dün 10 dakika kadar test etmiştim onda da sorun çıkmamıştı gerçi.

Kapanma sebebi bana kalırsa test sırasında olmasa da oyun içerisinde kart değerlerinin dalgalanmasından dolayı. Sistemi açtıktan sonra kartın devre dışı kalması gibi bir problem var mı?

Regedit'i açıp HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Dwm konumuna girerek sağ tıklayıp yeni diyerek DWORD değeri oluşturup değerin ismini OverlayTestMode olarak değiştirip tabanını onaltılık seçip 5 yazman yeterli. Bundan sonra sistemini yeniden başlatmanı tavsiye ederim.

Uyarı, bunu yapmak Windows'un "tam ekran optimizasyonu" özelliğinin bir kısmını bozabilir.

Bu ayarı yaptıktan sonra sistemi oyunlarda test etme şansın var mı? Mümkünse sürücü üzerinden test yapar mısın? Kartın değerleri sürücü üzerinde testte sürekli düşüp yükseliyor o yüzden öneriyorum.

Kapanma sebebi bana kalırsa test sırasında olmasa da oyun içerisinde kart değerlerinin dalgalanmasından dolayı. Sistemi açtıktan sonra kartın devre dışı kalması gibi bir problem var mı?

Regedit'i açıp HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Dwm konumuna girerek sağ tıklayıp yeni diyerek DWORD değeri oluşturup değerin ismini OverlayTestMode olarak değiştirip tabanını onaltılık seçip 5 yazman yeterli. Bundan sonra sistemini yeniden başlatmanı tavsiye ederim.

Uyarı, bunu yapmak Windows'un "tam ekran optimizasyonu" özelliğinin bir kısmını bozabilir.

Bu ayarı yaptıktan sonra sistemi oyunlarda test etme şansın var mı? Mümkünse sürücü üzerinden test yapar mısın? Kartın değerleri sürücü üzerinde testte sürekli düşüp yükseliyor o yüzden öneriyorum.
Biosta pci_e1 kısmı gen4te gen3te denedim kapandı auto'da kapanmıyor şimdilik ondan olabilir mi? Tekrar kapanırsa çözümünüzü denerim. Sistem sorunsuz açılıyor kapandıktan sonra.

Akım korumalı priz bu sorunu çözmez, varsa çıkarmanız için sordum onu.

Sistemi PSU kapatır ama PSU'nun kapanmasına sebep olacak birçok şey var.

PSU'nun arkasına taktığınız kablonun soketi sıkı otursun, ekran kartı güç soketini de kontrol edin, bu şekilde test edin sistemi.
Güç soketi ve psu kablosu sağlam, prizle de alakalı değilmiş dediğiniz gibi. Pci_e1 auto yaptım gen3 ve gen4te kapanıyordu. Şimdilik kapanmadı onu test ediyorum