ahmet6545

Gelişen
Herkese selam. Öncelikle sistem özelliklerimi belirteyim: Anakartım Pro H610M-E DDR4, ekran kartım RTX 3060 12 GB, soğutucum ise Phantom Spirit 120 SE. Şu ana kadar çok şükür bir sorun yaşamadım; ancak artık video edit yaparken ve render alırken biraz zorlanmaya başladım.

CS2’de FPS değerlerim değişkenlik gösterse de ortalama 220 civarında seyrediyor. Monitörüm 240 Hz olduğu için bu performanstan tam yararlanamıyorum. Ayrıca ARC Raiders gibi yeni oyunlarda hafif droplar oluşuyor; özellikle oyun esnasında komik bir anı arkadaşlarıma göstermek için kaydetmek istediğimde bu sorunu daha net fark ediyorum.

Asıl sorum şu: Bahsettiğim işlemcilere (i5-13600K veya i7-14700K gibi) geçmek benim için iyi olur mu? Yani oyunlarda ve render işlemlerinde gözle görülür, büyük bir fark oluşur mu? Bir de anakartım bu işlemcilerle sorun çıkarır mı? Yapay zekaya sorduğumda, anakartın yaklaşık 65W güç sağlayabileceğini, bu yüzden bir miktar performans kaybı yaşayabileceğimi ancak bunu oyun oynarken fark etmeyeceğimi söyledi. Oyunlarda işlemcinin 60-90W arası güç çekeceğini ve 8-9 saat oynasam bile performans kaybı olmayacağını belirtti. Yine de işi bilene sormak daha mantıklı geldi.

Son olarak, sıcaklık mevzusu için kasamın üstündeki boş fan yuvalarına iki tane daha fan taksam bir faydası olur mu? Şimdiden okuyup yardımcı olacak herkese çok teşekkür ederim.

i5 13500 çok güzel bir işlemci ama çok pahalanmış maalesef her şey gibi, 2. el 14600K hatta 14700K bile bulunur bence o fiyatlara ama malum, anakart H610.

i5 13500 çok güzel bir işlemci ama çok pahalanmış maalesef her şey gibi, 2. el 14600K hatta 14700K bile bulunur bence o fiyatlara ama malum, anakart H610.
Evet o yüzden sormak istedim alsam bu anakartta 2 yil falan beni gotururmu 1440p cozunurluk zaten ama performans alamiycaksam 10 bin lira vermenin mantigi yok bilginiz varsa oneri yaparsaniz sevinirim

K veya KF gibi işlemcilere bulaşmayın, anakart fazlasıyla giriş seviyesi. Sıfır alacaksanız i5 14400F alın ve daha ucuz.

Hocam sıfır alacaksanız i5 13500'e bulaşmayın aşırı gereksiz pahalı diyeceğim de özellik olarak i5 13500 daha iyi. Ama 10K verilir mi düşündürücü. Özellik bakımından i5 13500 daha iyi.

Hocam öneri icin teşekkürler ama kf islemci degilde 13400f ile 13 500 nasıldır sizce
Hocam çekirdek farkı var o işlemciler ile arasında, CS gibi oyunlarda performansı asıl etkileyen şey genellikle single core performansıdır. Değişime değecek bir farkları yok. Soğutucunuz güzel, anakart değişip üst segment bir işlemciye geçebilirsiniz, veyahut arkadaşın dediği gibi 14400f iyidir.

Hocam çekirdek farkı var o işlemciler ile arasında, CS gibi oyunlarda performansı asıl etkileyen şey genellikle single core performansıdır. Değişime değecek bir farkları yok. Soğutucunuz güzel, anakart değişip üst segment bir işlemciye geçebilirsiniz, veyahut arkadaşın dediği gibi 14400f iyidir.
Hocam normalde am5 e gecicektim bi anda ram fiyatlari uctu simdi 14400f ile 13 400f in arasinda galiba hic fark yokmus ve sanırım intelin voltaj sorunlari 14. Neslin hepsini kapliyor dedikleri için
13400f veya 13500 düşünüyordum bide sanirim 13500de intelin bi teknolojisi varmis edit ve renderda takilmayi onluyormus ama dediginiz gibi o fiyata degermi bilemedim o yuzden sizden fikir almak istedim eger 13 400f te isimi görürse oyun ve render olarak 13 500 almiycam ama aradaki 2000 bin lira farka deger derseniz ve anakartta sorunsuz kullanırderseniz taksitle 13 500 almayi düşünüyorum belki 1 2 yil sonra psu ram ve ekran karti degistirip devam ederim sizce ne yapmalıyım ve tekrar vakit ayırıp yardımcı olduğunuz için teşekkürler

Geçilir 12100F den 13500'e geçtim FPS X2 oldu.
Cevap için teşekkürler hocam peki bu anakartta tam performans kullana bilirmiyim oyunlarda genelde 7 8 saat oynarım araliksiz ve islemcinizde bu bahsedilen voltaj sorunuyla karsilastinizmi yoksa biosunuz guncel mi
Cevaplar icin tekrar teşekkürler hocam

Hocam normalde AM5'e geçecektim bir anda RAM fiyatlari uctu simdi 14400F ile 13 400F in arasinda galiba hiç fark yokmus ve sanırım Intel'in voltaj sorunlari 14. neslin hepsini kapliyor dedikleri için.
13400F veya 13500 düşünüyordum bir de sanirim 13500'de Intel'in bir teknolojisi varmis edit ve renderda takilmayi onluyormus ama dediginiz gibi o fiyata değer mi bilemedim o yuzden sizden fikir almak istedim eger 13 400F te isimi görürse oyun ve render olarak 13 500 almayacağım ama aradaki 2000 bin lira farka deger derseniz ve anakartta sorunsuz kullanırderseniz taksitle 13 500 almayi düşünüyorum belki 1 2 yil sonra PSU RAM ve ekran karti degistirip devam ederim sizce ne yapmalıyım ve tekrar vakit ayırıp yardımcı olduğunuz için teşekkürler.

Cevap için teşekkürler hocam peki bu anakartta tam performans kullanabilir miyim oyunlarda genelde 7 8 saat oynarım araliksiz ve islemcinizde bu bahsedilen voltaj sorunuyla karsilastinizmi yoksa BIOS'unuz guncel mi?
Cevaplar icin tekrar teşekkürler hocam.

Soğutucunuz güzel gibi bende ilk H610 la kullanmıştım bir sorun olmamıştı sonradan B760 aldım.