dies irae

Üyecik
Merhaba. Yaklaşık olarak iki ay önce parça parça sistem topladım kendime. Öncelikle sistem özelliklerimi sıralayayım sonra sorunuma geçeyim.
Anakart: MSI Pro B760M-P DDR5.
İşlemci: Intel i3 14100F.
RAM: 2x16 = 32 GB - XPG Lancer RGB 16 GB 6000 MHz DDR5 CL30.
SSD: Samsung 990 Pro with heatsink 2TB.
Ekran kartı: MSI RTX 2080 Gaming X Trio.
Power Supply: Corsair RM750
Kasa: Cooler Master MB331l ARGB.
Yaşadığım sorun şu şekilde. Atıyorum oyundayım oyun oynuyorum. Klavyemden ses yükseltmeye veya azaltmaya çalıştığım zaman bilgisayar tepki vermiyor. Masaüstüne dönüp sağ alttaki ses barından yükseltmeye bastığımda ses barındaki seviye artıyor ancak ses yine de değişmiyor. Mouse ile tıkladığımda ise ses çıkmıyor PC'den. Çıkmayan sesten kastım Windows'un ses arttırma düşürme geri bildirim sesi. Ve bu ses barından kaç defa oynama yaptıysam o ses bana 15 20 saniye sonra aralıklarla geç şekilde gelip duruyor. Bir yerden sonra ses komple gidiyor. Ekstra olarak görev çubuğu da donuyor. Görev çubuğunu Görev Yöneticisi'nden yeniden başlatınca kendine geliyor ancak seste sorun düzelmiyor. Zaman zaman ise ses aygıtı bulunamadı şeklinde ses ikonunda çarpı oluyor. Kulaklığımı(Cloud 3 wired) USB jakından ancak çıkarıp taktığım zaman aygıtımı görüyor. Bu tüm hatalar ancak PC'yi kapatıp açarsam düzeliyor ama sorunum devam etmekte format atmama rağmen. Sürücüler ve Windows güncel. B760M-P 3 gün önce BIOS Update yaptım düzelme olmadı. Ramlerim ise fabrikasyon MHz şeklinde 4800 çalışıyor. XMP veya iexpo açtığım zaman PC açılıyordu ancak zaman zaman PC açılmadığından kullanmıyorum o modları. RAM'ler 2. ve 4. slotlarda. Olay görüntüleyicisinde birçok hata mevcut ancak detaylı bakamadım çünkü bir sürü log mevcut hangisidir diye bakamadım henüz. Minidump paylaşımı yapamıyorum şu anda çünkü klasör gözükmüyordu bir rehberden ayarını yaptım eğer tekrar sorun olursa o zaman paylaşabilirim logları. Yazı biraz karman çorman olmuş olabilir kusuruma bakmayın anlatması biraz zor oldu benim için.

Hocam Windows bütün sürücüler güncel diyor olabilir ama isterseniz siz yine de özellikle ses sürücünüzü, ekran kartı sürücünüzü ve de anakartınızın resmi sitesine girip anakart chipset sürücüsünü el ile en güncel sürüme kurup düzeliyor mu diye bir bakın derim, ondan sonrasında daha önce buna benzer yaşadığım bir sorunu CCleaner ile kayıt defterini temizledikten sonra düzelmişti, bağlantısını bilmiyorum ama olmuştu. Sürücüleri kurduktan sonra bir de CCleaner'i kurcalayın derim. Sonrasında bir test edin düzeldi mi düzelmedi mi?

Hocam Windows bütün sürücüler güncel diyor olabilir ama isterseniz siz yine de özellikle ses sürücünüzü, ekran kartı sürücünüzü ve de anakartınızın resmi sitesine girip anakart chipset sürücüsünü el ile en güncel sürüme kurup düzeliyor mu diye bir bakın derim, ondan sonrasında daha önce buna benzer yaşadığım bir sorunu CCleaner ile kayıt defterini temizledikten sonra düzelmişti, bağlantısını bilmiyorum ama olmuştu. Sürücüleri kurduktan sonra bir de CCleaner'i kurcalayın derim. Sonrasında bir test edin düzeldi mi düzelmedi mi?

Anakartımın sitesinden Windows Update akabinde her şeyi manuel şekilde güncelledim. Ekran kartı da aynı şekilde. Maalesef düzelme yok hocam. CCleaner pek güvenli değil diye biliyorum.

Ben yıllardır sadece kayıt defteri için olan kısmını kullanıyorum sadece faydasını gördüm nasıl isterseniz, bunlar dışında ne diyebilirim bilemiyorum, bütün önemli sürücüleriniz de güncel, Windows sürümünde eskiden hatalar olabiliyordu ama güncel Windows 10 kullanıyorsunuz sanırım, aklıma başka bir şey gelmiyor şu anda maalesef.

Ben yıllardır sadece kayıt defteri için olan kısmını kullanıyorum sadece faydasını gördüm nasıl isterseniz, bunlar dışında ne diyebilirim bilemiyorum, bütün önemli sürücüleriniz de güncel, Windows sürümünde eskiden hatalar olabiliyordu ama güncel Windows 10 kullanıyorsunuz sanırım, aklıma başka bir şey gelmiyor şu anda maalesef.

İlginiz için teşekkür ederim hocam. Bazı yerlerde CCleaner ile ilgili kötü şeyler okumuştum da benim çekincem o yüzden ötürü. Şimdi Memtest86 ile 3 saatlik bellek testi yaptım ancak herhangi bir hata çıkmadı. Çember daralıyor ama bilmiyorum altından ne çıkacak çözemedim gitti.

Yani donanımsal olarak anakartta bir şey olma ihtimali var, onun dışında harici diskinizin bağlantısında bir sorun olabilir, bu ikisi dışında donanımsal anlamda böyle bir şeye sebep olabilecek bir şey olduğunu sanmıyorum, sorun daha çok yazılımsal gibi zaten, bir yerde bir sorun olmalı yazılımsal olarak, yani güncel olmayan sürücü dışında yanlış kurulmuş bir sürücü de olabilir, forumda o loglara bakarak daha detaylı sonuç çıkaracak insanlar da var ama daha yazmamışlar buraya hayret, kimse yazmazsa log kayıtlarını ChatGPT'ye atıp sorabilirsiniz aklıma geldi ;)

Yani donanımsal olarak anakartta bir şey olma ihtimali var, onun dışında harici diskinizin bağlantısında bir sorun olabilir, bu ikisi dışında donanımsal anlamda böyle bir şeye sebep olabilecek bir şey olduğunu sanmıyorum, sorun daha çok yazılımsal gibi zaten, bir yerde bir sorun olmalı yazılımsal olarak, yani güncel olmayan sürücü dışında yanlış kurulmuş bir sürücü de olabilir, forumda o loglara bakarak daha detaylı sonuç çıkaracak insanlar da var ama daha yazmamışlar buraya hayret, kimse yazmazsa log kayıtlarını ChatGPT'ye atıp sorabilirsiniz aklıma geldi ;)

Harici bir SSD alıp ona Windows kurduktan sonra boot edip denemeyi düşündüm ancak şimdilik böyle bir imkanım yok maalesef. Anakartımın driverlarında ise tek bir onboard Audio driver olduğundan deneme yanılma da yapamıyorum. Logları düzenli bir şekilde edinebilirsem paylaşmayı düşünüyorum ChatGPT'ye de bir ara danışmıştım sizin dediğiniz gibi :D belki tekrardan konuşurum.