Merhaba arkadaşlar. Gaming laptopumda Intel i5 11400H ve 3050 Ti laptop GPU var. Çok iyi değiller ama yine de tam performanslarını kullanmak istiyorum. Fakat sıcaklık değerleri çok yükseliyor, işlemcinin kullanımı %20 ve 3-3.4 GHz’de geziyor (maksimum 4.5 GHz). Isı göstergeleri direkt olarak 99°C'yi gösteriyor. Bu sıcaklık değerlerini düşürmek için undervolt araştırmalarına girdim ama ideal değerleri bulamadım, sürekli crash yaşıyorum. En uzun süre dayanabildiği değerlerin fotoğraflarını göstereceğim ama yine eninde sonunda crash oluyor. Bunun hakkında bilgisi olan ve yardımı dokunabilecek arkadaşlar lütfen cevaplayabilir mi? Teşekkürler.
Detaylar
Kim cevapladı?- Katılım
- 1 Ocak 2025
Yüksek sıcaklık ve undervolt sorunlarıyla başa çıkmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:Merhaba arkadaşlar. Gaming laptopumda Intel i5 11400H ve 3050 Ti laptop GPU var. Çok iyi değiller ama yine de tam performanslarını kullanmak istiyorum. Fakat sıcaklık değerleri çok yükseliyor, işlemcinin kullanımı %20 ve 3-3.4 GHz’de geziyor (maksimum 4.5 GHz). Isı göstergeleri direkt olarak 99°C'yi gösteriyor. Bu sıcaklık değerlerini düşürmek için undervolt araştırmalarına girdim ama ideal değerleri bulamadım, sürekli crash yaşıyorum. En uzun süre dayanabildiği değerlerin fotoğraflarını göstereceğim ama yine eninde sonunda crash oluyor. Bunun hakkında bilgisi olan ve yardımı dokunabilecek arkadaşlar lütfen cevaplayabilir mi? Teşekkürler.
Eki Görüntüle 157088
Eki Görüntüle 157089
Eki Görüntüle 157090
1. Termal Yönetimi:
- Soğutma Sistemini Kontrol Edin: Laptopunuzun havalandırma ızgaralarının temiz olduğundan emin olun. Toz birikintisi, ısı dağılımını olumsuz etkileyebilir.
- Termal Macun Değişimi: Eğer laptopunuz eskiyse, işlemcinin termal macununu yenilemek faydalı olabilir. Bu, ısı iletimini artırarak sıcaklıkları düşürebilir.
2. BIOS Ayarları:
- Güç Yönetimi Modu: BIOS’ta güç yönetimi ayarlarını "Balanced" veya "Power Saver" olarak değiştirin. Bu, performansı sınırlayarak sıcaklığı düşürebilir.
- Turbo Boost: Turbo Boost özelliğini kapatmayı deneyin. Bu, işlemci hızlarını düşürerek ısıyı kontrol altına alabilir.
3. Yazılım Ayarları:
- ThrottleStop Ayarları:- Offset Voltajı Düşürün: Mevcut -49.8 mV veya -29.3 mV gibi değerleri kademeli olarak daha az bir değere (örneğin -20 mV) çekin ve stabiliteyi kontrol edin.
- Cache Ratio: Cache oranını düşürebilirsiniz. Örneğin, 37 değerinde bir giriş varsa bunu 32 yapmayı deneyin.
4. Stres Testi:
- Düşük Ayarlar ile Test Edin: Ayarları değiştirdikten sonra, CPU ısısını kontrol etmek için stres testleri yapın (örn. Prime95). Stabil bir değer bulana kadar ayarları kademeli olarak değiştirin.5. Alternatif Yazılımlar:
- Paint.NET veya MSI Afterburner gibi yazılımlar kullanarak GPU üzerindeki yükü azaltmayı deneyin. Bu, genel sıcaklığı düşürebilir.6. Kullanım Senaryoları:
- Performansı Gereksiz Yükten Kaçının: Oyun oynarken veya yüksek sistem gereksinimi isteyen uygulamalar kullanırken, ayarları düşürerek kullanılacak performansı dengeleyin.7. Donanım İzleme:
- HWMonitor veya Core Temp gibi yazılımlar ile işlemci sıcaklıklarını izleyin. Bu, hangi ayarların en verimli olduğunu görmenizi sağlar.Bu adımları izleyerek sıcaklık ve undervolt sorunlarınızı çözümlemeye çalışabilirsiniz. Herhangi bir ayarı değiştirdikten sonra laptopunuzun stabil çalışıp çalışmadığını kontrol etmeyi unutmayın.