northstar

Uzman
  • i5 12400F.
  • Thermalright peerless Assassin 120.
  • Prime H610 m-r D4.
  • 32 GB DDR4 3200 MHz.
  • RTX 3060 Ti Dual.
  • 1080p 165 Hz monitör.
Sistemim bu şekilde. Ekran kartını 5060 Ti 16 GB ile değiştirmeyi düşünüyorum ama işlemci darboğaz yaratır diye endişeliyim. Genelde hikaye ağırlıklı oyunlar oynuyordum ve DLSS quality - FSR frame gen açık şekilde eğer varsa Ray Tracing efektlerini aktifleştirmeyi tercih ediyordum. RTX 5000 serisi multi frame gen ile yüksek FPS artışı sunuyor, bu nedenle böyle bir upgrade düşündüm. Bu sisteme i5 14600KF tarzı bir işlemci nasıl olur, yoksa sadece ekran kartını güncellesem yeterli olur mu?

Bütçe ne kadar? Ben olsam bu sistemi tamamen satıp üstüne ekleme yapıp AM5 bir sistem toplardım.

Bütçe ne kadar? Ben olsam bu sistemi tamamen satıp üstüne ekleme yapıp AM5 bir sistem toplardım.
Çok bütçem yok maalesef, yani sistemi satıp bütçemi arttırabilirim ama onunla uğraşmak istemiyorum sadece upgrade edip devam edeceğim. 15-20 bin arası bir bütçem var. İşlemci alırsam ancak yaz aylarında ekran kartı için bir şeyler düşünebilirim. Bu arada 650w güç kaynağı var sistemimde, onu yazmayı unutmuşum.

Çok bütçem yok maalesef, yani sistemi satıp bütçemi arttırabilirim ama onunla uğraşmak istemiyorum sadece upgrade edip devam edeceğim. 15-20 bin arası bir bütçem var. İşlemci alırsam ancak yaz aylarında ekran kartı için bir şeyler düşünebilirim. Bu arada 650w güç kaynağı var sistemimde, onu yazmayı unutmuşum.
PSU modeli nedir?

Bütçe varken burayı tamamen alman iyi olur.

Yani ben olsam en azından bu üçlüyü alır mevcut sistemimle değişirdim. Soğutucun güzel bu işlemciye fazla fazla yeter bile. Ekran kartı ve SSD ikinci bir yükseltmeye kadar idare eder inanılmaz kötü bir kart değil. 4060 kartıyla hemen hemen aynı sayılır. 5060 yerine 5070 almak daha iyi olur. Aşağı nedenini bırakacağım.

Sonrası için konuşuyorum. Bu üçlüyü aldığınızı varsayıyorum.

Bu ikisini alırsın mis gibi tamamlanmış olur. 2-3 yıl boyunca daha parça bakmazsın bile.

Eğer durum olur kasa ve PSU yükseltmek istersen şu an için mantıklı olan bu. Çok inanılmaz bir parça gelmezse 1-2 ay sonra burası değişmez.

Bütçe varken burayı tamamen alman iyi olur.

Yani ben olsam en azından bu üçlüyü alır mevcut sistemimle değişirdim. Soğutucun güzel bu işlemciye fazla fazla yeter bile. Ekran kartı ve SSD ikinci bir yükseltmeye kadar idare eder inanılmaz kötü bir kart değil. 4060 kartıyla hemen hemen aynı sayılır. 5060 yerine 5070 almak daha iyi olur. Aşağı nedenini bırakacağım.

Sonrası için konuşuyorum. Bu üçlüyü aldığınızı varsayıyorum.

Bu ikisini alırsın mis gibi tamamlanmış olur. 2-3 yıl boyunca daha parça bakmazsın bile.

Eğer durum olur kasa ve PSU yükseltmek istersen şu an için mantıklı olan bu. Çok inanılmaz bir parça gelmezse 1-2 ay sonra burası değişmez.

Dediğiniz gibi yapacağım sanırım hem uzun vadede daha mantıklı oluyor. Bilgileri taksit taksit veriyorum gibi oldu ama unutmuşum, Kingston 1 tb m2 ssd ve eklediğiniz kasaya benzer FSP marka bir kasaya sahibim. Ekran kartı 16 gb olsa daha iyi olmaz mı çünkü özellikle UE5 oyunlarında 12 gb vram bile yetersiz kalabiliyor bir de frame gen açınca vram kullanımının artması durumu var, o nedenle 5060 Ti 16 GB modelini düşünmüştüm. Mümkün olan her oyunda frame gen aktif olarak oynuyorum, monitörüm de Gsync compatible olduğu için yüksek fps ile daha pürüzsüz bir görüntü oluyor.

Son olarak daha önce anakart ve işlemci değişimi yapmadım, elim yatkın diyebilirim ama sizce kendim mi söküp takayım yoksa bir yerden destek mi almalıyım?

• i5 12400F.
  • Prime H610 m-r D4.
  • 32 GB DDR4 3200 MHz.
  • RTX 3060 Ti Dual.
  • 1080p 165 Hz monitör.
Sistemim bu şekilde. Ekran kartını 5060 Ti 16 GB ile değiştirmeyi düşünüyorum ama işlemci darboğaz yaratır diye endişeliyim. Genelde hikaye ağırlıklı oyunlar oynuyordum ve DLSS quality - FSR frame gen açık şekilde eğer varsa Ray Tracing efektlerini aktifleştirmeyi tercih ediyordum. RTX 5000 serisi multi frame gen ile yüksek FPS artışı sunuyor, bu nedenle böyle bir upgrade düşündüm. Bu sisteme i5 14600KF tarzı bir işlemci nasıl olur, yoksa sadece ekran kartını güncellesem yeterli olur mu?
İlle de upgrade diyorsan, i7-13700K dan aşağısı gereksiz olur. 14700K oyunlarda geri kalabiliyor izlediğim videolara göre konuşuyorum.

Ya da bir çılgınlık yapıp i9-14900K falan takabilirsin. :)
Ekran kartın da güncellenebilir tabi ama işlemci önceliğin olsa daha doğru olur gibi.

9070XT de düşünebilirsin, 5070-5070TI da olabilir.

İlle de upgrade diyorsan, i7-13700KDAn aşağısı gereksiz olur. 14700k oyunlarda geri kalabiliyor izlediğim videolara göre konuşuyorum.

Ya da bir çılgınlık yapıp i9-14900K falan takabilirsin. :)

Öyle bir hata yapıp sakın i9 14900K almayın. 420mm sıvı soğutma bile soğutamıyor işlemciyi. Oyun oynarken 250W çeken işlemci mi olur?

i7 14700K tercih edilebilir, ancak o da soket darlığından alınmaz edilmez bence.
En mantıklısı arkadaşın AM5 bir AMD işlemciye geçmesi. Sonuçta şu an R5 7500F alsa, aynı soket ile R9 9950X3D kadar gidebiliyor.

• i5 12400F.
  • Prime H610 m-r D4.
  • 32 GB DDR4 3200 MHz.
  • RTX 3060 Ti Dual.
  • 1080p 165 Hz monitör.

Hocam bence canavar gibi işlemci. Hele ki DDR5'te. Hiç gerek yok. Ayrıca 5060 Ti'da DLSS 4 ile çok daha az darboğaz oluyor. Bunu bazıları 5600-5600X gibi işlemcilerle karşılaştırıyor ama özellikle DDR5'te araya çok fark koyuyor.

Son düzenleyen: Moderatör: