Makaleler
1
Arkadaşlar merhaba öncelikle,

2 yıl önce H610M-A ASUS anakart, XPG 2x8 16 GB 3200 MHz DDR4 RAM, i3-12100F, EVGA GTX 1070 (6 yıldır kullanıyorum) olarak upgrade ettiğim sistemime 1 haftadır kullanmakta olduğum Gainward RTX 4070 Super Ghost model ekran kartını taktım. Sonuçlardan da upgradeden de gayet memnunum fakat ne yaparsam yapayım darboğaz sorununu çözemedim. Sorunun darboğaz olup olmadığını da tam olarak bilmiyorum. Yardımınıza ihtiyacım var.

Sistemim DDR4 bir sistem. İlerleyen zamanlarda DDR5'e geçmeyi düşünüyorum ama şu anlık işimi fazlasıyla görüyor bu sistem. Genel olarak oyunlarda ekran kartı hiçbir zaman %100 99'unu kullanamıyor. Heavenbenchmark, FurMark, OCCT gibi testleri de başarıyla geçti sistem. Anakartın BIOS'una girip ASUS Advanced OC Profile'ye de aldım, bu sayede arada oyunlarda 4100 MHz'den droplanıyordu işlemci. Bunu çözmüş oldum, artık maximum kapasitede kullanıyor. Anakartın BIOS ve sürücü Update'leri dahil hepsini yaptım. Ekran kartı driverini DDU ile kaldırıp sıfırdan kurdum ama sorun çözülmedi.

İzlediğim benchmarklarda aynı sistemi kullanan kişilerde bu denli düşük GPU kullanımına rastlayamadım, işlemci kartı rahatlıkla besliyordu oyunlarda, ona güvenip almıştım. Sizce bu soruna ne neden olabilir? Güç kaynağı da besliyor diye düşünüyorum. 750W bronz sertifika. Çözünürlüğü NVIDIA DSR ile 4K'ya çektiğimde ekran kartına %99 yük biniyor sorun ortadan kalkıyor. 1440p ASUS 170 Hz monitör DP ile kullanmaktayım.

Sistem konfigürasyonu:
  • Anakart: ASUS H610M-A DDR4 3200 MHz.
  • İşlemci: i5 13400F.
  • Ekran kartı: Gainward RTX 4070 Super Ghost.
  • RAM: XPG 3200 MHz 2x8 16 GB.
  • Soğutucu: Cooler Master Master Masterliquid ML240L.
  • Kasa: Everest Rampage tıtan 80Plus Bronze 750W (6 yıldır bu kasa ve PSU'yu kullanmaktayım, yaptığım upgradelerde hiç sıkıntı çıkarmadı.)
  • Depolama: M.2 SSD: Kioxia Exceria Plus G3 lSD10Z001tg8 PCI-Express 4.0 1 TB.
  • Monitör: ASUS TUF Gaming VG27AQ1A 27" 1 ms 2K IPS 170 Hz oyuncu monitörü.
  • İşletim sistemi: Windows 11.

Ekran görüntüsü 2024-09-14 231338.webp

Bu testte de görüldüğü gibi, sadece anakart Z serisi.

Son düzenleme:
Witcher 3'te nasıl %100 yüke girmedi bu sistem? Ben Witcher 3 oynarken 5600 ve 4070 Super'de 2K da %99 yükte kullanıyordum. NVIDIA Denetim Masası ayarlarını vs Ultra kaliteye çekin. XMP açın. Core Performance Boost açın. Bir saçmalık var sistemde.
H serisi anakartla mı artık bilmiyorum. RDR2 ve Cyberpunk'ta %95-100 arası kullanıyor. Asus oc profile yükledim biostan işlemci için. Witcher 3, Helldivers 2 ve Space Marine 2 gibi oyunlarda sıkıntı yaşıyorum şu anda. XMP açık. Ne tavsiye edersiniz ? Oyundan oyuna da değişiyor ama bence hepsinde 95 üstü kullanmalı, özellikle Witcher 3 çok şaşırttı beni.

H serisi anakartla mı artık bilmiyorum. RDR2 ve Cyberpunk'ta %95-100 arası kullanıyor. ASUS OC profile yükledim BIOS'tan işlemci için. Witcher 3, helldivers 2 ve space marine 2 gibi oyunlarda sıkıntı yaşıyorum şu anda. XMP açık. Ne tavsiye edersiniz? Oyundan oyuna da değişiyor ama bence hepsinde 95 üstü kullanmalı, özellikle Witcher 3 çok şaşırttı beni.

Anakartların FPS'ye etkisi yok denecek kadar azdır. Giriş seviye anakarta üst seviye işlemci takılırsa anakart ısınır işlemcinin frekansını düşürür o bile çok az etkiler. Sizde böyle bir durum yok. Her oyunda %100 olmazda Witcher 3 çok ağır bir oyun. Witcher 3 RT Ultra+ ayarlarda mı oynuyorsunuz? Frame gen açık mı?
NVIDIA Denetim Masası ayarlarında kenar yumuşatma ve doku gibi ayarları Ultra kalite yapın. Nvidia denetim masası veya oynadığınız oyunlarda vsync açıksa kapatın.

Eğer kullanım %95 ve üstüyse sorun yok. Kullanım %85-90 falan oluyorsa darboğaz var demektir. Bazı oyunlar mesela Spider-Man Remastered 7800X3D bile taksan darboğaz yapıyor. Her oyunda Full yüke girmez. Yaklaşık %3-4 pay bırakabilir. Attığınız fotoğraf online bir oyuna benziyor. Online oyuna göre RAM kullanımı bana fazla gibi geldi.Virüs olma ihtimaline karşı Malwarebytes ile tam tarama yapın.

Anakartların FPS'ye etkisi yok denecek kadar azdır. Giriş seviye anakarta üst seviye işlemci takılırsa anakart ısınır işlemcinin frekansını düşürür o bile çok az etkiler. Sizde böyle bir durum yok. Her oyunda %100 olmazda Witcher 3 çok ağır bir oyun. Witcher 3 RT Ultra+ ayarlarda mı oynuyorsunuz? Frame gen açık mı?
NVIDIA Denetim Masası ayarlarında kenar yumuşatma ve doku gibi ayarları Ultra kalite yapın. Nvidia denetim masası veya oynadığınız oyunlarda vsync açıksa kapatın.

Eğer kullanım %95 ve üstüyse sorun yok. Kullanım %85-90 falan oluyorsa darboğaz var demektir. Bazı oyunlar mesela Spider-Man Remastered 7800X3D bile taksan darboğaz yapıyor. Her oyunda Full yüke girmez. Yaklaşık %3-4 pay bırakabilir. Attığınız fotoğraf online bir oyuna benziyor. Online oyuna göre RAM kullanımı bana fazla gibi geldi.Virüs olma ihtimaline karşı Malwarebytes ile tam tarama yapın.

Resimdeki oyun space marine 2. Yeni çıktı ve optimizasyon sorunları da olabilir. Witcher 3'te her şey fulldeyken öyle bir kullanım var. Ama ilginç şekilde Ray tracing tamamen kapatınca kullanım daha yükseliyor, açınca kullanım 85-80' lerde geziyor. Nvidia denetim masasına da baktım, performans moduna aldım ama kenar yumuşatma gibi detayları uygulamaya bırakmış sanırım, oyunlardan zaten en yükseğe alıyorum her şeyi.

Frame gen, dlss gibi teknolojilerin hepsini açıyorum destekleyen oyunlarda.

Kullanımlar bu şekilde. %95-99 stabil kullanım çoğu oyunda alamadığım gibi daha da düşüyor kullanım, dalgalanıyor. Tavsiyesi olan varsa bekliyorum. Böyle olmaması gerekiyor çünkü.
Red Dead Redemption 2 Screenshot 2024.09.18 - 21.09.02.92.webp
Grand Theft Auto V Screenshot 2024.09.18 - 22.05.40.09.webp
Grand Theft Auto V Screenshot 2024.09.18 - 21.59.43.16.webp
Grand Theft Auto V Screenshot 2024.09.18 - 22.04.10.89.webp
The Witcher 3 Screenshot 2024.09.18 - 21.37.18.03.webp
HELLDIVERS 2 Screenshot 2024.09.18 - 21.52.55.84.webp
Red Dead Redemption 2 Screenshot 2024.09.18 - 21.08.59.29.webp
Cyberpunk 2077 Screenshot 2024.09.18 - 20.59.55.33.webp

@Recep Baltaş Recep Bey, acaba var olan sorunla ilgili bir çözüm öneriniz olur mu ? Size de danışmak istiyorum, fikirleriniz önemli. Sıfır bir format bu sorunu çözebilir mi, aynı sisteme sahip diğer kişilerde de test ettiğimde onlarda %97-99 kullanımda seyrediyor ekran kartı. Benim sistemde bir sıkıntı var gibi duruyor çoğu oyunda da görüldüğü üzere tam performans alamıyorum. Win11'e yükseltme olarak geçmiştim Win10'dan. PC'deki farklı SSD'lerde de denedim, disklerle alakalı bir problem de göremedim.

Son düzenleme: