Makaleler
1
Arkadaşlar merhaba öncelikle,

2 yıl önce H610M-A ASUS anakart, XPG 2x8 16 GB 3200 MHz DDR4 RAM, i3-12100F, EVGA GTX 1070 (6 yıldır kullanıyorum) olarak upgrade ettiğim sistemime 1 haftadır kullanmakta olduğum Gainward RTX 4070 Super Ghost model ekran kartını taktım. Sonuçlardan da upgradeden de gayet memnunum fakat ne yaparsam yapayım darboğaz sorununu çözemedim. Sorunun darboğaz olup olmadığını da tam olarak bilmiyorum. Yardımınıza ihtiyacım var.

Sistemim DDR4 bir sistem. İlerleyen zamanlarda DDR5'e geçmeyi düşünüyorum ama şu anlık işimi fazlasıyla görüyor bu sistem. Genel olarak oyunlarda ekran kartı hiçbir zaman %100 99'unu kullanamıyor. Heavenbenchmark, FurMark, OCCT gibi testleri de başarıyla geçti sistem. Anakartın BIOS'una girip ASUS Advanced OC Profile'ye de aldım, bu sayede arada oyunlarda 4100 MHz'den droplanıyordu işlemci. Bunu çözmüş oldum, artık maximum kapasitede kullanıyor. Anakartın BIOS ve sürücü Update'leri dahil hepsini yaptım. Ekran kartı driverini DDU ile kaldırıp sıfırdan kurdum ama sorun çözülmedi.

İzlediğim benchmarklarda aynı sistemi kullanan kişilerde bu denli düşük GPU kullanımına rastlayamadım, işlemci kartı rahatlıkla besliyordu oyunlarda, ona güvenip almıştım. Sizce bu soruna ne neden olabilir? Güç kaynağı da besliyor diye düşünüyorum. 750W bronz sertifika. Çözünürlüğü NVIDIA DSR ile 4K'ya çektiğimde ekran kartına %99 yük biniyor sorun ortadan kalkıyor. 1440p ASUS 170 Hz monitör DP ile kullanmaktayım.

Sistem konfigürasyonu:
  • Anakart: ASUS H610M-A DDR4 3200 MHz.
  • İşlemci: i5 13400F.
  • Ekran kartı: Gainward RTX 4070 Super Ghost.
  • RAM: XPG 3200 MHz 2x8 16 GB.
  • Soğutucu: Cooler Master Master Masterliquid ML240L.
  • Kasa: Everest Rampage tıtan 80Plus Bronze 750W (6 yıldır bu kasa ve PSU'yu kullanmaktayım, yaptığım upgradelerde hiç sıkıntı çıkarmadı.)
  • Depolama: M.2 SSD: Kioxia Exceria Plus G3 lSD10Z001tg8 PCI-Express 4.0 1 TB.
  • Monitör: ASUS TUF Gaming VG27AQ1A 27" 1 ms 2K IPS 170 Hz oyuncu monitörü.
  • İşletim sistemi: Windows 11.

Ekran görüntüsü 2024-09-14 231338.webp

Bu testte de görüldüğü gibi, sadece anakart Z serisi.

Son düzenleme:
Benchmarkları bilmiyorum. Attığınız resimde neyin ne olduğunu tam olarak anlayamadım ama bir darboğaz yok gibi gözüküyor. İşlemci de yüzde yüz çalışmıyor. Çok yüksek sistem gereksinimi olan oyunlarda denediniz mi? RDR2 veya Cyberpunk gibi.

Benchmarkları bilmiyorum. Attığınız resimde neyin ne olduğunu tam olarak anlayamadım ama bir darboğaz yok gibi gözüküyor. İşlemci de yüzde yüz çalışmıyor. Çok yüksek sistem gereksinimi olan oyunlarda denediniz mi? RDR2 veya Cyberpunk gibi.
Witcher 3 ve helldivers2'de deneyebildim. Sonuç yine aynı. Attığım resimdeki oyun space marine 2. yeni çıktı, optimizasyonu süper olmayabilir ama sonuç çok değişmedi. İşlemci %100 kullanmasa da bir şekilde ekran kartının kullanımı kısılıyor. Nedeni bulmaya çalışıyorum. Benzer sıkıntıları da yaşayanlar olmuş ama net bir çözümü bulamadım.

Resimde 4070 Super kullanımı %70 işlemci kullanımı %67. Yazılımsal mı donanımsal bir sorun mu emin olamıyorum. DDU ile sürücüleri de silip kurdum, BIOS Update de yaptım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bende R5 7600 var. Aşağı yukarı denk bir işlemci. Bende darboğaz yok. Yaşadığınız sorun muhtemelen sistemin DDR4 olmasından kaynaklanabilir. Peki FPS sorunları yaşadınız mı W3'te ve HD2 de?

Bende R5 7600 var. Aşağı yukarı denk bir işlemci. Bende darboğaz yok. Yaşadığınız sorun muhtemelen sistemin DDR4 olmasından kaynaklanabilir. Peki FPS sorunları yaşadınız mı W3'te ve HD2 de?
Evet maalesef yaşadım. Ekran kartı kafasına göre kendini kısıtlıyor resimde görüldüğü gibi %70'lere %60'lara kadar düştüğü oluyor buna anlam veremiyorum. Ne yapmam gerektiğini de bilmiyorum. FurMark, HeavenBenchmark'ta, OCCT'de herhangi bir sıkıntı yok. Oyunlarda kart %95-99 aralığında gezinmesi gerekirken Witcher 3'te örneğin bir %95 oluyor, bir %70-80 bandına geriliyor, tamamen rastgele. HD2'de de aynı durum geçerli, 60 FPS altına düşüyorum sık sık.

Çok can sıkıcı bir durum. Sırf bu sebepten DDR5'e hemen geçmek istemiyorum. Herhangi başka bir çözüm yolu var mı acaba, kendim araştırdığımda net bir çözüm bulamadım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ani bir drop gibi mi oluyor yoksa düşüp uzun süreler oralarda mı seyrediyor?
Ani oluyor daha çok. Yani kararsız seyrediyor. 95-90-85-70-75-89 böyle kafasına göre kullanımı artıp azalıyor bu bahsettiğim oyunlarda. Ne olabilir sebebi sizce. Power yetmiyor desek 4k da açamazdı oyunu ve %99 kullanamazdı. H serisi anakart ya da ddr4 ram mi sorun yaratır sizce? Ddr4 sistemde de izlediğim testte darboğaz olmamış hiç kullanım 95 97 99 civarında hep, bende böyle oldu nedense anlayamadım. Ne yapmalıyım ?

Hani işlemci %100'e kadar çıkıp ekran kartı bu denli değişik kullanımlarda seyretse kesin darboğaz var diyeceğim ama işlemci %50-60 kullanımlardayken bu sorun oluyor. Anakart bios ve ekran kartı sürücüsünü de güncelledim üstelik.

1080p de bu senaryo olsa ona da şaşırmam ama 2k çözünürlükte böyle yapmaması gerekir bu tarz oyunlarda. Kesin bir çözüm bulamadım, olan 4070 super'e oldu resmen :D

Darboğazdan bağımsız başka bir sorundan bahsedeyim, ekran kartın 170 watt çekerken 71 dereceyi görmüş.
İşin sorun olan kısmı kartın fanları 3000 RPM dönerken bu sıcaklığa ulaşması, yani biraz sevgi göstersen iyi olur.

Darboğaz konusunda ise yarın çözüm önerileri gelecektir.

Darboğazdan bağımsız başka bir sorundan bahsedeyim, ekran kartın 170 watt çekerken 71 dereceyi görmüş.
İşin sorun olan kısmı kartın fanları 3000 RPM dönerken bu sıcaklığa ulaşması, yani biraz sevgi göstersen iyi olur.

Darboğaz konusunda ise yarın çözüm önerileri gelecektir.
Teşekkür ederim yorumunuza, ne tavsiye edersiniz ? Bu kullandığım gainward ghost modeli zaten ısındığı bilinen bir model. Hatta hot spot sıcaklıkları da yüksek, testleri izleyip fiyatından ötürü almıştım. Bu 22-23k TL bandında seyrederken rakipleri 25k'dan başlayıp 35k'ya kadar çıkıyor malesef. Piyasada uygun fiyatlı kart bulamadığım için bunu aldım. Fan %75 hızdayken 71-72 derecelerde geziyor. Kasanın havalanması da fena değil aslında ama ısınıyor.

13400f' nin bu denli darboğaz yapacağını bilseydim direk am5 sisteme geçerdim, ama izlediğim sistem videoları olsun, benchmarklar olsun hiç böyle bir sorunla karşılaşmadım. Bariz bir şekilde kendimde fark ettim.

2k çözünürlükte en azından 4070 super'e bu denli darboğaz yapmamalıydı. Bir çözümü varsa, bilen biri varsa lütfen yardım ederse çok mutlu olurum. Sorun yazılımsal mı donanımsal mı bilmiyorum.

Witcher 3 ve helldivers2'de deneyebildim. Sonuç yine aynı. Attığım resimdeki oyun space marine 2. yeni çıktı, optimizasyonu süper olmayabilir ama sonuç çok değişmedi. İşlemci %100 kullanmasa da bir şekilde ekran kartının kullanımı kısılıyor. Nedeni bulmaya çalışıyorum. Benzer sıkıntıları da yaşayanlar olmuş ama net bir çözümü bulamadım.

Resimde 4070 Super kullanımı %70 işlemci kullanımı %67. yazılımsal mı donanımsal bir sorun mu emin olamıyorum. DDU ile sürücüleri de silip kurdum, BIOS Update de yaptım.

Witcher 3'te nasıl %100 yüke girmedi bu sistem? Ben Witcher 3 oynarken 5600 ve 4070 Super'de 2K da %99 yükte kullanıyordum. NVIDIA Denetim Masası ayarlarını vs Ultra kaliteye çekin. XMP açın. Core Performance Boost açın. Bir saçmalık var sistemde.