CliqueDOS

Uzman
Makaleler
1
Arkadaşlar selam,

GameGaraj Slayer X5T 5050 model bir laptop sipariş verdim. İşlemcisi bildiğiniz üzere i5 13500HX, bu işlemci Alder Lake tabanlı bir Raptor Lake (Raptor Lake Refresh değil diye biliyorum.) Ve bu yüzden güvenli diye biliyorum. Araştırdığım zaman da Core Stepping'i C0 olarak geçiyor ama yine de sormak istiyorum.

Microcode güncellemesi yapmam gerekli mi? Yoksa bu işlemci güvenli mi? Elektrik bu aralar sık sık kesiliyor ve BIOS güncellemesi yaparken cihazın cortlamasını istemem.

13. nesil cihazlarda mikrokod güncellemesini LOQ adına mutlaka öneriyorum. Senin cihazının işlemcisinin HX varyasyonu oldugunu hesaba katarsak yapman sana bir şey kaybettirmez. Elektrik ne kadar sıklıkla kesiliyor, orasını bilemem ama mikrokod güncellemesi müthiş uzun süren bir şey değil.

Son düzenleme:
13. nesil cihazlarda mikrokod güncellemesini LOQ adına mutlaka öneriyorum. Senin cihazının işlemcisinin hx varyasyonu oldugunu hesaba katarsak yapman sana bir şey kaybettirmez. Elektrik ne kadar sıklıkla kesiliyor, orasını bilemem ama mikrokod güncellemesi müthiş uzun süren bir şey değil.

Lenovo değil, GameGaraj slayer X5t aldım.

Arkadaşlar selam,

GameGaraj slayer X5t 5050 model bir laptop sipariş verdim. İşlemcisi bildiğiniz üzere i5 13500HX, bu işlemci Alder Lake tabanlı bir raptor Lake (raptor Lake Refresh değil diye biliyorum.) Ve bu yüzden güvenli diye biliyorum. Araştırdığım zaman da Core Stepping'i C0 olarak geçiyor ama yine de sormak istiyorum.

Microcode güncellemesi yapmam gerekli mi? Yoksa bu işlemci güvenli mi? Elektrik bu aralar sık sık kesiliyor ve BIOS güncellemesi yaparken cihazın cortlamasını istemem.

Söylediklerine bakacak olursak hayır, microcode güncellemesi yapmana gerek yok. İşlemcin zaten güvenli, BIOS güncellemesi riskini almana gerek yok.

Mikrokod güncellemesi BIOS'un içinde sanırım, risk aldığım kısım orası.
Her BIOS güncellemesi mikrokod güncellemesi içerecek diye bir kaide yok elbette.

Bunu temel yolla anlamanın yolu ya önceden inceleyen birisinden görmek, ya da HWInfo ile BIOS güncellemesinden önceki mikrokod sürümünü güncelledikten sonrakiyle karşılaştırmak.

İlla sadece mikrokod güncellemesi yapacağım diyorsan bunun da yöntemleri var elbette. Açacağın konularda yardımcı oluruz yine.

Söylediklerine bakacak olursak hayır, microcode güncellemesi yapmana gerek yok. İşlemcin zaten güvenli, BIOS güncellemesi riskini almana gerek yok.
Potansiyel oksidasyon sorunu olabilecek işlemcilere bu kadar güvenli diyebilmek gerçekten büyük cesaret ister. Ayrıca BIOS güncellemesinin ne riski var, koskoca 2025 yılındayız!