Çözüldü i5 13600KF sistem oyundan atma ve mavi ekran

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

GyRFaLCoN03

Başarılı
  • Anakart: Prime Z690-P
  • İşlemci: i5 13600KF.
  • Ekran kartı: EVGA RTX 3080 FTW3 Ultra Gaming.
  • İşletim sistemi: Windows 10 Pro 19045.3996

Yeni bir sistem aldım, 1 yıllık bir cihaz. Anakart, CPU ve RAM garantileri devam etmekte.
Sorunum ise bazı oyunlarda direkt masaüstüne atma veya mavi ekran ile kapanma durumu oluyor. Önce Memory hataları nedeniyle RAM'lerden şüphelendim ve Memtest gibi uygulamalar ile saatlerce tarattım. Herhangi bir sorun bulamadı. Dual RAM olduğu için şüphelendiğim RAM'i çıkarıp Single denedim bir süre (8-10 saat kadar) sorun olmadan işlem yapabildim.

Bozuk diye düşündüğüm RAM takılı iken bazen sistem açmıyor veya açsa bile belli bir süre sonra oyundan atıyor, atma işlemini hızlandırmak için oyunu alta alıp 5 10 YouTube sekmesi açtığım anda sistem çöküyordu. Diğer (sağlam olduğunu düşündüğüm.) RAM ile tam 261 sekmeyi (deneme amaçlı) aynı anda açmama rağmen sistem kapanmadı.
Ta ki bugün Warzone oyununa girmek isteyene kadar. Vektron'a garanti için mail atmıştım fakat sorun RAM değil gibi gözüküyor.

Not: Sıfır temiz kurulum ile forumdan aldığım Windows 10 Pro ISO'sunu yükledim sürücüleri tek tek manuel indirip kurdum. En ufak hatalı Driver'ı DDU veya Revo ile kaldırıp artıklarını silerek düzelttim.
Minidump sadece 1 tane oluşmuş, diğer kapanmalar ya donarak ya da masaüstüne atarak olmuştu.
MINIDUMP DOSYASI

Fikir vermesi açısından lazım olabilir diye birkaç olay görüntüleyici alıntısı ekliyorum.
OLAY GUNLUGU
Ek olarak PSU'dan da şüphelenip hem FurMark hem AIDA64 testi yaparak sistemi tam yüke sokmaya çalıştım. Aldığım 12 volt kanallardaki voltaj değerleri ise şöyle;
(PSU = Corsair RM850 CP-9020196-EU modeli ve 2021 Sinerji faturalı)

Son düzenleme:
Çözüm
XMP açık profile 1 seçili ayar. (test başladığı anda sistem dondu, elle müdahale etmek zorunda kaldım)

Sorun XMP temelli olabilir diye XMP ayarını kapatıp sistemi bir süre öyle sistemi kontrol et, ayrıca çekirdekleri de görsek iyi olurdu Biliyorsun ki RAM hızı ile işlemci ilişkili parçalardır.

Prime95 ile işlemci maximum sıcaklıklarını görür, bu yüzden normalde ne sıcaklığa erişiyor bilmesem de 90 altı sıcaklık nadir görüyorum.
XMP açık profile 1 seçili ayar. (test başladığı anda sistem dondu, elle müdahale etmek zorunda kaldım)

Sorun XMP temelli olabilir diye XMP ayarını kapatıp sistemi bir süre öyle sistemi kontrol et, ayrıca çekirdekleri de görsek iyi olurdu Biliyorsun ki RAM hızı ile işlemci ilişkili parçalardır.

Prime95 ile işlemci maximum sıcaklıklarını görür, bu yüzden normalde ne sıcaklığa erişiyor bilmesem de 90 altı sıcaklık nadir görüyorum.

Çözüm
Hocam sorun soğutmayla alakalı olabilir, kasanizi kontrol etmenizde fayda var.
Isı değerlerini oyunlarda ve test esnasında sürekli kontrol ediyorum. Her daim bir gözüm onlarda oluyor fan sesi değiştiği an zaten dikkatimi çekiyor. Bu test harici ilk defa 83 dereceyi aştığını gördüm. Oyunlarda maksimum 70 75 derecelerde geziniyordu. (işlemciye yüklenen oyunlarda)
OCCT stres testini XMP profile 1 ile 3 saat yapmıştım maksimum 82 derece ortalam 79 80
Profile 1 sanıyorum 5.5ghz çıkarıyor.
Profile 2 ise 5.1Ghz,
Default ayarda ise 4.15 ghz

Default ayarda Prime95 ile test etmeye devam edeyim mi? 100 derece fazla gibi geldi siz ne dersiniz?

Default ayarda Prime95 ile test etmeye devam edeyim mi? 100 derece fazla gibi geldi siz ne dersi
Bayağı fazla, amaç XMP kapalı da sistemin donup donmayacağını görmek, mavi ekrana da atabilir. Madem böyle, önerim 20 dakika kontrol et. Eğer sıcaklık sabit 100 dolaylarında kalırsa kapatırsın istediğin zaman.

İşaretlediğim resim 4.12GHz ile başlayan testi 12.dakikada termal kısma ile otomatik olarak 3.9GHz seviyesine çekti. Geri kalan 15 dakika bu şekilde devam etti. Herhangi bir donma kasma çökme yaşamadım. İkinci SS ise tüm çekirdeklerin ayrı ayrı sıcaklık değerlerini gösterecek şekilde Test'i sonlandırmadan hemen önce çektim.

Dosya Ekleri

• termal kısma.webp
    132,5 KB · Görüntüleme: 94
  • Screenshot_6.webp
    151 KB · Görüntüleme: 78
İşaretlediğim resim 4.12GHz ile başlayan testi 12.dakikada termal kısma ile otomatik olarak 3.9GHz seviyesine çekti. Geri kalan 15 dakika bu şekilde devam etti. Herhangi bir donma kasma çökme yaşamadım.

Sistemi XMP kapalı şekilde kullan bir süre ve öyle test birkaç gün olur, 1 hafta olur, sonucu söylersin emin olduğun zaman. Testten de gördüğün gibi RAM sebep oldu soruna. Senin RAM'lerde ya da XMP ayarında problem yaratma ihtimali var.

Gecenin bir yarısı derdime birlikte derman aradığınız için teşekkür ediyorum. Bir süre bu şekilde kullanıp sonuçlarını tekrar bu konu altında paylaşırım. Garantiye gidecek bir donanım var ise sanırım hepsini göndermeyi de deneyebilirim

@Kayra sana da teşekkür ederim tavsiyeni göz önünde bulundurup kasanın hava akışını tekrar elden geçireceğim.

Mevcut kasamın sistem hava akışı bu şekilde;

Dosya Ekleri

• Screenshot_7.webp
    52,3 KB · Görüntüleme: 85
Bu arada kontrol ederken Large FFTs ile de test et sistemi. Hepsiyle beraber sonucu söylersin. İyi geceler diliyorum.

Ne demek hocam her zaman.

Bu arada kontrol ederken large ffts ile de test et sistemi. Hepsiyle beraber sonucu söylersin. İyi geceler diliyorum.

Geçen bir iki günde bayağı testler yaptım, sistemimi zorlayacak oyunlara girip denedim. Herhangi bir sorun olmadı. Manuel BIOS ayarına devam bu saatten sonra. Hatta profili kayıt edeyim sıfırlama sonrası uğraştırmasın
Çözüm olarak sizi işaretledim fakat durum XMP kapatıp devam etmekten ziyade işlemciyi 0.2 GHz düşürerek manuel ayarladım.
XMP profile 1 - ya voltaj yetersiz geliyor ya da sıcaklıklar uçtuğu için sistemi anında kilitliyor. Sıcaklık olarak düşününce thermal throttling ile kısmaya gitmesi gerekir diye bekliyordum. Ani yükseldiği için belki de o vakiti bulamıyor emin değilim. Benim işlemcinin silikon kalitesi de anca bu kadar demek ki
*6600K'yı bile 5.7 kullanan ben bugünleri de görecekmişim!
'Latifedir'

Ne demek hocam her zaman.

Kasada hala bir sıcaklık sorunu var evet, keyfi 3 adet fan siparişi daha verdim kullanmasam bile LED'lerini söker ARGB olarak değerlendiririm. Sonuçta LED parasına geldi

Sanki radyatörün fanları havayı radyatörden geçiremiyormuş gibi bir durum hissediyorum. Tabii ki ezbere eski radyatörümün arkasından çıkan hava ile kafamda kıyaslıyorum. Contact frame sonrası sıcaklığa tekrar bakacağım. Ön kasa fanlarını da ekran kartının kasaya üfürdüğü yüksek sıcak havayı normalize edecek şekilde GPU derecesine göre artacak şekilde ayarladım.
Sistem şu anlık serin sayılır.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…