30 derece oda sıcaklığında i5 14600K %100 kullanımda 100 dereceyi buldu. OCCT linpack testinde 1 saat boyunca en fazla 94 dereceyi gördü. Hemen peşine 30 dakika CPU testi ile 100 dereceyi buldu.
Yorumlarınızı bekliyorum, bu arada iade etme zamanım geçmiş maalesef.
Anakart: Z790 ud.
RAM: Corsair DDR5 2x32 GB.
Soğutucu: Fuma 3
PSU: FSP Hydro GL Pro 1000W.
Kasa: Corsair 3000D airflow.

Ekran görüntüsü 2025-07-10 105336.webp

Ekran görüntüsü 2025-07-10 112455.webp

Fuma 3'ün 170W tüketimde 80 derece civarında tuması lazım işlemciyi, üstüne oda sıcaklığı eklenince çıkan sonuç normal sayılır.

Son düzenleme:
Fuma 3'ün 170W tüketimde 80 derece civarında tuması lazım işlemciyi, üstüne oda sıcaklığı eklenince çıkan sonuç normal sayılır.

Peki sizce undervolt yapmalı mıyım? Çünkü 100 derecedeyken ekran görüntüsü almam biraz zorlaştı yani kasıyordu. Yeğenlerim 5 saat oyun oynuyorlar; Battlefield serilerinde, F1 Manager 2024 menülerinde bu derecelere geliyor.

UV yapılabilir evet faydası olur, oyunda bu kadar ısınmaması lazım, montaj tarafında bir problem olmasın?
Hocamın da bahsettiği gibi montaj ve macun kontrol edilebilir, ayriyeten menülerde fps kilidi yoksa anlık peakler yaşanması doğal.

Contact frame kullanıyor musunuz? Kasanızın hava sirkülasyonu nasıl? Kullandığınız fanların CFM değerleri nedir? Cpu soğutucuyu ne kadar zamandır kullanıyorsunuz?

UV yapılabilir evet faydası olur, oyunda bu kadar ısınmaması lazım, montaj tarafında bir problem olmasın?

Montajı belgelerindeki gibi yapmıştım ama hata yapmış olsam normalde de ısınmaz mıydı? Boşta 35-40 arası.

Hocamın da bahsettiği gibi montaj ve macun kontrol edilebilir, ayrıyeten menülerde FPS kilidi yoksa anlık peakler yaşanması doğal.

Contact frame kullanıyor musunuz? Kasanızın hava sirkülasyonu nasıl? Kullandığınız fanların CFM değerleri nedir? CPU soğutucuyu ne kadar zamandır kullanıyorsunuz?

Contact frame henüz almadım, kasam Corsair 3000D airflow RGB'siz olan. 3 kasa fanı var; normalde Corsair 1 öne 1 de egzoz fanı olmak üzere 2 adet 12 cm koymuş, ben de 1 adet daha ilave ettim ama CFM değerlerini bilmiyorum. CPU soğutucuyu işlemciyle aynı zamanda aldım yani 1.5 aydır kullanıyorum.

Montajı belgelerindeki gibi yapmıştım ama hata yapmış olsam normalde de ısınmaz mıydı? Boşta 35-40 arası.

Genel olarak sıcaklığın normal olduğunu düşünüyorum, sadece oyunlarda aşırı ısınması biraz garip, fanların yönü doğrudur herhalde, soğutucu vidalarının sırayla azar azar dengeli sıkılması lazım, temas sorunu performansı düşürür.

Egzoz yetersiz geliyor olabilir. Tavsiyem şimdilik fazla masraf açmadan egzoz fanını Arctic "P"12 yahut muadili bir soğutucu ile değiştirmeniz ve kasadan çıkan sıcak havanın kasa etrafında kalmamasından, dağılıyor olmasından emin olmanız.

Genel olarak sıcaklığın normal olduğunu düşünüyorum, sadece oyunlarda aşırı ısınması biraz garip, fanların yönü doğrudur herhalde, soğutucu vidalarının sırayla azar azar dengeli sıkılması lazım, temas sorunu performansı düşürür.

Şöyle bu çok ısınma sadece 32 veya 34 derecelik oda sıcaklığının olduğu ve 5 saat hiç durmadan PC de oyun oynandığı zaman gerçekleşti, dışarıda da 32 derece sıcaklık vardı galiba. Yoksa normalde bu kadar hiç olmamıştı. Fanların yönü kasa fanları için doğru, işlemci fanlarında hata yapsam herhalde sıcaklıklar işaret verirdi. Vidaları da zannedersem tam emin değilim ama ona benzer sıktım.

Egzoz yetersiz geliyor olabilir. Tavsiyem şimdilik fazla masraf açmadan egzoz fanını Arctic "p"12 yahut muadili bir soğutucu ile değiştirmeniz ve kasadan çıkan sıcak havanın kasa etrafında kalmamasından, dağılıyor olmasından emin olmanız.

Evet egzoz fanını değiştirmeliyim benim de kanım o yönde.

Çok teşekkürler bu arada yorumlarınız ile destek olduğunuz için.

Egzoz yetersiz geliyor olabilir. Tavsiyem şimdilik fazla masraf açmadan egzoz fanını Arctic "P"12 yahut muadili bir soğutucu ile değiştirmeniz ve kasadan çıkan sıcak havanın kasa etrafında kalmamasından, dağılıyor olmasından emin olmanız.

NOT: Egzoz fanı olarak Arctic P12 Max aldım. CPU fuma 3 fanlarını tek kabloyla CPU fan portuna takıyorken tek kabloyu çıkardım, hızlı ve RPM yüksek ikinci fanı işlemci fan bağlantısına taktım diğerini CPU OPT'a taktım. Şimdi her ikisi de canla başla çalışıyor. Öte yandan egzoz olan P12 Max 2100 RPM'den aşağı düşmüyor. Bu sefer oldu; sıcaklık 10 derece düştü, çok çok teşekkürler sizlere.

Kardeşim, işte OCCT 1 saatlik hani 100 dereceye ulaştıran testin şimdiki hali 92 derece. O zaman 29 dakikada 100 derece, şimdi 1 saatte 92 derece. Fark nasıl ama?

Ekran görüntüsü 2025-07-15 163910.webp

Son düzenleme: