i5-14600K bileşenli DDR4 sistem toplamak mantıklı mı?

Silco

Yetkin
Selamlar herkese,
Son zamanlarda sistem parçalarına bakarken bir şey dikkatimi çekti; DDR5 tarafındaki fiyatlar gerçekten uçmuş durumda. Adam akıllı, yüksek frekanslı bir 32GB DDR5 kit ve düzgün bir anakart almaya kalksanız, DDR4 sisteme kıyasla neredeyse 15-20 bin TL gibi bir ek bütçe çıkıyor karşınıza. Sadece RAM ve anakart masrafı bile başlı başına bir dert oldu. Hal böyleyken, AM5 ve DDR5 zorunluluğuna girip bütçeyi kurutmak yerine i5-14600K + DDR4 anakart ikilisine yönelmek sizce de çok daha mantıklı değil mi?

Düşüncem şu: DDR4 tarafında 32GB RAM’i çok daha uygun fiyata kapatabiliyoruz. Aradaki o devasa fiyat farkını direkt ekran kartına ekleyebiliriz. Performans olarak baktığımızda i5-14600K, AM5 tarafındaki Ryzen 5 7600X’ten birçok testte daha iyi veya en kötü ihtimalle eş değer bir işlemci. Hatta 14600K, 14 çekirdekli (6P+8E) yapısıyla çoklu çekirdek performansında 7600X’i bariz geride bırakıyor. Yani 7600X kurmak için zorunlu olan o pahalı DDR5 masrafına girmek yerine, 14600K ile DDR4 üzerinden yürüyüp parayı ekran kartına gömmek bana şuan piyasanın en mantıklı F/P hamlesi gibi geliyor.

Oyun sisteminde sıkıntı olmaz ama render, ağır grafik işleri, yapay zeka çalışmaları gibi yüksek cpu kullanan uygulamalar kullanıyorsanız DDR5 farkı belirgin olacaktır.

2K içinse FPS oyunu oynamıyorsan bence mantıklı. Şu an DDR5'e bu paralar sittin sene verilmez.

Son düzenleyen: Moderatör:
DDR4 ile DDR5 arasında taş çatlasa maksimum fark 4-5 bin TL'dir. 20 bin TL fark için X670E Godlike anakart falan bakıyor olman lazım. LGA1700 ölü soket. Seneye işlemci yükseltmek istersen anakartı çöpe atman gerekecek. Ryzen 5 7500F + B650 Anakart + DDR5 RAM çok daha iyi seçenek.

Bence de, RAM fiyatları her gün bir tık daha uçuyor, bir ay sonra çok daha vahim seviyelere gelebilir. Upgrade için bütçe varsa DDR5 ve AM5 platform kurulması ileriye yönelik olarak faydalı olacaktır.

LGA 1700 kadar balon bir soket görmedim. Tasarım desen ayrı rezalet. Sokete taktığın işlemci esneyip düzgün soğutma bile yapamıyor. Contact frame takınca 4–5 derece düşüş sağlıyor.

Dediğiniz durumu ben de düşündüm ancak şöyle bir durum var, bu işlemci soğutması çok zor bir işlemci ayrıca aktif olarak bilgisayar kullanan birisiysen de bir yerde güncellemek zorundasın ve satıcağın zaman da elinden çıkarması da zor bir marka şu an Intel, elimde 12700F var ve uzun zamandır satamıyorum hatta o kadar zamandır duruyor ki çalışıyor mu onu bile bilmiyorum

Son kısmı okumayı unutmuşum, ekran kartına gömme işi güzel ama soğutmaya da masraf yapmak gerekiyor ve ben bu işlemcinin kule tipiyle bile zorlanacağını düşünüyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…