sefahanbeyoglu

Gelişen
  • Anakart: ASUS H610M-K RGB
  • İşlemci: İ5 14600K
  • Ekran Kartı: ASUS RTX 4060 Tİ
  • İşletim Sistemi: WİN 11 24H2
  • RAM: GSKİLL 2X16 GB 5600 MHZ

İkinci 16 GB rami aldığımdan bu yana sürekli mavi ekran hataları, donup kalma problemleri ile yaşıyorum. Windows'u tekrar kurdum değişmedi. RAM'leri 5600 MHz'de kullanıyorum. İşlemciyi 5.3 turboda. Memtest yaptım RAM'de hata bulmadı. OCCT yaptım herhangi bir hata vermedi. Anakart bu işlemciyi kaldırmıyor mu neden olabilir bu sorun? Minidump dosyalarını ekledim.

Son düzenleyen: Moderatör:
1. Sanallaştırma Sorunları (Hyper-V):

• "Microsoft Hypervisor V7.0" ve çok sayıda Hyper-V ile ilgili hata mesajı, sanallaştırma ortamında sorunlar olduğunu gösteriyor.
  • "A fatal machine check exception occured in hypervisor context..." (Hiper yönetici bağlamında ölümcül bir makine kontrolü istisnası oluştu...) gibi mesajlar, sanal makineler veya hiper yönetici ile ilgili donanım hatalarına işaret ediyor.
  • "Iommu: Break on error" (IOMMU: Hatada dur) mesajları, IOMMU (Giriş/Çıkış Bellek Yönetim Birimi) hatalarının mevcut olduğunu ve bunun donanım sanallaştırmasını etkileyebileceğini gösteriyor.
2. Ses Sürücüsü/İşleme Sorunları:

• "audiodg.exe" (Windows Ses Aygıtı Grafik Yalıtım işlemi) ile ilgili sorunlar, ses sürücüsü veya ses işleme sorunlarına işaret ediyor.
3. Olası Donanım Hataları:

• "machine check exceptions" (makine kontrolü istisnaları) ve IOMMU hataları, potansiyel donanım hatalarına işaret ediyor.
4. Ağ Bağlantısı Sorunları:

• Erken önyükleme sürecinde ağ hataları ile ilgili birçok mesaj bulunmaktadır.
5. Sürücü Hataları:

• Çok sayıda sürücü hatası mesajı bulunmaktadır.
Genel olarak, bu döküm aşağıdakileri içeren karmaşık bir sistem çöküşüne işaret ediyor:

• Donanım sanallaştırma sorunları (Hyper-V).
  • Ses sürücüsü veya işleme sorunları ("audiodg.exe").
  • Olası donanım hataları (makine kontrolü istisnaları, IOMMU hataları).
  • Ağ bağlantısı sorunları.
  • Çalışan çok sayıda uygulama.
Sorunu daha ayrıntılı olarak teşhis etmek için şunları yapmanız gerekir:

• Hata dökümü dosyasını hata ayıklama araçlarını kullanarak analiz edin.
  • Daha ayrıntılı hata günlükleri için Windows Olay Görüntüleyicisi'ni kontrol edin.
  • Donanım tanılama işlemlerini gözden geçirin ve bellek testleri yapın.
  • Özellikle ses ve sanallaştırma bileşenleri için sürücü güncellemelerini kontrol edin.
Sistemin çok ciddi bir hatadan dolayı çökmüş olması muhtemeldir.

memtest ile ramlerde bir hata çıkmadı. anakartın sistemi kaldırmama gibi bir durumu olabilir mi?
Olay görüntüleyiciyi paylaşıyorum. Sürekli farklı mavi ekran hataları vermeye başladı artık sürekli..

Dosya Ekleri

• WhatsApp Görsel 2025-03-04 saat 00.11.59_14b26ce9.webp
    WhatsApp Görsel 2025-03-04 saat 00.11.59_14b26ce9.webp
    57,4 KB · Görüntüleme: 67
memtest ile ramlerde bir hata çıkmadı. anakartın sistemi kaldırmama gibi bir durumu olabilir mi?
Olay görüntüleyiciyi paylaşıyorum. Sürekli farklı mavi ekran hataları vermeye başladı artık sürekli..

Benzer bir sorunu Voltaj değerinden dolayı yaşamıştım. Aynı MHz'e sahip 1.2V olan rami ve 1.4V ram ile değiştirdim.
Sizde ki sorunda muhtemelen aynı olabilir. İmkanınız varsa 1.4V olan bir ram deneyebilirsiniz.

Edit: Anakartınızın desteğine bakınca işlemci desteği var ancak ram desteği yok. 16GB GSKILL hiçbir rami desteklemiyor. Genellikle de ADATA ve Kingston markalarda 1.4V ve 1.35V desteklediği bilgisi var. Anladığım kadarıyla sizin ram 1.2V. Sorunun kaynağı bu olabilir.

Son düzenleme:
Benzer bir sorunu Voltaj değerinden dolayı yaşamıştım. Aynı MHz'e sahip 1.2V olan rami ve 1.4V ram ile değiştirdim.
Sizde ki sorunda muhtemelen aynı olabilir. İmkanınız varsa 1.4V olan bir ram deneyebilirsiniz.

Edit: Anakartınızın desteğine bakınca işlemci desteği var ancak ram desteği yok. 16GB GSKILL hiçbir rami desteklemiyor. Genellikle de ADATA ve Kingston markalarda 1.4V ve 1.35V desteklediği bilgisi var. Anladığım kadarıyla sizin ram 1.2V. Sorunun kaynağı bu olabilir.

Anakartta ram volt desteğini bulamamıştım ama çok değerli bilgi teşekkür ederim. Ancak önceden 1x16 GB olarak kullanıyordum ve hiçbir problem yaşamıyordum. İkincisini aldığımda bu problemi yaşadım. Bundan kaynaklı olabilir mi bu şekilde ?

Anakartta ram volt desteğini bulamamıştım ama çok değerli bilgi teşekkür ederim. Ancak önceden 1x16 GB olarak kullanıyordum ve hiçbir problem yaşamıyordum. İkincisini aldığımda bu problemi yaşadım. Bundan kaynaklı olabilir mi bu şekilde ?

Bios üzerinden iki ramin değerini de en düşük seviyeye çekip deneyebilir misin? Bir de Manual, XMP, XMPII ayarlarını deneyip test etmenizi öneriyorum.
PSU kaç W bu arada? PSU yetersiz olduğunda da benzer sorunlar görülüyor.

Bios üzerinden iki ramin değerini de en düşük seviyeye çekip deneyebilir misin? Bir de Manual, XMP, XMPII ayarlarını deneyip test etmenizi öneriyorum.
PSU kaç W bu arada? PSU yetersiz olduğunda da benzer sorunlar görülüyor.
Corsair rme 750w gold psu. Anakartın Ram soket desteği 1.20V . bende bulunan ram 1.10v sorun bundan kaynaklanıyor sanırsam. peki bu ramleri 1.20 v çekersem olmaz değil mi ? nasıl bir çözüm önerisi sunarsınız illa değişmek mi gerekir?

Corsair rme 750w gold psu. Anakartın Ram soket desteği 1.20V . bende bulunan ram 1.10v sorun bundan kaynaklanıyor sanırsam. peki bu ramleri 1.20 v çekersem olmaz değil mi ? nasıl bir çözüm önerisi sunarsınız illa değişmek mi gerekir?

PSU da yetersiz geliyor olabilir. Sizin sisteminiz kasanızdaki fan sayısı bile W etki ettiğinden dolayı ikinci bir ram takınca yetersiz gelmiş olabilir. 14. nesil i5 işlemci ve 4060Ti, 2 Ram, 1 SSD ve 4 fan için bakıldığında önerilen dahi 850W çıkıyor.

Psu deneme imkanınız varsa öyle bir test edin derim. Psu bulamıyorsanız kasanızdaki fanların kısa bir süreliğine bağlantısını kesin. Harici bir parça varsa ikinci bir HDD ya da optik sürücü vs. gibi onlarında bağlantısını kesin. İşlemci, Ram, GPU ve SSD ile minimize ederek çalıştırıp test ederseniz en azından sorunun ram mi yoksa psu mu olduğunu anlayabiliriz. Hatta K serisi işlemciniz olduğundan ekran kartını çıkararak onboard ile test etmeyi de deneyebilirsiniz.

PSU da yetersiz geliyor olabilir. Sizin sisteminiz kasanızdaki fan sayısı bile W etki ettiğinden dolayı ikinci bir ram takınca yetersiz gelmiş olabilir. 14. nesil i5 işlemci ve 4060Ti, 2 Ram, 1 SSD ve 4 fan için bakıldığında önerilen dahi 850W çıkıyor.

Psu deneme imkanınız varsa öyle bir test edin derim. Psu bulamıyorsanız kasanızdaki fanların kısa bir süreliğine bağlantısını kesin. Harici bir parça varsa ikinci bir HDD ya da optik sürücü vs. gibi onlarında bağlantısını kesin. İşlemci, Ram, GPU ve SSD ile minimize ederek çalıştırıp test ederseniz en azından sorunun ram mi yoksa psu mu olduğunu anlayabiliriz. Hatta K serisi işlemciniz olduğundan ekran kartını çıkararak onboard ile test etmeyi de deneyebilirsiniz.
Anladım teşekkür ederim. Şu an tek Rami çıkardım sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Benim baktığım sitelerde bu sistem için 750w fazlasıyla yeterli olduğunu gösteriyordu. Hatta şu meşhur sitelerden birinin mağazasından aldığımda 4070 ti sistemi bile kaldırabileceği söylendi.. şuan uyumlu bir ram ile değiştirmeyi düşünüyorum.