Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

rpmb

Üstün
Yer
mt_boot.c
Bazen takılmalar, donmalar yaşıyorum. Arayüz sanki çok akıcı değil gibi geliyor. Saf XFCE kullandığımdan olabilir mi? Veya ekran kartım çok eski olduğundan amdgpu sürücüsü yazılmamış, bu yüzden generic bir driver kullanıyorum (ekran kartım AMD Cedar veya HD 5000/6000/7000 isminde gözüküyor), nedeni bu olabilir mi?
Windows 7'de bu sorun yok, her şey akıcı.
Nedeni nedir?

Sistem:
Intel i5-2310 @ 2.90 GHz
AMD Radeon HD 5450
4 GB DDR3
SSD bulunmakta.

Çözüm
Cevabınız için teşekkür ederim, ancak AMDGPU, HD 5450 ile uyumlu değil.
Kullandığınız kart; dediğiniz gibi CEDAR serisinden ve bu seri, mevcut amdgpu sürücüsüne göre daha "eski" kalıyor.

Normal şartlarda, Kullandığınız ortama bağlı olarak fglrx ya da radeon sürücülerinden birini kullanarak yaşadığınız bu sorunu önleyebilirsiniz, fakat bu noktada kesinlikle radeon sürücüsünü denemenizi tavsiye ediyorum.

1762667699035.webp

O kadar önemli olmasa da, xserver-xorg-video-ati paketini kurarak, donanımınızda Radeon, Rage 128 veya Mach64 ve Mach64'ten daha eski bir yonganın bulunup bulunmadığının otomatik olarak kontrol edilip, hangisinin bulunup bulunmadığına bağlı olarak, gerekli uygun sürücülerin otomatik olarak yüklenmesini sağlarsınız.

Bunu uygulamak için, contrib, non-free ve non-free-firmware depolarını aktif ettikten sonra (non-free deposunu aktif etmek zorunda değilsiniz, sadece contrib ve non-free-firmware depolarını aktif etmeniz yeterli, fakat yine de bu depoyu da etmenizi tavsiye ediyorum), şu komutu girerek yeterli paketler ile beraber yükleyebilirsiniz:

Kod:
apt install xserver-xorg-video-ati firmware-amd-graphics ricks-amdgpu-utils

Kurulum sonrası yeniden başlattıktan sonra, radeon sürücüsünün kullanılmadığını fark ederseniz, yüksek ihtimal öyle olması gerekse de, yine de amdgpu sürücüsünün "blacklist"li olduğundan emin olun. dmesg | egrep 'drm|radeon' komutu ile de detaylı bir şekilde analiz edebilirsiniz bu ve benzer durumları.
Bazen takılmalar, donmalar yaşıyorum. Arayüz sanki çok akıcı değil gibi geliyor. Saf Xfce kullandığımdan olabilir mi? Veya ekran kartım çok eski olduğundan amdgpu sürücüsü yazılmamış, bu yüzden generic bir driver kullanıyorum (ekran kartım AMD cedar veya HD 5000/6000/7000 isminde gözüküyor), nedeni bu olabilir mi?
Windows 7'de bu sorun yok, her şey akıcı.
Nedeni nedir?

Sistem:
Intel i5-2310 @ 2.90 GHz.
AMD Radeon HD 5450.
4 GB DDR3.
SSD bulunmakta.

Amdgpu'su yazılmamış. Bundandır yüksel ihtimalle. LTSB 2016 denemeni öneririm.

Şu komutları dener misiniz:
Paket depolarını günceller:
Bash:
sudo apt update
Mesa sürücülerini yükler:
Bash:
sudo apt install xserver-xorg-video-amdgpu xserver-xorg-video-ati
Firmware paketlerini yükler:
Bash:
sudo apt install firmware-linux-nonfree libdrm-amdgpu1
Sistemi yeniden başlatır:
Bash:
sudo reboot

Kaynak: https://forum.pardus.org.tr/t/amd-radeon-hd-5450-ekran-karti-surucusu-lazim/26606/2

Sorunu hiçbir şekilde çözülmese neyse ama Linux gibi canlı kanlı bir sistem varken neden ölü bir sistem kullansın ki?

Şu komutları dener misiniz:
Paket depolarını günceller:
Bash:
sudo apt update
Mesa sürücülerini yükler:
Bash:
sudo apt install xserver-xorg-video-amdgpu xserver-xorg-video-ati
Firmware paketlerini yükler:
Bash:
sudo apt install firmware-linux-nonfree libdrm-amdgpu1
Sistemi yeniden başlatır:
Bash:
sudo reboot

Kaynak: https://forum.pardus.org.tr/t/amd-radeon-hd-5450-ekran-karti-surucusu-lazim/26606/2

Şu konuya bir bakın. Sizin gibi 5450 kullanıyor ve aynı takılma sorununda bahsediyor. Pardus da Debian tabanlı.
Ve öneri olarak bu komutları iletmişler.

Denediyseniz ve olmadıysa şu komutu da deneyebilirsiniz:
Bash:
sudo apt install firmware-amd-graphics libgl1-mesa-dri libglx-mesa0 mesa-vulkan-drivers xserver-xorg-video-all && sudo apt autoremove

Akabinde yeniden başlatın: sudo reboot

Kullandığınız kart; dediğiniz gibi CEDAR serisinden ve bu seri, mevcut amdgpu sürücüsüne göre daha "eski" kalıyor.

Normal şartlarda, Kullandığınız ortama bağlı olarak fglrx ya da radeon sürücülerinden birini kullanarak yaşadığınız bu sorunu önleyebilirsiniz, fakat bu noktada kesinlikle radeon sürücüsünü denemenizi tavsiye ediyorum.

1762667699035.webp

O kadar önemli olmasa da, xserver-xorg-video-ati paketini kurarak, donanımınızda Radeon, Rage 128 veya Mach64 ve Mach64'ten daha eski bir yonganın bulunup bulunmadığının otomatik olarak kontrol edilip, hangisinin bulunup bulunmadığına bağlı olarak, gerekli uygun sürücülerin otomatik olarak yüklenmesini sağlarsınız.

Bunu uygulamak için, contrib, non-free ve non-free-firmware depolarını aktif ettikten sonra (non-free deposunu aktif etmek zorunda değilsiniz, sadece contrib ve non-free-firmware depolarını aktif etmeniz yeterli, fakat yine de bu depoyu da etmenizi tavsiye ediyorum), şu komutu girerek yeterli paketler ile beraber yükleyebilirsiniz:

Kod:
apt install xserver-xorg-video-ati firmware-amd-graphics ricks-amdgpu-utils

Kurulum sonrası yeniden başlattıktan sonra, radeon sürücüsünün kullanılmadığını fark ederseniz, yüksek ihtimal öyle olması gerekse de, yine de amdgpu sürücüsünün "blacklist"li olduğundan emin olun. dmesg | egrep 'drm|radeon' komutu ile de detaylı bir şekilde analiz edebilirsiniz bu ve benzer durumları.

Son düzenleme:
Çözüm