Cengiz

Uzman
İşlemci fotoğraflarda gördüğünüz gibi yük altında güç kısarken, boştayken tam GHz verebiliyor. Bu arada bu testleri yüksek performans modunda yaptım CPU burner ile. Sizce bunun sebebi nedir, ne yapmam gerek?(işlemcinin Turbo frekansı 4.10 GHz)
Edit: Sıcaklıkları da aşağıya koydum bence güç kısması için bir neden yok.

Ekran Alıntısı 2.webp

Ekran Alıntısı.webp

Ekran Alıntıs 3ı.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
İşlemcinin sıcaklık ölçücüsü bozuk olabilir yanlış gösterdiği için düşük sıcaklık ama termal trottling oluyordur doğru yazamadıysam kusura bakmayın.
Sıvı soğutma kullanmıyorsan hava soğutma ile zaten bu sıcaklık biraz az gibi benim 2.nesil i7 bile bu kadar az ısınmıyor en azından bir 80 derece olması lazım.

İşlemcinin sıcaklık ölçücüsü bozuk olabilir yanlış gösterdiği için düşük sıcaklık ama termal trottling oluyordur doğru yazamadıysam kusura bakmayın.
Sıvı soğutma kullanmıyorsan hava soğutma ile zaten bu sıcaklık biraz az gibi benim 2.nesil i7 bile bu kadar az ısınmıyor en azından bir 80 derece olması lazım.

@Hakan Yusuf, hocam laptop bu zaten ki sıcaklıklar bence de normal.

@Hakan Yusuf, hocam laptop bu zaten ki sıcaklıklar bence de normal.

Laptop olduğunu belirtmemişsiniz ki olağanüstü güçlerimizi mi kullanmamızı beklediniz anlamadım. Laptop için bu sıcaklıklar çok iyi bazı laptoplar 105 derecede bile çalışabiliyorlar HP Victus ise laptop hall sensörü ile alakalı olabilir diye düşünüyorum.

Laptop olduğunu belirtmemişsiniz ki olağanüstü güçlerimizi mi kullanmamızı beklediniz anlamadım. Laptop için bu sıcaklıklar çok iyi bazı laptoplar 105 derecede bile çalışabiliyorlar HP Victus ise laptop hall sensörü ile alakalı olabilir diye düşünüyorum.

İ5-9300H işlemci sadece laptoplarda var. Ayrıca bu cihaz Acer Nitro 5. Sıcaklıklara baktığı yazılım Acer'ın "Nitrosense" yazılımı.

İşlemci fotoğraflarda gördüğünüz gibi yük altında güç kısarken, boştayken tam GHz verebiliyor. Bu arada bu testleri yüksek performans modunda yaptım CPU burner ile. Sizce bunun sebebi nedir, ne yapmam gerek?(işlemcinin Turbo frekansı 4.10 GHz)

Eki Görüntüle 159913

Eki Görüntüle 159914

Eki Görüntüle 159915

Hocam güç planı yüksek performans mı dengeli mi? Güç planları ayarları ile oynadınız mı?

Ayrıca gördüğüm kadarıyla işlemci kendisini çok kısıyor. En son ne zaman bakım yaptınız? @Hakan Yusuf hocamın dediği gibi, sıcaklık ölçüsü yanlış olabilir.

Eki Görüntüle 159913

Eki Görüntüle 159914

Eki Görüntüle 159915

Her işlemci tamamen yük altındayken ufak bir miktar frekans kısar bu tamamen doğal bir durumdur içiniz rahat olsun.

Her işlemci tamamen yük altındayken ufak bir miktar frekans kısar bu tamamen doğal bir durumdur içiniz rahat olsun.

Hocam bir miktar değil, resmen 1 GHz kısılmış. Üstelik sıcaklıklar, gücünü kısacak kadar da yüksek görünmüyor. Test sırasında en fazla 87 dereceyi görmüş ve buna rağmen 4.10 GHz olan işlemci 3.12 GHz olmuş.

Hocam bir miktar değil, resmen 1 GHz kısılmış. Üstelik sıcaklıklar, gücünü kısıcak kadar da yüksek görünmüyor. Test sırasında en fazla 87 dereceyi görmüş ve buna rağmen 4.10 GHz olan işlemci 3.12 GHz olmuş.

Evet sende haklısın ancak kullandığı işlemcinin modeline bakılırsa 9. nesil bir i5'in tam yük altında hiçbir işlemci çekirdeği rahat çalışmadığı için bu kadar frekans düşmesi doğaldır zaten işlemcinin tam yükte kullanılması zor bir durumdur yani o kadar da sorun olacağını sanmıyorum.

Doğrudan Intel'in sitesinden alınmış bilgi:
Max Turbo Frequency is the maximum single-core frequency at which the processor is capable of operating using Intel® Turbo Boost Technology and, if present, Intel® Turbo Boost Max Technology 3.0 and Intel® Thermal Velocity Boost.
Yani işlemcinin maksimum turbo frekansı olan 4.1 GHz'e SADECE TEK ÇEKİRDEK belirli şartlar altında çıkabilir. Bu şartlar da güç limiti, akım limiti, sıcaklık limiti gibi şartlar.

Velhasıl durum normal.

i5 9300H işlemci sadece laptoplarda var. Ayrıca bu cihaz Acer Nitro 5. sıcaklıklara baktığı yazılım Acer'ın "NitroSense" yazılımı.

İşlemcinize bakınca araştırma yapmadım direkt olarak 9.nesil i5 olarak düşündüm. Acer kullanmadığım için "NitroSense" yazılımını da kullanmadım.
Ayrıca şimdi inceledim işlemcinizin maksimum sıcaklığı 100 derece ve sizin attığınız görsele göre ise maksimumda 87 dereceye çıkmış halen normal düzeylerde sıcaklıklarınız. Sonuca gelirsekte burada hiçbir termal kısıtlama görülmüyor. Ama siz yine de işlemci voltajı kısma imkanınız varsa işlemci voltajını biraz kısın bilmiyorum Acer'de öyle bir ayar var mı ama sanki bana sensör bozukta yanlış algılayıp sıcaklığı size düşük gösterip trottle atıyor gibi gözüküyor. Başkada bir sebep bulamıyorum.