İlkay Demir

Uzman
Selam,

Sistemim ve ekipmanlarım aşağıdaki gibidir. Genel olarak sizce nasıl? Güncelleme yapmamı önereceğiniz bir parça var mı?

Görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

İşlemci: Intel Core i7-14700K 5.6 GHz 28 MB önbellek
Soğutucu: Arctic Liquid Freezer II 420 mm
Anakart: ASUS TUF Gaming B760M-Plus Wi-Fi
Ekran kartı: Galax GeForce RTX 4070 Ti SUPER
RAM: 64 GB (2× XPG Lancer Black 32 GB 6000 MHz CL30 DDR5)
SSD: Samsung 980 Pro 1 TB NVMe
Kasa: Lian Li LANCOOL II'i

Klavye: ASUS ROG STRIX Scope RX Red Switch
Mouse: RAWM ES21 Pro Wireless
Kulaklık: SteelSeries Arctis Nova 7 Wireless
Ana monitör: ASUS ROG STRIX XG27ACS 27" 180 Hz 1 ms QHD
2. monitör: Dell 27" G2722HS IPS 165 Hz 1 ms Full HD

Son düzenleyen: Moderatör:
Herhangi bir performans sorunu yaşamıyorsanız yapacağınız herhangi bir değişiklik ek masraftan başka bir şey olmaz bu sistem için.

Mis gibi sistem. Sadece hani dersen ben o.c yaparım, bir Z serisi anakart alabilirsin. Onun dışında RAM çok değil mi ya? Sadece oyun oynadığını düşünmüyorum 64 GB RAM ile.

herhangi bir performans sorunu yaşamıyorsanız yapacağınız herhangi bir değişiklik ek masraftan başka bir şey olmaz bu sistem için.

Yok hocam pek sorun yaşamadım açıkçası. Hatta neredeyse bütün oyunları Extreme ayarlarda oynadım.

Anakart Z790 gider miş bu sisteme.

Mis gibi sistem. Sadece hani dersen ben o.c yaparım, bir Z serisi anakart alabilirsin. Onun dışında RAM çok değil mi ya? Sadece oyun oynadığını düşünmüyorum 64 GB RAM ile.

Toplarken tek slot 32 GB almıştım. Daha sonra bir tane daha alır uzun süre RAM almayı düşünmem demiştim kendi kendime. Zira öyle de yaptım bir süre sonra bir 32 daha alıp çift slot toplam 64 GB yaptım. Aslında arada video kurgu da yaparım diye RAM'leri yüksek tutmak istiyordum ancak pek kurgu da yapmadım :D

Sistemi toplarken anakart seçiminde üst seviye anakartlar yoktu. Hazır sistem topladığım için değiştiremedim yani. Overclock işlerinden çok anlamıyorum açıkçası o yüzden yapacağımı sanmıyorum. Overclock yapmayacağım senaryoda yine de anakartı değiştirmem gerekir mi yoksa sistem eskiyene kadar bunu kullanmaya devam etmeli miyim?

Yok hocam pek sorun yaşamadım açıkçası. Hatta neredeyse bütün oyunları Extreme ayarlarda oynadım.

Toplarken tek slot 32 GB almıştım. Daha sonra bir tane daha alır uzun süre RAM almayı düşünmem demiştim kendi kendime. Zira öyle de yaptım bir süre sonra bir 32 daha alıp çift slot toplam 64 GB yaptım. Aslında arada video kurgu da yaparım diye RAM'leri yüksek tutmak istiyordum ancak pek kurgu da yapmadım :D

Sistemi toplarken anakart seçiminde üst seviye anakartlar yoktu. Hazır sistem topladığım için değiştiremedim yani. Overclock işlerinden çok anlamıyorum açıkçası o yüzden yapacağımı sanmıyorum. Overclock yapmayacağım senaryoda yine de anakartı değiştirmem gerekir mi yoksa sistem eskiyene kadar bunu kullanmaya devam etmeli miyim?

İşlemcinin kendi kendine hızlanması için gereken gücü, anakart ısınmadan ve frekans kısmadan verir. Bir de mesela 3-4 tane M.2 SSD taksan bile sistem yavaşlamaz. Veri yolları genişlediği, darboğaz yaşamazsın.

Ya da RAM'i vadedilen hızına çıkarmak istiyorsun. Z790 anakartların elektrik yolları daha temiz olduğu için, yüksek hızlı RAM'leri (7200MHz+) tek tıkla çalıştırma ihtimalin, daha yüksektir.

İlle de para harcamak istiyorsan OLED monitörlere geçmeni tavsiye ederim. Sisteminin hakkı bence Oled.

Gerçek 10 BIT ve gerçek HDR deneyimi (kontrast anlamında), nerdeyse sıfır ghosting, toplam giriş gecikmesinde de yok denecek kadar düşük sürelerle çok iyi bir deneyim olur size.

İşlemcinin kendi kendine hızlanması için gereken gücü, anakart ısınmadan ve frekans kısmadan verir. Bir de mesela 3-4 tane M.2 SSD taksan bile sistem yavaşlamaz. Veri yolları genişlediği, darboğaz yaşamazsın.

Ya da RAM'i vadedilen hızına çıkarmak istiyorsun. Z790 anakartların elektrik yolları daha temiz olduğu için, yüksek hızlı RAM'leri (7200MHz+) tek tıkla çalıştırma ihtimalin, daha yüksektir.

Yani şimdilik elzem değil anladığım kadarıyla. Evet ileride sistem yükseltmesi yaparken anakartı da yükseltmem gerekecektir ama şimdilik gerek yok sanırım.

İlle de para harcamak istiyorsan OLED monitörlere geçmeni tavsiye ederim. Sisteminin hakkı bence OLED.

Gerçek 10 bıt ve gerçek HDR deneyimi (kontrast anlamında), neredeyse sıfır ghosting, toplam giriş gecikmesinde de yok denecek kadar düşük sürelerle çok iyi bir deneyim olur size.

Aslında para harcamak istemiyorum hocam :D elbette yeni ekipman almak çok keyifli ama bu bana uzun süre yetsin istiyorum. Evet OLED monitör çok güzel olur ama hala çok pahallılar ya.

Selam,

Sistemim ve ekipmanlarım aşağıdaki gibidir. Genel olarak sizce nasıl? Güncelleme yapmamı önereceğiniz bir parça var mı?

Görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

İşlemci: Intel Core i7-14700K 5.6 GHz 28 MB önbellek.
Soğutucu: Arctic Liquid Freezer II 420 mm.
Anakart: ASUS TUF gaming B760M-Plus Wi-Fi
Ekran kartı: Galax GeForce RTX 4070 Ti super.
RAM: 64 GB (2× XPG Lancer Black 32 GB 6000 MHz CL30 DDR5)
SSD: Samsung 980 Pro 1 TB NVMe.
Kasa: Lian Li LANCOOL II'i.

Klavye: ASUS ROG STRIX Scope RX red Switch.
Mouse: Rawm ES21 Pro Wireless.
Kulaklık: SteelSeries Arctis Nova 7 Wireless.
Ana monitör: ASUS ROG STRIX XG27acs 27" 180 Hz 1 ms QHD.
2. monitör: Dell 27" G2722HS IPS 165 Hz 1 ms Full HD.

Gayet iyi ya hiçbir şeye gerek yok.