i7-14700KF & RTX 4070 Ti sistemde BIOS ayarlarını değiştirdikten sonra sistem açılmıyor

xunqui

Uzman
Merhaba, BIOS üzerinden işlemcinin otomatik Boost özelliğini kapatıp manuel olarak 5.6GHz hıza ayarladıktan sonra anakart üstünde CPU fan kırmızı yanıyor. Fanlar ve ışıklar aktif olsa bile sistem açılmadı. İlk olarak BIOS pilini çıkardım sorun hala devam edince sırasıyla CMOS sıfırlama, ekran kartı sök tak, işlemci sök tak, RAM yerlerini değiştirme gibi bilinen çözümleri denedim. En son flashback özelliği ile son BIOS sürümünü denedim fakat bu sefer de sistemi hiçbir şekilde açamaz oldum. Power tuşu veya metal çisim pinlere dokunup denedim açılmıyor sadece flashback tuşuna basınca sisteme güç geliyor. Güç kaynağında sorun olabilir diye uzay sistem farklı bir güç kaynağı ile denedim hala aynı sorun.
i7 14700KF.
MSI Z790 Gaming Plus Wi-Fi
MSI 750W PSU.
G.Skill 6000MHz 2X16.
Gigabyte 4070 Ti.

Son düzenleyen: Moderatör:

Tekrardan clear CMOS yapın ve 20-30 dakika bekleyin, NVRAM'daki kapasitörler komple boşalsın.

Ayrıca RAM'ı sadece A2 slotuna takarak açmayı deneyin. (2. slot)

Önce o USB belleği bilgisayara tak, biçimlendirirken mutlaka FAT32 seç ve disk yapısının MBR olduğundan emin ol (GPT olursa okumaz). İndirdiğin BIOS dosyasının ismini MSI.ROM olarak değiştirdiğinden emin ol bazen Windows uzantıları gizler, dosya adı MSI.ROM.ROM olur, sistem bunu görmez.

Kasayı fişten çek, BIOS pilini çıkar ve kasanın Power tuşuna 30-40 saniye basılı tut, içindeki statik elektrik bir boşalsın. Sonra pili takmadan, sadece USB'yi o porta takıp flashback tuşuna bas. Işık 5-6 dakika boyunca yanıp sönmeli. Eğer 3-5 saniye yanıp sönüp direk sönüyorsa veya sabit yanıyorsa BIOS yazılmıyor demektir, USB ayarlarını tekrar kontrol etmen gerekir.

Son olarak, işlemciyi sök-tak yaptım demişsin. O soketteki pinler (LGA 1700) saç teli kadar hassas. Telefon ışığıyla sokete çaprazdan bak, eğer parlayan, yamulmuş tek bir pin bile varsa sistem tetik almaz. Önce sakince şu BIOS işini doğru formatla tekrar dene, muhtemelen sistem geri gelecektir.

BIOS flashback sıfırdan yazmaz, BIOS'u üstüne yazar. Yaptığı ayarlar kalacaktır içinde hala.

İşlemci konusunda haklı olabilirsiniz hocam.

Tekrardan clear CMOS yapın ve 20-30 dakika bekleyin, NVRAM'daki kapasitörler komple boşalsın.

Sizin dediğinizi yaptım 30 dakika kadar bekleyip deneyeceğim.

İlk çözüm önerisi sorunu çözmez ise sizin dediğinizi deneyeceğim.

Sizin dediğinizi yaptım hala aynı sorun devam ediyor güç tuşu ile sistemi açamıyorum.

Flashback yaklaşık 5 dakikadır yanıp sönüyor aynı zamanda CPU ışığı kırmızı yanıyor RAM'lerin ise ışıkları yanmıyor ayrıca anakarta arıza durumda bip sesi çıkaram zımbırtı takılı olmasına rağmen bip sesleri de çıkmıyor.

Pinleri kontrol ettim yamukluk yok büyük ihtimal anakart ya da işlemci bozuldu bu iki lanet parça sistemi aldığım günden beri sorun üstüne sorun çıkardı bir iki çözüm daha deneyip çöpe atacağım öyle gına geldi.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…