Hakan Yusuf

Yetkin
Makaleler
1
Yer
Kocaeli
Donma hemen olmuyor ve sadece Fortnite'da oluyor, diğer oyunlarda sorun yok.

Ekran kartı driverım güncel ve Game Ready driver kullanıyorum. Driver değiştirdim, bir eski sürüme geçtim ama nafile yine aynı. Belki RAM yetmiyordur diye sanal RAM'in başlangıcını 8, maksimum 16 GB'a kadar yükselttim ama işe yaramadı. Donmaların sebebini de bilmiyorum.

Oyun SSD'ye kurulu. 8 GB RAM var. Maçı oynuyorum bir şey yok, bozulma falan da yok. Oyun tertemiz akıyor sabit 60 FPS ile ama tam kazanmaya yakın 12 kişi falan kalınca sistem önce takılmalara başlıyor, FPS bir 60, bir 32, bir 18 sürekli oynayıp duruyor. Sonra ise bir anda donuyor ve yanıt vermiyor.

Beklemeyi de denedim, kapatıp açınca aynı maça da düşemiyorum, maç da gidiyor. Bu sorunun bir çözümü var mı? Neden donuyor?

Windows donmuyor sadece Fortnite donuyor. Ekran modunu tam ekran ve pencereli tam ekran modunda da denedim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Oyunu performans modunda oynayın. Windows 8 GB RAM tek ise bir 8 GB RAM daha ekleyin. Bütçe varsa AMD veya Intel tarafında daha idare ettirebilecek bir yükseltme yapın. Windows'unuza debloat işlemi yapın. Sanal RAM yükseltmek bir işe teorik olarak işe yaramaz. Fizikselin yerini kolay kolay tutmadığı için söylüyorum. Fortnite UE5 geçtiğinden beri biraz daha eski sistemlerde takılması arttı o yüzden bu dediklerime bir göz atmanız gerek.

Gayet normal değil mi hocam? Oyunu açabildiğine şükret derim. DX11 ile oynamayı çalışın, ayarları biraz yükseltin.

Zaten DX11 ile oynuyorum DX11 performance modunda daha erken yanıt vermeme hataları aldım o yüzden DX11 modunda oynuyorum.

Sorunun kaynağı çok açık aslında. 8 GB RAM yetersiz.

Evet Valorant'ta bile diskten 6 GB RAM ekliyor. Ama ekran kartını daha yeni aldım bütçe olduğunda bir de RAM eklemeyi düşüneceğim.

Fortnite optimizasyonu sorunlu bir oyun.

Kesinlikle çünkü Valorant, CS2 ve diğer oyunlarda sorunsuz çalışan sistem bir tek Fortnite da donuyor. GeForce NOW performace üyeliğimde de orada da oyunun takıldığını biliyorum yani Fortnite gerçekten çok sıkıntılı bir oyun.

Oyunu performans modunda oynayın. Windows 8 GB RAM tek ise bir 8 GB RAM daha ekleyin. Bütçe varsa AMD veya Intel tarafında daha idare ettirebilecek bir yükseltme yapın. Windows'unuza debloat işlemi yapın. Sanal RAM yükseltmek bir işe teorik olarak işe yaramaz. Fizikselin yerini kolay kolay tutmadığı için söylüyorum. Fortnite UE5 geçtiğinden beri biraz daha eski sistemlerde takılması arttı o yüzden bu dediklerime bir göz atmanız gerek.

Windows'ta zaten belirli hizmetler kapalı, işlemci meselesine gelirsek i7 2600 Kullanıyorum, daha yüksek bir işlemci en fazla 3.nesil takılıyor, bu da benim hiçbir işime yaramayacak ve boşuna bütçe harcamış olacağım. Fiziksel RAM eklemek için biraz bütçe biriktirmem gerekiyor.

Son düzenleme:
Zaten DX11 ile oynuyorum DX11 performance modunda daha erken yanıt vermeme hataları aldım o yüzden DX11 modunda oynuyorum.

Evet Valorant'ta bile diskten 6 GB RAM ekliyor. Ama ekran kartını daha yeni aldım bütçe olduğunda bir de RAM eklemeyi düşüneceğim.

Kesinlikle çünkü Valorant, CS2 ve diğer oyunlarda sorunsuz çalışan sistem bir tek Fortnite da donuyor. GeForce NOW performace üyeliğimde de orada da oyunun takıldığını biliyorum yani Fortnite gerçekten çok sıkıntılı bir oyun.

Bende 3080 var onunla bile kasıyor.

Fortnite'yi düzgün oynamak için DDR5 sistem aşağısı kurtarmıyor artık. Unreal Engine 5 ile birlikte güçlü işlemci istiyor. 3060 kullanan arkadaşım r5 5600 den 7800x3d'ye upgrade yaptı. Yaşadığı mikro takılmalar düzeldi çok rahat oynayabiliyor.

5600 işlemci kullanırken herkesin optimizasyonuna laf attığı Marvel Rivals'ı bile çok rahat oynayabiliyordu. CPU kullanımı fazlaydı ama asla takılmıyordu.

En iyisi oynamamak öyleyse @alp15eren, çünkü yapılabilecek upragadelerin %90'ını zaten yaptım. Debload Windows, M.2 SSD, hatta ekran kartı bile yükselttim, RAM kaldı, onu da yükseltsem gene bir işe yaramayacak o yüzden vazgeçtim.

En iyisi oynamamak öyleyse @alp15eren, çünkü yapılabilecek upragadelerin %90'ını zaten yaptım. Debload Windows, M.2 SSD, hatta ekran kartı bile yükselttim, RAM kaldı, onu da yükseltsem gene bir işe yaramayacak o yüzden vazgeçtim.
Bu oyunu düzgün oynamanın tek yolu işlemci değiştirmek o da %100 çözmeyecek sadece azaltacak. Kendi oyun motorlarını kullanmalarına rağmen optimizasyonu inanılmaz kötü. Bu son güncelleme de ana menüde bile takılmaya başladı.