Burkie1460

Uzman
Linux öğrenmek ve kullanmak istiyorum, önerilere açığım.

Sistemim:
  • Windows 10.
  • 16 GB RAM.
  • Intel i7 2600.
  • GTX 950.
Durumum:

Yıllardır Windows kullanıyorum ve buna fazlasıyla alıştım. Ama değişiklik fena olmaz gibi. ☺️

Daha önce Linux kullanmayı denedim, hatta Mint Cinnamon kurup bir süre kullandım. Ancak hem zor geldi hem de sıkıldım, sonunda sildim. Daha önce kötü deneyimlerim oldu: Sistem kasıyor ve donuyordu. Sorunun SSD kaynaklı olduğunu sonradan fark ettim. Şimdi SSD'mde herhangi bir sorun yok.

Linux'tan pek anlamıyorum ama öğrenmeye ve wikilere saatler harcamaya hazırım.

Tasarım ve kişiselleştirme benim için çok önemli; kolay bir arayüz istiyorum.

Oyun odaklı bir dağıtım istiyorum. NVIDIA sürücüleri kolayca kurulmalı ve çalışmalı.

Windows uygulamaları çalıştırabilecek (Wine, playonlinux gibi araçlar yüklü olmalı) bir dağıtım arıyorum.

Yeni başlayan biri olarak oyun oynamaya ve Windows uygulamalarını çalıştırmaya da uygun bir Linux dağıtımı arıyorum. Yardımcı olabilir misiniz?

Son düzenleyen: Moderatör:

Sistemim:
  • Windows 10.
  • 16 GB RAM.
  • Intel i7 2600.
  • GTX 950.
Durumum:

Yıllardır Windows kullanıyorum ve buna fazlasıyla alıştım. Ama değişiklik fena olmaz gibi. ☺️

Daha önce Linux kullanmayı denedim, hatta Mint Cinnamon kurup bir süre kullandım. Ancak hem zor geldi hem de sıkıldım, sonunda sildim. Daha önce kötü deneyimlerim oldu: Sistem kasıyor ve donuyordu. Sorunun SSD kaynaklı olduğunu sonradan fark ettim. Şimdi SSD'mde herhangi bir sorun yok.

Oyun odaklı bir dağıtım istiyorum. NVIDIA sürücüleri kolayca kurulmalı ve çalışmalı.

Windows uygulamaları çalıştırabilecek (Wine, playonlinux gibi araçlar yüklü olmalı) bir dağıtım arıyorum.

Yeni başlayan biri olarak oyun oynamaya ve Windows uygulamalarını çalıştırmaya da uygun bir Linux dağıtımı arıyorum. Yardımcı olabilir misiniz?
Oyun odaklı Nobara Linux önerebilirim. Arayüzü kolaydır. Ama içinde yüklü uygulamalarla gelen pek alternatifi yok.

GTX 950 ile Linux üzerinde düzgün bir deneyim yaşamak zor. Proton ile oyunları denerken 4GB VRAM altı kartlarda sorun yaşadım. Nvidia'nin kötü sürücüleri de bu duruma yardımcı olmuyor maalesef.

Çoğu zaten tek bir terminal komutu ile kurulabiliyor yine de siz bilirsiniz.

Nvidia Ekran kartları için Vulkan performansı çok kötü, linux kullanacaksanız mecbur vulkan ile açacaksınız oyunları. Windows'a kıyasla çoğu oyunda bir miktar performans kaybınız olacaktır. Xanmod kernel kurarak denemenizi tavsiye ederim, diğer kernel'lere kıyasla biraz daha iyi bir performans veriyor.
Ayrıca anti-cheat yüzünden online oyunların bazıları açılmıyor, bunu da göz önünde bulundurmak gerekli.

Sistemim:
  • Windows 10.
  • 16 GB RAM.
  • Intel i7 2600.
  • GTX 950.
Durumum:

Gereksiz fazla oyun ile alakalı uygulama var ama Yüklü olmalı diyorsanız Garuda Dragonized Linux.