Makaleler
3
Yer
Avcılar/İstanbul
Merhabalar, bilgisayarımı uzun süredir kullanıyorum. Çok sorunla karşılaştım, çok fazla hata verdi ancak sonuç olarak şu an sapasağlam çalışıyor. Ancak her zaman böyle gideceğini söyleyemeyiz, illaki bir gün PSU veya SSD gidecek. Ben de bu süreyi hesaplamak istiyorum. Buna göre kenara para koyacağım. Kendi çapımda biraz araştırma yaptım ve SSD'min TBW değerini buldum, yanlış anlamadıysam 100 TB imiş. Ben şu an neredeyse 25 TB veri yazmışım. SSD modelim "GIGABYTE GP-GSTFS31240GNTD". Tüm sistemimi ve SSD hızlarını, sağlığını ve kullanımlarını aşağıya bırakacağım. Ayrıca geçen gün PSU için 1 saat boyunca OCCT üzerinden stres testi yaptım, hiçbir sorun yaşanmadı. Sizce sistemim kaç yıl daha dayanır? Zaten 1 yıla değiştireceğim kesin ancak yine de bozulmasını istemem. Ayrıca diğer parçaları sınamak veya bilgi almak için önerdiğiniz programlar var mıdır? Şimdiden teşekkürler.

Sistemim:

Asus H61M-K anakart,
i7 3770S CPU,
GTX 1060 6 GB GPU,
16 GB 8x2 GB DDR3 RAM,
Cooler Master RS-500 PSU,
Gigabyte 240 GB SATA 3 SSD (SATA 2 Uyumlu),
2x500 GB HDD (Biri 2.5 ve 5200 RPM, diğeri 3.5 ve 7200 RPM),
Ve Dark Raider kasa kullanıyorum.

1756930315090.webp

1756930347827.webp

1756930732658.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhabalar, bilgisayarımı uzun süredir kullanıyorum. Çok sorunla karşılaştım, çok fazla hata verdi ancak sonuç olarak şu an sapasağlam çalışıyor. Ancak her zaman böyle gideceğini söyleyemeyiz, illaki bir gün PSU veya SSD gidecek. Ben de bu süreyi hesaplamak istiyorum. Buna göre kenara para koyacağım. Kendi çapımda biraz araştırma yaptım ve SSD'min TBW değerini buldum, yanlış anlamadıysam 100 TB imiş. Ben şu an neredeyse 25 TB veri yazmışım. SSD modelim "GIGABYTE GP-GSTFS31240GNTD". Tüm sistemimi ve SSD hızlarını, sağlığını ve kullanımlarını aşağıya bırakacağım. Ayrıca geçen gün PSU için 1 saat boyunca OCCT üzerinden stres testi yaptım, hiçbir sorun yaşanmadı. Sizce sistemim kaç yıl daha dayanır? Zaten 1 yıla değiştireceğim kesin ancak yine de bozulmasını istemem. Ayrıca diğer parçaları sınamak veya bilgi almak için önerdiğiniz programlar var mıdır? Şimdiden teşekkürler.

Sistemim:

Asus H61M-K anakart,
i7 3770S CPU,
GTX 1060 6 GB GPU,
16 GB 8x2 GB DDR3 RAM,
Cooler Master RS-500 PSU,
Gigabyte 240 GB SATA 3 SSD (SATA 2 Uyumlu),
2x500 GB HDD (Biri 2.5 ve 5200 RPM, diğeri 3.5 ve 7200 RPM),
Ve Dark Raider kasa kullanıyorum.

Eki Görüntüle 181520

Eki Görüntüle 181521

Eki Görüntüle 181526
Gigabyte SSD Yavaş Yavaş Ömrünü Tamamlamaya Başlamış Hocam

Yani hocam bu tür parçalar kolay kolay bozulacak şeyler değil. Sadece SSD'de sıkıntınız başlamış gibi.

Gigabyte SSD Yavaş Yavaş Ömrünü Tamamlamaya Başlamış hocam

Anladım hocalarım teşekkür ederim. Dosyaları SSD'de saklamadığımdan ölene kadar kullanacağım ancak sizce aynı SSD'yi yine almak doğru olur mu? 2023'ün sonundan beri kullanıyorum.

Yani hocam bu tür parçalar kolay kolay bozulacak şeyler değil. Sadece SSD'de sıkıntınız başlamış gibi.
+PSU'ya güvenmiyorsanız OCCT testinde Power testi yapın, 12V 5V gibi kanallarında dalgalanma var mı bakın.

Anladım hocalarım teşekkür ederim. Dosyaları SSD'de saklamadığımdan ölene kadar kullanacağım ancak sizce aynı SSD'yi yine almak doğru olur mu? 2023'ün sonundan beri kullanıyorum.
Yani hocam %95 sağlıkta hızları bu kadar düşmesi SSD'nin çöp olduğunu söylüyor.

+PSU'ya güvenmiyorsanız OCCT testinde Power testi yapın, 12V 5V gibi kanallarında dalgalanma var mı bakın.
OCCT power testi yaptım ancak o kısımlara bakmayı unuttum :D Güvenmeme sebebim bir aralar sürekli PSU'nun sözde voltaj dalgalanmasından anti surge ile kapanmasıydı, şuan düzeldi niyeyse.

Yani hocam %95 sağlıkta hızları bu kadar düşmesi SSD'nin çöp olduğunu söylüyor.
Anladım hocam, teşekkür ederim, farklı SSD'lere bakacağım.

İsterseniz atın da bakalım, priz falan değiştirdiyseniz ondan dolayı düzelmiş olabilir. Kullandığınız PSU çok eski, haliyle içindeki bileşenler eskimiştir.

İsterseniz atın da bakalım, priz falan değiştirdiyseniz ondan dolayı düzelmiş olabilir. Kullandığınız PSU çok eski, haliyle içindeki bileşenler eskimiştir.
Değiştirecektim ancak değiştirmedim hocam daha, sorunu 2 haftadır yaşamıyorum tuhaf şekilde. Konu bağlantısını aşağıya bıraktım.

ssd'niz eski bir ssd olduğu için pek bilgiye ulaşamadım ama sanırım QLC Nandlı bir SSD QLC'ler daha zayıf direnç konusunda ama üretimi daha ucuz 100TBW gibi çok az TBW Ömründen anlaşılıyor zaten ayrıca DRAM'i Yok HBM Var ayrıca Mikrokontrolcüsüde pek iyi klasmanda değil ama işinizi daha görür en az 2 yıl endişelenmeyin sadece çok doldurmayın