Yusuf Alkas
Çalışkan
Olayı en başından açıklayayım. Masaüstü bilgisayarımda Intel Core i5 6402P işlemci kullanıyordum 4 çekirdek bir işlemci olduğu ve Hyper threading gibi özellikleri bulunmadığı için artık oyun oynarken ufak render alırken işlemci yoğunluklu işlerde klavye ışıklarına kadar takılmalar yaşanmaya başlandı. Çoklu görev performansı aşırı zayıfladı. Gönül ister sıfır bir sistem dizmek ama imkanlar el vermiyor. Anakart değiştirmeye üşendim ve aynı nesilin en güçlü işlemcisi (Core i7 6700K) aldım. LGA 1151 9. nesile kadar destekliyor neden 9. nesil işlemci almadın diyenler için H110M anakartım 6 ve 7. nesilleri destekliyor. Neden 7. nesil almadın diyecekler için de bilgisayarım marka bilgisayar (Exper) olduğu için anakartına BIOS Update yapamıyordum. Recep Baltaş abimiz eski forumlarda bunun önüne geçmeyi açıklamış ama zorlu bir işlemdi herhangi bir uyumsuzluk sorunu ile uğraşmamak için 6700K alıp geçtim. Yeni işlemcinin Hyper threading desteklemesi ve eski işlemcime göre çok yüksek frekansa sahip olması oyun ve hafif render işlerimi çok rahatlattı. Herhangi bir donma kasılma olmadan sistemi kullanabiliyorum. Ancak ben yine de bu işlemciyi tam verimde kullanamadığımı fark ettim. İşlemcinin temel frekansı 4 GHz, arttırılmış Turbo frekansı ise 4.2 GHz. Acaba dedim normal mi hani tek çekirdek frekansı falan 4.2'dir gittim oyun testlerini açtım. Elemanların işlemciler sabit 4200 MHz de takılıyor. Genel olarak oynamıyorlar bile, tamamen sabit. Benimkisi de sabit ama 4 GHz de sabit. Bunun nedeninin sıcaklık olduğunu düşünüyorum çünkü eski işlemcime stock fan yetiyordu işlemci 30 watt falan çekiyordu TDP 65 olmasına rağmen. Ama bu işlemci benchmarkta 88-91 watt arası çalışıyor. Stock fan da belli zaten yetmiyor 10 dakikalık Cinebench R23 testinde işlemcinin bazı çekirdekleri 99 derece dayandı. Ama garip olan şu bu işlemci thermal throtling yemiyor. Limiti kaç derece bilmiyorum ama 99 derecede thermal throtling yemedi. Benchmark esnasında Core Temp uygulamasından sıcaklıkları da bir köşede izliyordum. Uygulamada eğer bir çekirdek thermal throtlinge girerse kırmızı oluyor ve güç kısınca tekrardan eski rengini alıyor ayrıca throtling yediğini anlamamız için kenarında kalıcı bir ünlem beliriyor. Laptopumdan biliyorum. Ama bu işlemci hiç kırmızı olmadı veya bir ünlem çıkarmadı. 99 derecede bile. Ha ama şunu merak ediyorum acaba Turbo frekansının ısı limitleri thermal throtlingden bağımsız mı çalışıyor? Ben şahsen öyle düşünüyorum ve gidip bir kule tipi soğutma alacağım. Ha ama sorun o değilse gereksiz masraf yapmayalım çünkü işlemci oyun esnasında falan en baba 80 derece oluyor. Cinebench'deki kadar ısınmıyor yani. Ve ayrıca şunu da merak ediyorum anakartın bir ilgisi var mıdır? Zaten h çipsetli bir anakart olduğu için herhangi bir overclock imkanım bulunmuyor işlemcinin k etiketi oradan çöpe gidiyor zaten. Ama çekirdeklerle frekanslarla da ilgili katı limitler var mıdır merak ediyorum. Bu arada bazı zekiler sormadan şunu da ekleyeyim evet Intel Turbo Boost Technology BIOS'ta açık. Bu arada eğer sorun soğutma ise Thermalright assasin X 120 refined SE düşünüyorum. Kasam Micro ATX bir problem olur mu onu da söylerseniz seviniyorum. Şimdiden ilgilenmeye çalışacak herkese çok teşekkürler.
Bir de sonradan aklıma geldi benim eski işlemcim i5 6402p de oyun esnasında asla 3.40 GHz (Arttırılmış turbo frekansı) olmuyordu onun yerine 3.20 GHz'de (temel frekans olan 2.80 ile turbo frekansının arasında bir değer) çalışıyordu. Bunu da çok araştırdım ve en son işlemcinin tüm çekirdeklerini kullanırken ulaşabileceği maksimum frekansın 3.20GHz olduğunun kanısına vardım. Benzeri bir sorun önceden de vardı yani.
Bir de sonradan aklıma geldi benim eski işlemcim i5 6402p de oyun esnasında asla 3.40 GHz (Arttırılmış turbo frekansı) olmuyordu onun yerine 3.20 GHz'de (temel frekans olan 2.80 ile turbo frekansının arasında bir değer) çalışıyordu. Bunu da çok araştırdım ve en son işlemcinin tüm çekirdeklerini kullanırken ulaşabileceği maksimum frekansın 3.20GHz olduğunun kanısına vardım. Benzeri bir sorun önceden de vardı yani.
Son düzenleyen: Moderatör: