Fraiz

Çalışkan
Merhaba,

Bilgisayarımda oyun oynarken gözlemlediğim bazı performans verilerini paylaşmak ve bu konuda görüşlerinizi almak istiyorum.

Sistem özelliklerim:
  • İşlemci: Intel Core i7-8700
  • Soğutucu: Cooler Master 120mm sıvı soğutma.
  • Ekran kartı: MSI GeForce GTX 1070 Gaming X
  • RAM: 16 GB DDR4 (oyun esnasında yaklaşık 12 GB'ı aktif olarak kullanılıyor)
  • Çözünürlük: 1920x1080 (Full HD)
Valorant oynarken hem CPU hem de GPU kullanım oranları %60'ı geçmiyor. Ortalama sıcaklıklar ise her ikisi için de 60 ila 75°c arasında seyrediyor. Buna rağmen, FPS değerlerim 120 ile 250 arasında değişiyor ve pek stabil olduğu söylenemez.
Hem yüksek hem de düşük grafik ayarlarını denememe rağmen, FPS değerlerinde neredeyse hiç fark oluşmuyor. Aklıma takılan soru şu: Bu kullanım oranları, sistemin tam performans vermediğini mi gösteriyor? Yoksa herhangi bir darboğaz olmadığı için bu değerler yeterli ve normal kabul edilebilir mi?

Konu hakkında tecrübe ve görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim. Gerekli logları ve bilgileri paylaşmaktan memnuniyet duyarım.

İyi Sosyaller.

Değerler normal CS LoL OW2 gibi online oyunlar işlemci ağırlıklı olduğu için GPU kullanımı yüzde 99 olmaz. İşlemci kullanımıda o oranda düşük. FPS yükseltmek istiyorsan ilk önce işlemcini yükseltmen lazım yani. Sisteminde sorun yok.

Darboğaz yok. Oyun zaten sistemi yoracak bir grafiğe sahip değil. Ayrıca videoyu izlerseniz FPS oyunlarında GPU kullanımının %100 olmasının gecikmeye kötü bir etkisi var.

Oyun sırasında başka şeyler yapıyorsanız bellek takviyesi iyi olacaktır. Her ne kadar boşta bellek olsa da, Windows arka planda boşalt, boşta kalanı kullan yaparken oyunu da ucundan etkileyebilir. Bu da 120-250 arası değişimi gösterir.

CS2 mesela ne yapsanız yapın oyunda bir sorun olduğundan bu değişimler düzelmiyor. Valorant'da böyle bir sorun yoktu. En azından şu an 240 Hz üstü bir monitörü rahatlıkla kullanabileceğiniz tek oyun olabilir. Yani düzgün işlemci ile çoğu sistemde yüksek FPS veriyor. Kullandığı motorun sorunları ve kötü ünvanına rağmen grafiklerinin detaysız olmasının da artısı var.

Valorant FPS düşüklüğü L3 önbelleğinin 12 MB olması. Intel işlemciler bu önbelleği genelde üst seviyeler hariç 12-18 MB arası tutuyor. AMD tarafında giriş seviyelerde bile bu 28-32 MB civarı oluyor. Ayrıca X3D gibi işlemcilerde 96 MB kadar çıkıyor. Valorant'da mesela bu L3 çok fark yaratıyor. Şöyle diyeyim 32 MB 300 FPS alıyorsan 96 MB FPS 500-700 civarına çıkabiliyor.

Yani sistem yükseltme düşüncen varsa da artık Intel'den uzak durmanızı öneririm. Bunun dışında yazılımsal olarak bağlantıdakileri uygulayabilirsin. Genel bir kontrol en azından FPS'i artırmasa bile akıcılık, istikrar için önemlidir.

Darboğaz yok. Oyun zaten sistemi yoracak bir grafiğe sahip değil. Ayrıca videoyu izlerseniz FPS oyunlarında GPU kullanımının %100 olmasının gecikmeye kötü bir etkisi var.

Oyun sırasında başka şeyler yapıyorsanız bellek takviyesi iyi olacaktır. Her ne kadar boşta bellek olsa da, Windows arka planda boşalt, boşta kalanı kullan yaparken oyunu da ucundan etkileyebilir. Bu da 120-250 arası değişimi gösterir.

CS2 mesela ne yapsanız yapın oyunda bir sorun olduğundan bu değişimler düzelmiyor. Valorant'ta böyle bir sorun yoktu. En azından şu an 240 Hz üstü bir monitörü rahatlıkla kullanabileceğiniz tek oyun olabilir. Yani düzgün işlemci ile çoğu sistemde yüksek FPS veriyor. Kullandığı motorun sorunları ve kötü ünvanına rağmen grafiklerinin detaysız olmasının da artısı var.

Valorant FPS düşüklüğü L3 önbelleğinin 12 MB olması. Intel işlemciler bu önbelleği genelde üst seviyeler hariç 12-18 MB arası tutuyor. AMD tarafında giriş seviyelerde bile bu 28-32 MB civarı oluyor. Ayrıca X3D gibi işlemcilerde 96 MB kadar çıkıyor. Valorant'ta mesela bu L3 çok fark yaratıyor. Şöyle diyeyim 32 MB 300 FPS alıyorsan 96 MB FPS 500-700 civarına çıkabiliyor.

Yani sistem yükseltme düşüncen varsa da artık Intel'den uzak durmanızı öneririm. Bunun dışında yazılımsal olarak bağlantıdakileri uygulayabilirsin. Genel bir kontrol en azından FPS'i artırmasa bile akıcılık, istikrar için önemlidir.

Anladım, aslında aklımda tam bir sistem yükseltmesi vardı ama eskisi kadar bilgisayarı kullanmaya fırsat bulamıyorum. Monitörüm 240 Hz ve arkadaşlarla oynamak haricinde çok uçuk şeyler peşinde değilim. O yüzden, kullanabildiğim zamanlarda elimdekiyle en iyi performansı nasıl alabilirim diye merak etmiştim.
Verdiğin yönergeler için teşekkür ederim, gerçekten çok yardımcı oldu.
Sanırım 2. el bir 7800X3D alıp, elimdeki diğer bileşenleri olabildiğince koruyarak parçalı bir yükseltmeye gideceğim. Bununla beraber belki sıfırdan bir kurulum da yapabilirim.
Yardımın için tekrar teşekkür ederim.

Anladım, aslında aklımda tam bir sistem yükseltmesi vardı ama eskisi kadar bilgisayarı kullanmaya fırsat bulamıyorum. Monitörüm 240 Hz ve arkadaşlarla oynamak haricinde çok uçuk şeyler peşinde değilim. O yüzden, kullanabildiğim zamanlarda elimdekiyle en iyi performansı nasıl alabilirim diye merak etmiştim.
Verdiğin yönergeler için teşekkür ederim, gerçekten çok yardımcı oldu.
Sanırım 2. el bir 7800X3D alıp, elimdeki diğer bileşenleri olabildiğince koruyarak parçalı bir yükseltmeye gideceğim. Bununla beraber belki sıfırdan bir kurulum da yapabilirim.
Yardımın için tekrar teşekkür ederim.
Video izlerseniz deyip videoyu atmamışım. Kanala ayrıca abone olmanızı öneririm. Faydalı rehberler ve bilgiler paylaşıyor.