aakkaya

Çalışkan
Merhaba. Dell Precision 3660 sistemimde işlemcimi i7-12700’den i9-13900K’ya yükseltmeyi planlıyorum. Bu kurulum için hangi CPU soğutucusunu kullanmalıyım?

Bendeki soğutucu ucuz opsiyonu olarak alınmış ve Intel Extreme Tuning Utilityden test ettiimde 20. saniyede throttle oluyor. Anakartında sıvı soğutma pompası için ek pin var ama 120mm takılabilir gibi gözüküyor.

unnamed.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba. Dell Precision 3660 sistemimde işlemcimi i7-12700’den i9-13900K’ya yükseltmeyi planlıyorum. Bu kurulum için hangi CPU soğutucusunu kullanmalıyım?

Bendeki soğutucu ucuz opsiyonu olarak alınmış ve Intel Extreme Tuning Utilityden test ettiimde 20. saniyede throttle oluyor. Anakartında sıvı soğutma pompası için ek pin var ama 120mm takılabilir gibi gözüküyor.

Eki Görüntüle 202630
13900K'ye geçmek yerine neden sistemi satıp AM5 platformuna geçmiyorsunuz?

Raptor Lake CPU almanin akil kari olmamasini gectim, boyle anakartlara standart ''off the shelf'' tarzi CPU sogutuculari genelde takamiyorsunuz. Monte delikleri uyusmuyor.

Uyussaydi bile 13900K'yi 120mm ile zapt etmenizin yollari ya salip throttle ettirerek kullanmak (Raptor Lake CPU icin olum olur direkt), ya da undervolt yapmak olur. O zaman da 13900'u gectim, K SKU 13900 almanin hicbir anlami kalmiyor. HT kapatmak veya underclocking yapmak gibi sacma yollar da var tabii.

Ayni kasanin 12900K + AIO'lu modelini alan arkadasin teki de husrana ugramis zaten dedigim gibi...

Bilgisayari degistirmek gibi bir yol sizin icin uygun degilse ve i9 SKU'daki o ekstra 4 cekirdek ve thread cidden sizin icin onemliyse, o sogutma ile 12900T gibi T SKU CPU'lar tek mantikli yol gibi acikcasi. Onu da TR'de nasil bulursunuz bilemiyorum...

Raptor Lake CPU almanin akil kari olmamasini gectim, boyle anakartlara standart ''off the shelf'' tarzi CPU sogutuculari genelde takamiyorsunuz. Monte delikleri uyusmuyor.

Uyussaydi bile 13900K'yi 120mm ile zapt etmenizin yollari ya salip throttle ettirerek kullanmak (Raptor Lake CPU icin olum olur direkt), ya da undervolt yapmak olur. O zaman da 13900'u gectim, K SKU 13900 almanin hicbir anlami kalmiyor. HT kapatmak veya underclocking yapmak gibi sacma yollar da var tabii.

Ayni kasanin 12900K + AIO'lu modelini alan arkadasin teki de husrana ugramis zaten dedigim gibi...

Bilgisayari degistirmek gibi bir yol sizin icin uygun degilse ve i9 SKU'daki o ekstra 4 cekirdek ve thread cidden sizin icin onemliyse, o sogutma ile 12900T gibi T SKU CPU'lar tek mantikli yol gibi acikcasi. Onu da TR'de nasil bulursunuz bilemiyorum...

Tamamdır 13900K yı bu sistemde throttle olmadan kullanmak fikrini aklımdan çıkardım 😁. O zaman acele etmiyorum gerçtekten upgrade lazım olduğunda öyle veya böyle alırım ama şuan 12700 bir soğutucu almam lazım biraz önce partnerden fiyat teklifi istedim soğutucu için cihazın "premium cpu cooler" opsiyonu. Bu işimi görecek midir?

C253W ASSY,HTSNK,COOLER,125,ROTA/TRA
Stok yok, temin 3-4 hafta, birim fiyat 65$+KDV

13900K'ye geçmek yerine neden sistemi satıp AM5 platformuna geçmiyorsunuz?
Aslında U9 285K işlemcili son modeline yükseltecektim, Onun unlimited turbo time özelliği vardı ama yaklaşık 4000$ verecek kadar ihtiyacım olmadığı için vazgeçtim 😁. Toplama bilgisayarların sektörde geçerliliği çok yok ayrıca gerektiğinde yerinde servis sağlamaları benim için önemli.

Son düzenleme:
Bu işimi görecek midir?

C253W ASSY,HTSNK,COOLER,125,ROTA/TRA
Stok yok, temin 3-4 hafta, birim fiyat 65$+KDV
K olmayan 12700 kullaniyorsunuz, isinizi gorecektir ancak fiyati maalesef tuzlu. : /

''Financing offers'' secenegi goruyorum, karta olacak sekilde TR'de de uyguluyorlarsa, 2 veya 3 taksitle falan belki akil kari bir satin alim olabilir.

Dosya Ekleri

• IMG_0212[1].webp
    IMG_0212[1].webp
    3,2 MB · Görüntüleme: 30
  • 1.webp
    1.webp
    4 MB · Görüntüleme: 36
Yer var gibi gozukse de, vidalamak icin delikler pek uygun degil gibi geldi gozume.

boyle anakartlara standart ''off the shelf'' tarzi CPU sogutuculari genelde takamiyorsunuz. Monte delikleri uyusmuyor.
Her turlu onceki dedigim muhtemelen dogrudur. Bu yuzden Dell calisani birine sormaniz daha iyi olur ancak o kasaya uygun 240mm sogutucu oldugunu sanmiyorum, en azindan 240mm AIO ile gelen bir model goremedim. AIO'lu modellerde hep 120mm radyator var gibi.