AKP'nin yaptıkları değil, ekolü halkı temsil ediyor. Bizim bununla bir problemimiz yok. Biz yaptıklarını teşhir ediyoruz, diğerinin daha sırası var.Halkın %50'sine hitap eden bir grubu dışlamak, teşhir etmek size hiçbir başarı vaad etmeyecek. Aksine hep dışlanan siz olacaksınız. AKP kendi içinde Anadolu insanını temsil ediyor esasen.
Detaylar
Kim cevapladı?Yaptıklarını teşhir etmen sana ne kazandırıyor, onu soruyorum aslında. 20 yıldır elde ettiğiniz bir kazanç var mı?AKP'nin yaptıkları değil, ekolü halkı temsil ediyor. Bizim bununla bir problemimiz yok. Biz yaptıklarını teşhir ediyoruz, diğerinin daha sırası var.
Ne saçmalıyorsun dostum? Toplam fiyat bir şey ifade etmiyor (ki arada neredeyse 1,5 dolar fark var, az para değil.) zira her şeyi aynı marketten almak zorunda değilsin. Ha, "Ben uğraşamam 1,5 dolara satılan şeyi 5 dolara da alırım, 3,5 dolar fazla verebilirim." diyorsan buyur, devam et. Tutan yok ki zaten serbest piyasayı, serbest piyasa yapan da bu.Hahahahah, attığı fotoğrafta direkt danışıklılığın kanıtı var. Total price'a bakıp atsaydın bari moruk. Majörde az çok eş gelir kazanılacağını gösteriyor tablo.
Yargıda, mecliste ve ülke yönetiminde söz sahibi olanların şöyle ufak bir hamleyi yapamayacağını söylemek bambaşka bir körlük. Devam, evet, cooperate edemezler.![]()
Bu tezini çürüttükten sonra diğer yazdıklarını cevap vermeye değer bulmuyorum, şu hariç:
Ben iktisatçıyım ve ekonominin baş harfini dahi bilmeyen sen gelip bana hangi kafayla "Adam Smith okusaydın" diyebiliyorsun?Ha bir de artı değerden bihaber olduğun için "beleşe hizmet olmaz" diyorsun. Bari Adam Smith okusaydın... Gerçi Adam Smith size biraz politik eksende solda geliyordur.![]()
Adam Smith diyor ki:
"Vergilerin yükseltilmesi durumunda tam rekabet ortamında kurulan denge bozulabilir." yani açıkça anlıyoruz ki devletin piyasaya müdahale etmesine karşı çünkü rekabet ortamını bozuyor.
Evet, beleş hizmet olmaz. Aynı fizikte enerjiyi yok edemediğin gibi ekonomide de maliyetleri yok edemezsin. Beleş hizmet veriyorsan bunun bir karşılığı olmalı. Zarar edersen para basıp borcunu ödemek zorundasın ki bu da enflasyona sebep olur.
Örnek verdiğiniz Olof Palme'nin adını dahi bilmemenizi düşünürsek Adam Smith'in bu düşüncelerini yorumlamaya kalkmak bilgisizlikten gelen cesaret olsa gerek.
Ha, bu arada iftira atmanız sebebiyle şuna da cevap vermek isterim:
Benim canım sıkılmıyor, bana dokunan bir şey de yok. Kendimi yetiştirmişim ki dünyanın en stabil ekonomisinde ekonomist olarak bir yere gelebilmişim. Norveç'te yaşayanın canı sıkılacak da biz göreceğiz.O yüzden vatandaşa nefes olup patronun boğazına çökecekler. Biliyorum, canınız baya sıkılıyor. Daha da sıkılacak.
Benim tuzum kuru yani ülke düzelsin diye konuşuyorum. Keşke sizin hayal ettiğiniz dünya gerçek olsa; enerjiyi, maliyeti yokedebilsek de herkes hayatı beleş yaşasa. Daha fazla cevap verme gereği duymuyorum. Aşırıcılık besleyen ideolojileri ciddiye almaya gerek yok ne aşırı sol ne de aşırı sağ. İkisi taraf da yok olmaya mahkum. Bu nedenle, kendimi yormamayı seçiyorum.
Teşekkürler hocam.@DarkPassenger @Woolgatherer @Rory the Profound elinize sağlık. Yaptığınız tartışmanın okuması çok keyifli olmuş.
Cancağızım tüketici en uygununu almaz mı? Şuradaki ufak mantığı kurmayıp "ben ekonomistim" çekiyorsun. Verdigin örnekte X ürünü birinde pahalıysa diğerinde ucuz, Y ürünü de tam tersi. Totale bakıldığında neredeyse uyuşan rakamlar var, tabi o ufak farkı göz ardı etmemek gerekir yine de.Ne saçmalıyorsun dostum? Toplam fiyat bir şey ifade etmiyor (ki arada neredeyse 1,5 dolar fark var, az para değil.) zira her şeyi aynı marketten almak zorunda değilsin. Ha, "Ben uğraşamam 1,5 dolara satılan şeyi 5 dolara da alırım, 3,5 dolar fazla verebilirim." diyorsan buyur, devam et. Tutan yok ki zaten serbest piyasayı, serbest piyasa yapan da bu.![]()
Boş sallıyorsun. Argüman çürüttüm derken başvurduğun şey açıkça mastürbasyon. "Ben haklıyım." sanrısına kapılmışsın ama ortada hiçbir şey yok.Ben iktisatçıyım ve ekonominin baş harfini dahi bilmeyen sen gelip bana hangi kafayla "Adam Smith okusaydın" diyebiliyorsun?
Tam rekabet ortamında kurulan denge:Adam Smith diyor ki:
"Vergilerin yükseltilmesi durumunda tam rekabet ortamında kurulan denge bozulabilir." yani açıkça anlıyoruz ki devletin piyasaya müdahale etmesine karşı çünkü rekabet ortamını bozuyor.
- Tekelleşmiş şirketler
- Çalışma saatlerinin artışı.
- Hayati ihtiyaçlardan mahrumiyet.
- 3. dünya ülkelerinin sömürüsü.
- Her türlü meta üretimi için doğanın tahribatı.
- Sınıflar arası uçurum.
Konuya dönelim, zaten beleşe hizmet yapılmıyor Kent Lokantasında. Bunu geçtim, piyasaya karışan devlet değil. Belediyenin daha makul bir lokanta açması serbestiyettir. Esnaflar tüketiciye kök söktürürken piyasaya daha ucuz bir seçenek eklendi, mevzu bu. Süreç bize iflaslar yahut adaptasyonu gösterecek. İflaslar oluyorsa gerçekten maliyet fiyatının altına satışların yapılmış olduğunu göreceğiz, ha aksi durumda esnaf da kâr marjını daraltacak ve adapte olacak. Sene sonunda görüşelim.
Beleş hizmeti yoktan var etmek olarak algılayan sensin, hiç kimse böyle bir şey demedi. Beni çürütmeye devam et bakalım.Evet, beleş hizmet olmaz. Aynı fizikte enerjiyi yok edemediğin gibi ekonomide de maliyetleri yok edemezsin. Beleş hizmet veriyorsan bunun bir karşılığı olmalı. Zarar edersen para basıp borcunu ödemek zorundasın ki bu da enflasyona sebep olur.
Bomboş niyet okuma. "Kendini geliştirip" Norveç'e atan biri için fazla ön yargılı. Konuyla alakası yok.Örnek verdiğiniz Olof Palme'nin adını dahi bilmemenizi düşünürsek Adam Smith'in bu düşüncelerini yorumlamaya kalkmak bilgisizlikten gelen cesaret olsa gerek.
Beyanınıza karışamam ama tartışmayı bu boyuta getiren sizsiniz. İsmi karıştırmam bir fikir değil ama fikirmiş gibi davranıyorsunuz. Kısaca ad hominem.Benim canım sıkılmıyor, bana dokunan bir şey de yok. Kendimi yetiştirmişim ki dünyanın en stabil ekonomisinde ekonomist olarak bir yere gelebilmişim. Norveç'te yaşayanın canı sıkılacak da biz göreceğiz.Ben sizin gibi boşa konuşmuyor ve işkembeden isim sallamıyorum; en basitinden 2 isim verdiniz birinin adını diğerinin düşüncelerini dahi bilmiyorsunuz.
Benim tuzum kuru yani ülke düzelsin diye konuşuyorum. Keşke sizin hayal ettiğiniz dünya gerçek olsa; enerjiyi, maliyeti yokedebilsek de herkes hayatı beleş yaşasa. Daha fazla cevap verme gereği duymuyorum.
Tabi bu aynı zamanda -tartışmayı konu bağlamından çıkarmak yani- içinde bulunduğunuz durumu da ifade ediyor.
Alıntılarınıza cevap vermeyeceğimi de söyleyeyim.
Son seçimde az çok gördük. Ha, işin sonuna kazandırması da gerekmiyor ki dostum. Her şeyi bir kazanca dayandırmak gerekmez.Yaptıklarını teşhir etmen sana ne kazandırıyor, onu soruyorum aslında. 20 yıldır elde ettiğiniz bir kazanç var mı?