Bütçe
70.000 TL
Gravix 5a'ya baktım hocam çok fena değil sanki tektek toplama fiyatıyla kıyaslayınca. Akakçe'den bir bakayım dedim b650 7600x 72.000 tuttu daha kasa psu olmadan... PNY değilnde gigabyte seçtim ekran kartını.

Önereceğiniz hazır sistem var mıdır ?

Gravix 5A şu an pahalı bir sistem.

Topladığınız sisteme hangi parçaları koydunuz?

Gigabyte modelleri kronik sorunlu, uzak durun.

Üstte belirttiğim gibi şu an önerebileceğim adam akıllı bir sistem yok. Bir yeri düzeltirken diğer kısım kalıyor.

Ram gayet iyi bu arada ?
PSU da iyi ? Sen neden her sisteme çöp yazıyorsun. Sen bir mühendis misin

5600MT/s CL36 bir RAM iyi filan değil. Ya Micron ya Nanya çipe sahip. Muhtemelen Micron.
Bu iki marka DDR5'in en kötüleri. Hazır EXPO ayarlarında bile stabilite sorunu yaşatabiliyorlar.

PSU'ya laf etmedim zaten, illa ediceksem; bu fiyat bandında daha iyi olabilirdi.

İyi olmayan bir sisteme kötü veya çöp derim çünkü öyle. Bunun için mühendis olmaya filan gerek yok. Bir süre bu sektörün içinde olunca neyin ne olduğu öğrenilebiliyor.

Selamlar yanıtnız için teşekkürler. 16gb ram yetersiz 32gb bile sınırda malum onları ve 1tb ssd eklenince fiyat aşıyor 7600x ile değiştirsem bile.

Gravix 5A şu an pahalı bir sistem.

Topladığınız sisteme hangi parçaları koydunuz?

Gigabyte modelleri kronik sorunlu, uzak durun.

Üstte belirttiğim gibi şu an önerebileceğim adam akıllı bir sistem yok. Bir yeri düzeltirken diğer kısım kalıyor.

Şöyle bir hazır sistem düzenledim hocam makul mudur sizce ? 3bin lira verip 3 fanlı modele geçmek çok mantıklı olur benim için aslında sessiz olmasını istiyorum ama bütçeyi aşıyor. Hatta acaba 5060ti 16gb-5060 a düşsem mi diye bile düşünüyorum.

Wi-fi işini de sonradan adaptörle çözeceğim galiba wi-fi anakartlar çok koyuyor üstüne. Üst segment bir anakarta da ihtiyaç yok.

Ya da

70.000tl gamegaraj düzenledim.
Özelleştirilmiş:
Gravix 5A
AMD Rvzen 5 7600X 4.7GHz - 5.3GHz 38MB AM5 105W Tray İşlemci
R x
G
MSI PRO B650M-B DDR5 AM5 DDR5 Micro ATX Anakart
G
Inno3D RTX5070 Twin x2 OC 12GB GDDR7 192bit Ekran Kartı
G
TwinMOS VOLTX 32GB (2x16) 6000MHz DDR5 CL36 Masaüstü Bilgisayar RAM
G
Crucial E100 1TB 5000-4500MB/s M.2 SSD CT1O00E100SSD8
G
FSP CMT318 750W 80+ Bronze PCIE 5.0 Rainbow RGB Mic Tower Kasa
AIGO Al DX360 V2.6 ARGB 360mm SIvI Soğutucu

Son düzenleme:
Selamlar yanıtnız için teşekkürler. 16gb ram yetersiz 32gb bile sınırda malum onları ve 1tb ssd eklenince fiyat aşıyor 7600x ile değiştirsem bile.

Şöyle bir hazır sistem düzenledim hocam makul mudur sizce ? 3bin lira verip 3 fanlı modele geçmek çok mantıklı olur benim için aslında sessiz olmasını istiyorum ama bütçeyi aşıyor. Hatta acaba 5060ti 16gb-5060 a düşsem mi diye bile düşünüyorum.

Wi-fi işini de sonradan adaptörle çözeceğim galiba wi-fi anakartlar çok koyuyor üstüne. Üst segment bir anakarta da ihtiyaç yok.

Ya da

70.000tl gamegaraj düzenledim.
Özelleştirilmiş:
Gravix 5A
AMD Rvzen 5 7600X 4.7GHz - 5.3GHz 38MB AM5 105W Tray İşlemci
R x
G
MSI PRO B650M-B DDR5 AM5 DDR5 Micro ATX Anakart
G
Inno3D RTX5070 Twin x2 OC 12GB GDDR7 192bit Ekran Kartı
G
TwinMOS VOLTX 32GB (2x16) 6000MHz DDR5 CL36 Masaüstü Bilgisayar RAM
G
Crucial E100 1TB 5000-4500MB/s M.2 SSD CT1O00E100SSD8
G
FSP CMT318 750W 80+ Bronze PCIE 5.0 Rainbow RGB Mic Tower Kasa
AIGO Al DX360 V2.6 ARGB 360mm SIvI Soğutucu
İlk sisteme değineyim ilk olarak; Anakart, SSD ve soğutucu sınıfta kalıyor.
Anakartın VRM'leri yük altında bayılmaz, ölür. Throttle yersiniz yüksek ihtimalle hatta kesin.
SSD giriş seviye zaten, 500GB olması da cabası.
O soğutucuya asla bir sistem emanet etmezdim.
Son olarak RAM kötünün iyisi.

2. Sisteme gelirsek; yine anakart sınıfta kalıyor. RAM yüksek ihtimalle Samsung, kötünün iyisi yani.
SSD yine sınıfta kalıyor.
Soğutucu hakkında bilgi yok, fazla güvenmezdim.

@LH44
B650m b modeli mi sıkıntılı genel olarak hocam anlamıyorum anakart işinden pek. Biraz araştırdığımda sorun yok diye gördüm aslında.

Ssd aslında yeterli olacaktır zaten söylediğim gibi oyun için kullanılmayacak yetmediği durumda upgrade edebilirim sonradan.

Soğutucu kısmında haklısınız ama 7600x undervolt da yapsam sıvı soğutucu isteyen bir işlemci bence. Diğer seçeneklerdeki fiyat farkı çok olunca olabilir diye düşündüm.

2. Seçenekte de yine aynı ankart var gönül ister ki s serisi kullanalım ama fiyat gene afaki 3.200 farkı var benim gözümde değmez.

Aigo soğutucu bildiğim kadarıyla fiyat performans olarak gayet iyi.

Sanki gamegarajdaki sistem daha mantıklı gibi geliyor bana.

Başka önecereğiniz hazır sistem var mı?

Son düzenleme:
B650M-B'nin pasif soğutucusu yok, bu sebeple önermiyorum. Anca ofis bilgisayarında kullanılır.

SSD'nin kapasitesini geçtim barındırdığı yonga ve DRAM içermemesi bir eksi.

Önerdiğim sistemde bu sebeple 9600X önermiştim. Termal ve performans olarak daha dengeli bir işlemci çünkü.

S tier bir anakart kullanmanıza gerek yok, pasif soğutma olsun yeterli. B650M-R'a bu sebeplerden ötürü alınabilecek en minimum kart diyoruz zaten. (Üstüne üstlük 2 M.2 yuvası mevcut.

AIGO, Çin menşeli bir firma. 2 ürünü hariç diğerleri hakkında bilgi yok. Dediğim gibi sistemi emanet etmezdim.

Benim önerebileceğim bir sistem yok, şartları karşılamıyorlar.
Son karar sizin. Ben yeteri kadar açıklama yaptığımı düşünüyorum. Sorunuz varsa sorabilirsiniz.

Anladım anakart kısmında "R" modeli olmasına dikkat edeceğim.
aslında 7600x yerine 9600x alıp hava soğutucu almak daha mantıklı olabilir dediğiniz gibi.

Yardımlarınız için çok teşekkürler aydınlatıcı oldunuz.
Son olarak 5070 serisinde önerdiğiniz ve önermediğiniz üreticiler hangileri ?