C/C++ İçin en ideal derleyiciler nelerdir?

ALCYONEUS

Uzman
C++ öğrenmeye çalışıyorum ve ilerleyen süreçte kendim bazı örnek program yazmayı düşünüyorum. Şu an Visual Studio 22 kullanıyorum, bu derleyiciler arasında C++ için size göre en iyi derleyiciler nelerdir? Sisteme binen yük ve kullanım kolaylığı açısından soruyorum.

Hocam Visual Studio 22 ideal öğrenenler için. Başka bir şey aramanıza gerek yok.

VS Code'dan yapacaksan MinGW tavsiye ederim hem C++ hem de C diline uygun bir compiler ama edu uzantili bir e-postan varsa derleyici kurmakla hiç ugrasma Clion kur IDE halinde geliyor.

Derleyici mi IDE mi aradığınıza karar verin.

Başlangıç için seçin bir şey gitsin. Visual Studio 2026 stabil çıktı yakın zamanda. MSVC işinizi görür.
Farklı derleyiciler falan kullanacaksanız CMake kullanabilirsiniz. GCC ve Clang yeni zımbırtıları daha erken ekliyor.

Öğrenmeye yeni başlayan biriyseniz kesinlikle MinGW öneriyorum. Visual Studio, CLion gibi IDE'ler işinizi epey kolaylaştırsa da C / C++ dünyasının belki de büyük bir kısmı derleyiciden geçiyor. Derleyici temelini sağlam oturtursanız ilerde istediğiniz IDE'yi, derleyiciyi kullanabilirsiniz fakat IDE ile başlarsanız, ilerde bir build system'e ihtiyacınız olduğunda en başa geri dönüp tekrardan derleyiciyi öğrenmeniz gerekecek. Dilden önce derleyici yapısını öğrenmek daha yararlı olur.

Örnek olarak, klavye ve mouse olmadan bilgisayar kullanmaya çalışmak diyebilirim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…