Çözüldü IdeaPad Gaming 3 15ACH6 oyunlarda dengesiz ısınıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

inosh

Başarılı
Selam. Lenovo IdeaPad Gaming 3 15ACH6 bir bilgisayarım var. Özellikler şu şekilde;

• RTX3060
  • Ryzen 7 5800H
  • 16 GB RAM
İki farklı oyunda yaptım bu testi. Birinicisi Genshin Impact. Olabilecek en yüksek ayarlar ve çözünürlükte sabit 60FPS'i herhangi bir donma yaşamadan rahatça aldım. GPU kullanımım %50 bandında seyrederken 83 derece sıcaklığa sahip.

İkinci ve sinirimi bozan oyun ise MSFS2020. Orta ayarlarda nispeten akıcı bir oyun gerçekleşiyor lakin bu akıcılık çok kısa. Her 15-20 saniyede bir azımsanmayacak derecede 3-4 saniyeyi bulan droplar giriyor ve bütün zevki yok ediyor. Bu süreçte ise görüntülediğim üzere GPU kullanımı %50 civarlarından 83 derecede ani şekilde %1'e düşüp 65-70 derecelere iniyor. Sonrasında kullanım yavaşça artıp yine aynı durum yaşanıyor. Anlamadığım kısım cihaz bir oyunda kullanımı ve termal yönetimi bu kadar iyi hallederken diğer oyunda neden bu kadar vasat? Yardımlarınızı bekliyorum.

Çözüm
GPU 83 dereceyse termal yönetimi iyi halletmiyor demektir. Bu sırada işlemci kaç derece oluyor?
GPU 83 dereceyse termal yönetimi iyi halletmiyor demektir. Bu sırada işlemci kaç derece oluyor?

Çözüm
İşlemci ortalama 73-74 derece arası oynuyor. İşlemci tarafında hiçbir sıkıntım yok ama, ondan eminim.

Ha, bu arada RAM kullanımım yüksek oluyor. 14GB'dan genelikle 13.5 civarı kullanımda oluyor MSFS açık iken...

@Recep Baltaş, müsait olduğunuzda bakmanız mümkün mü acaba

Son düzenleme:

RAM kullanımı normal. MSFS oyununda kullanım yüzdesinin yüksek olması da normal. FurMark ile bir stres testi yapıp sonuçları paylaşır mısınız?

Laptoplar da bu soğutma işini beceremiyorlar, ani FPS düşmesi (ısındığında) GPU kısıtlaması kaynaklıdır.
Dünya kadar para ver sonra ısıdan dolayı bu tür sorunlar yaşa.

RAM kullanımı normal. MSFS oyununda kullanım yüzdesinin yüksek olması da normal. FurMark ile bir stres testi yapıp sonuçları paylaşır mısınız?

Cihaz 80 dereceye ulaştıktan sonra fan devirini yükseltmeye başlıyor. Garip kısım sessiz modda filan da değil...

Eki Görüntüle 29371

Cihaz 80 dereceye ulaştıktan sonra fan devirini yükseltmeye başlıyor. Garip kısım sessiz modda filan da değil...

Testi 1 dakika mı yaptınız? Öyleyse sıcaklıklar çok hızlı yükselmiş, önce bir testi 10 dk yapın ve testin sonuna doğru alttaki sıcaklık grafiğinin fotoğrafını atın.

Testi 1 dakika mı yaptınız? Öyleyse sıcaklıklar çok hızlı yükselmiş, önce bir testi 10 dk yapın ve testin sonuna doğru alttaki sıcaklık grafiğinin fotoğrafını atın.

Sonuçlar bu şekilde 10 dakikanın sonunda.

Genel olarak GPU 86 derecenin altına inmiyor. Fanlar sağlıklı çalışıyor mu? Vantage uygulamasından şuradaki fan ayarını performansa alın bakalım.
Testi yaparken performanstaydı cihaz...

Testi yaparken performanstaydı cihaz...
Sanırım sorunu çözdüm gibi. Caanım Lenovo'm ne güzel eser miktarda termal macun sürmüş, açınca cihazın içini şok oldum. Çipin üzerinde macunun olmadığı bölgeler vardı. Evde CoolerMaster'ın High Performance Thermal Paste sürdüm. 10 dakikadır işlemci 72 dereceyi geçmedi. Teşekkürler...

Son düzenleyen: Moderatör:
İfadeler: MEQ
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…