Kadirizm

Uzman
Yer
Kayseri
Bu konuya bir süredir açıklık getirmee çalışıyorum bir de buraya sormak istedim.
IELTS sınavına hazırlanıyorum ve bu hazırlandığım sürede ChatGPT'yi kullanıyorum. Örnek vermek gerekirse speaking pratiği için GPT'nin konuşma özelliğini kullanıyorum her parttan 2-3 soru soruyor ve genelde aldığım band skoru 6.0-6.5 civarlarında. Writing kısmında da yine aynı yapay zekayı kullanıyorum ama band 5.0 ve üzerine geçmiş değilim, ne yaparsam yapayım üstüne çıkamıyorum.

Burada asıl sormak istediğim verdiği band skoru ne kadar doğru ve yanlış ise olması gerekenden yüksek puan mı yoksa düşük puan mı veriyor? Çalışmalarında GPT'yi kullanıp gerçek sınavda aldığı puanla ilgili tecrübesi olan varsa konuya beklerim. 21 Şubat'ta asıl sınava gireceğim, yaşım 17 olduğu için de çok gerginim, en aşağı band 5.0 almam gerekiyor. Listening ve readingimin iyi olduğunu düşünyorum ama hiç kendimi test etmedim.

Son düzenleyen: Moderatör:
ielts sınavına çalışmak diye bir şey yoktur İngilizce çalışın. Son 1-2 haftada yapacağın çalışma ielts puanını etkileyemez daha kötü bile yapabilir çünkü ezberlenmis genel konuya kıyasla doğal olmayan ifadeler puan kirimina sebep oluyor. Benim ielts 8 akademik bu arada.

Tek dikkat etmen gereken yazdığın ve konuştuğun her cümlenin orijinal soru ile ilişkili olması zorunlu onun dışında taktik yok.

IELTS sınavına çalışmak diye bir şey yoktur İngilizce çalışın. Son 1-2 haftada yapacağın çalışma IELTS puanını etkileyemez daha kötü bile yapabilir çünkü ezberlenmis genel konuya kıyasla doğal olmayan ifadeler puan kirimina sebep oluyor. Benim IELTS 8 akademik bu arada.

Çalışmaya yeni başlamadım 5 aydır bu sınava hazırlanmaya çalışıyorum, yani İngilizceyi çalışıyorum diyebilirim. Kendi tecrübelerinizide anlatırsanız sevinirim, Speaking'de genellikle hangi konulardan sordular, zor muydu? Ya da writing ne yaptınız, introduction, overview ve body paragrpahı yazıyorummin kelime sınırınıda geçiyorum ama her zaman 5 alıyorum anlamadım.

Çalışmaya yeni başlamadım 5 aydır bu sınava hazırlanmaya çalışıyorum, yani İngilizceyi çalışıyorum diyebilirim. Kendi tecrübelerinizide anlatırsanız sevinirim, Speaking'de genellikle hangi konulardan sordular, zor muydu? Ya da writing ne yaptınız, introduction, overview ve body paragrpahı yazıyorummin kelime sınırınıda geçiyorum ama her zaman 5 alıyorum anlamadım.
Speakingde bana bilim hakkında ne düşünüyorsun diye sordu anlattım bilim adamlarından bahsettim sence en önemli bilim adamı hangisi neden dedi onu da açıkladım Tesla dedim Teslanin yaptığı şeyleri biliyor musun dedi ... Vs. Speakingde bir soru soruyorlar cevabına göre rasgele soru soruyorlar kaçış yok çalışma yok doğal İngilizceni ölcuyorlar aklına geldiği gibi konuş ezber şeyler söyleme çünkü konuşma uzadıkça onların ezber olduğu belli oluyor. Sonra sana kağıt veriyorlar orada 4 soru oluyor orijinal soruyla ilgili her biri için 1 dk konusuyonm

...
Writingde bana pandalar çok mal kendi başına yasayamiyorlar ama insanlar sayesinde yaşıyorlar bunun hakkında ne düşünüyorsun dedi.
Ben de giriş gelişme sonuç yazdım mi hiç hatırlamıyorum baya önce girdim sınava ama yazdığım her cümlenin orijinal soruyla ilişkili olmasına çok dikkat ettim tabi 1-2 cümle önceki cümlenin açıklaması oluyor ama çoğu orijinal soruyla ilgili olsun.

Chat gpt verdiği puan da neye göre bilmiom ieltsin orijinal(net) bi puanlama sistemi yok varsa da gizli halka açık değil.

Sana şundan düşük verdik demiyorlar gel bidsha sınav ol diyorlar çünkü öyle para kazanıyorlar.

ChatGPT verdiği puan da neye göre bilmiyorum IELTS'in orijinal(net) bir puanlama sistemi yok varsa da gizli halka açık değil.

Sana şundan düşük verdik demiyorlar gel bidsha sınav ol diyorlar çünkü öyle para kazanıyorlar.

Hocam task 2'de.
some people believe that schools should focus only on academic subjects, while others think schools should also teach practical skills such as money management and communication skills.

Discuss both views and give your own opinion.

Soruya şu cevabı yazdım nerede çok büyük bir hata yaptım anlamadım. Yapay zekanın her zaman doğru cevabı vermediğini biliyorum fakat band 4.5-5.0 alacak kadar da kötü yazdığımı düşünmüyorum konudanda sapmadım siz ne düşünüyorsunuz?

1770219021188.webp

Eş anlamlı kelime kullanmayada özen gösterdim birkaç grammer hatasının bu kadar puan düşüreceğini düşünmüyorum.

Hocam task 2'de.
some people believe that schools should focus only on academic subjects, while others think schools should also teach practical skills such as money management and communication skills.

Discuss both views and give your own opinion.

Soruya şu cevabı yazdım nerede çok büyük bir hata yaptım anlamadım. Yapay zekanın her zaman doğru cevabı vermediğini biliyorum fakat band 4.5-5.0 alacak kadar da kötü yazdığımı düşünmüyorum konudanda sapmadım siz ne düşünüyorsunuz?

Eki Görüntüle 224423

Eş anlamlı kelime kullanmayada özen gösterdim birkaç grammer hatasının bu kadar puan düşüreceğini düşünmüyorum.
Hocam detaylı dönüş yapacam yemek yiyom yarım saat bekleyin.

Many individuals believe that students only have to get academic subjects

Soruda öğrencilerin alacağı dersi dememiş okulların öğreteceği dersleri demiş. Bu cümle soruyla alakasız bir cümle.

While the others dan sonrasına believe think vb gelmesi gerekir yoksa while the others are improving anlamı olur o da saçma

for the rest of their lives olacak in their rest of the life diye bi şey yok.

Only academic subjects supporters anlaşılmıyor only academic subjects supporters mı. Only, academic academic subjects supporters mı ben anladim Türk olarak düşündüğüm için ama burada şu şekilde bi cümle olması gerekir people who think only academic subjects should be taught gibi denilebilir. Only yerleştirdiğin her cümlenin direkt anlamını değiştirir.

Can be teach çok aşırı acemice can be taught olacak sadece buradan bile 1 puan kırılabilir

These social skills are built olacak build değil bu da çok acemice hata.

Yazının kalanında buna benzer hatalar var çok acemice olan bence de ederi 5 gibi.

Mesela 3. Paragrafta da must known demişsin must be known olacak böyle cümle kullanacaksan doğru dil bilgisitle kullan ya da kullanma basit kullan.

Family members maybe have a job yerine family members may have a job olacak mesela

Yani yazıda genel olarak çok çok acemice hatalar var ve cümlelerin yaklaşık yarısı kulağa doğal gelmiyor normal bir Amerikalı veya İngilizin kuracağı gibi ondan dolayı bence de 5 yani .

Yani metnin hepsini aciklamadim ama hepsini okudum söylediğim hatalar metnin hepsinde yapılmış ve birbiriyle benzer hatalar. O yüzden tekrara düşmek yerine genele vurdum.

Son düzenleme:
Hocam detaylı dönüş yapacağım yemek yiyorum yarım saat bekleyin.

Many individuals believe that students only have to get academic subjects.

Soruda öğrencilerin alacağı dersi dememiş okulların öğreteceği dersleri demiş. Bu cümle soruyla alakasız bir cümle.

While the othersdan sonrasına believe think vb gelmesi gerekir yoksa while the others are improving anlamı olur o da saçma.

for the rest of their lives olacak in their rest of the Life diye bir şey yok.

Only academic subjects supporters anlaşılmıyor only academic subjects supporters mı? Only, academic academic subjects supporters mı ben anladim Türk olarak düşündüğüm için ama burada şu şekilde bir cümle olması gerekir people who think only academic subjects should be taught gibi denilebilir. Only yerleştirdiğin her cümlenin direkt anlamını değiştirir.

Can be teach çok aşırı acemice can be taught olacak sadece buradan bile 1 puan kırılabilir.

These social skills are built olacak Build değil bu da çok acemice hata.

Yazının kalanında buna benzer hatalar var çok acemice olan bence de ederi 5 gibi.

mesela 3. paragrafta da must known demişsin must be known olacak böyle cümle kullanacaksan doğru dil bilgisitle kullan ya da kullanma basit kullan.

Family members maybe have a job yerine family members may have a job olacak mesela.

Yani yazıda genel olarak çok çok acemice hatalar var ve cümlelerin yaklaşık yarısı kulağa doğal gelmiyor normal bir Amerikalı veya İngiliz'in kuracağı gibi ondan dolayı bence de 5 yani.

Yani metnin hepsini aciklamadim ama hepsini okudum söylediğim hatalar metnin hepsinde yapılmış ve birbiriyle benzer hatalar. O yüzden tekrara düşmek yerine genele vurdum.

Hocam tekrardan çok teşekkür ederim bunun gibi hataları kısıtlı süre olunca panikten yapıyorum umarm birkaç haftada düzeltebilirim o zaman 6 ve üstüne ulaşırım diye tahmin ediyorum daha az hata ile. Bir de eş anlamlısını kullanacağım diye ortaya çok saçma kelimeler çıkıyor şmdi bir kez daha okuyunca yazımın saçmalığını anladım.

...
Bir de yani bu kadar acemice hatalar yapan birinin bu metni yazmasını da garip buldum. kelimeler kullanım alanı bilinmeden nasıl kullanıldığı bilinmeden yazılmış gibi eğer emin değilseniz içermeyin mesela prevent them from olacak prevent them to değil bu yanlış kullanımlar cümlenin direkt anlamını değiştirdiği için puan kirilimina sebep olur mesela peoples yazmışsın bir de orda çok puan kırılmaz çünkü o grammar hatası anlamı değiştirmiyor typo olduğu çok belli ama prevent te mesela yapıyor.

Doğru kelime kullanıminda bile cümlenin anlasilmasini zor kılıyor.

...
Kişisel görüşüm yazmadaki İngilizce ile bence GENEL 5i alırsınız. Ama ne için alıyorsaniz mesela bazı üniversiteler dinleme 6 olacak minimum diyor bazı is yerleri yazma minimum 7 olacak diyor orasi da önemli. Ama genel 5 alırsınız büyük ihtimal. 6yi gececeginizi de düşünmüyorum Max 6 alırsınız gibi. Çok stres panik olursanız da 5 altına düşme potansiyeli var.

Üzülmeyin hocam 17 yaşına göre çok iyi İngilizcenjz benim 17 yaşındayken sizden kötüydü 5 alırsınız merak etmeyin.

Son düzenleme:
Bir de yani bu kadar acemice hatalar yapan birinin bu metni yazmasını da garip buldum. Kelimeler kullanım alanı bilinmeden nasıl kullanıldığı bilinmeden yazılmış gibi eğer emin değilseniz içermeyin mesela prevent them from olacak prevent them to değil bu yanlış kullanımlar cümlenin direkt anlamını değiştirdiği için puan kirilimina sebep olur mesela peoples yazmışsın bir de orada çok puan kırılmaz çünkü o grammar hatası anlamı değiştirmiyor typo olduğu çok belli ama prevent te mesela yapıyor.

Doğru kelime kullanıminda bile cümlenin anlasilmasini zor kılıyor.

Kişisel görüşüm yazmadaki İngilizce ile bence genel 5I alırsınız. Ama ne için alıyorsaniz mesela bazı üniversiteler dinleme 6 olacak minimum diyor bazı is yerleri yazma minimum 7 olacak diyor orasi da önemli. Ama genel 5 alırsınız büyük ihtimal. 6'yi gececeginizi de düşünmüyorum Max 6 alırsınız gibi. Çok stres panik olursanız da 5 altına düşme potansiyeli var.

Üzülmeyin hocam 17 yaşına göre çok iyi ingilizcenjz benim 17 yaşındayken sizden kötüydü 5 alırsınız merak etmeyin.

Hocam konuşmada 5 almam çok fazla stres yapmıyorum rahat yabancı biriyle falan anlaşabiliyorum ama yazma kısmında sanırım dediğiniz gibi olacak paper based olacağı içinde ayrı bir zorluk ekleniyor elim normalde klavyeye alışık. Dinlemedede nasıl yaparım bilmiyorum zenciler dışında hemen hemen her yabancı kişiyi veya kişileri anlamakta sorun yaşamıyorum okumada çerez gibi geçer diye umuyorum tahminim overall band 6.0 zaten en düşük 5 alsamda yetiyor mart ayında Amerika'daki community collegelara başvuru yapacağım için normal üniversitelere nazaran fazla puan istemiyorlar.

Her şey bir yana ıntroduction kısmını artık abartmamam gerek gibi,"people thing" kalıbını eğer kullanırsam ezber cevap verdiğimi düşünüp puanımı düşürürler diye sanıyordum artık daha sade ve doğru cümleler kuracağım.