m0ritas

Uzman
Selamlar herkese,

Yakında evimize fiber altyapı bağlanacak. Müstakil, 3 katlı bir binada yaşıyoruz ve katların 2'sini biz kullanıyoruz. Resmî olarak kapıdaki fiber dağıtım kutusundan dairelerimize iki ayrı 1 Gbps fiber aboneliği açtırmamızda teknik ya da yasal bir engel yok. İki ayrı ONT cihazı kurulacak.

Benim amacım, bu iki ayrı 1 Gbps hattı tek bir router üzerinde birleştirerek (Load Balancing / Dual-WAN) tek bir masaüstü bilgisayardan indirmelerde (Steam, torrent vb.) tam 2 Gbps hız alabilmek.

Bilgisayarımın anakartında dahili olarak standart 1 Gbps portu bulunuyor. Yani 2 Gbps'i tek hattan PC'ye aktarmak için 2.5G veya üstü bir bağlantı gerekiyor.

Ekran kartım kasada çok kalın yer kapladığı için anakart üzerindeki küçük PCIe x1 yuvalarının önünü tamamen kapatıyor. Bu yüzden dahili PCIe kart yerine USB 3.0 / Type-C to 2.5G Ethernet adaptörü kullanmayı düşünüyorum.

TP-Link ER605 gibi uygun fiyatlı Dual-WAN cihazları inceledim ancak LAN portları 1 Gbps ile sınırlı olduğu için tekil bir cihazda 2 Gbps çıkış vermiyor.

Tek kablodan PC'ye 2 Gbps aktarmak için router üzerinde en az 2 adet 1G WAN + 1 adet 2.5G/10G LAN portuna ihtiyacım var.

Bu işin gerçekte oluru var mı, uğraşmaya değer mi? Bu çabaya gerçekten değer mi, yoksa fanteziden öteye geçmez mi?

Daha önce benzer şekilde çift GPON/ONT hattı birleştirip kullanan veya bu konuda bilgisi olan hocalarımın tecrübe ve önerilerini bekliyorum.

Şimdiden teşekkürler!

1. Değmez.
2. İla yapacam diyorsan ,çok çıkışlı ontler var onunla daha kolay yaparsın gelen arkadaşa rica etmen gerek.
3. Yakında 1g üstü paketler açılacak deniliyor, beklemekte fayda var.