Bütçe
0

30176

Üyecik
Merhaba, iyi günler. İkinci el sitesinde bir satıcı ile Gigabyte Z790 D anakart ve i9-14900K işlemci için anlaştım. İşlemci ve anakartı sıfır almış. İşlemci Amerika’dan gelmiş; Amazon üzerinden faturası ve kutusu mevcut. Anakartın da faturası ve kutusu mevcut.

Ürünlerin garantileri var ancak satıcının dediğine göre işlemcinin Security (güvenlik) bandını kendisi açmış ve anakarta diğer bileşenlerle birlikte montajını gerçekleştirmiş. Sistemi açtığında sistem açılmamış, sorun anakarttanmış. Anakartın yenisi gelmiş ancak işlemciyi tekrar taktığında işlemcinin çalışmadığını söylemiş. Ne olmuş olabileceğini tam olarak bilmiyorum.

İşlemcinin pinlerinden birinde oksitlenmeye benzer bir iz var, kararmış gibi.

Dosya Ekleri

• Screenshot_20251230-141425_Dolap.webp
    Screenshot_20251230-141425_Dolap.webp
    526,7 KB · Görüntüleme: 156
  • Screenshot_20251230-141836_Dolap.webp
    Screenshot_20251230-141836_Dolap.webp
    124,3 KB · Görüntüleme: 146
  • Screenshot_20251230-140517_Dolap.webp
    Screenshot_20251230-140517_Dolap.webp
    83,4 KB · Görüntüleme: 115
  • Screenshot_20251230-132712_Dolap.webp
    Screenshot_20251230-132712_Dolap.webp
    122,2 KB · Görüntüleme: 156
Son düzenleyen: Moderatör:
14. nesiller problemli o kadar haberi çıktı. Sonrasında BIOS güncelleme geldi ama öncesinde yaktıysa işlemciyi gitmiştir. BIOS güncelleme alsa da güvenip almazdım. Hatayı yama yapıp gücünü kısıp devam ettirdiler.

Tek kelimeyle: Bozuk.
İki kelimeyle: İşlemci bozuk.
Üç kelimeyle: Alacağın işlemci bozuk.

Zaten kronik sorunlu bir işlemci, üstüne üstlük bozuk işlemciyi satın almanın hiçbir anlamı yok. Hani bak AM4 gibi pinli bir işlemci olsa ve kırık pini olduğu için çalışmasa bir ihtimal alınır, ama bunun hiçbir anlamı yok.

Bir keresinde Ryzen 3600'ümü satıyordum bir tane öğrenci denk geldi. Uygun fiyattan bir tık da fiyat düşerek yardımcı oldum dedim gel şu gün akşam şu saatte iş yerime. Verdim işlemciyi aldım parayı, bana ertesi gün sabah yazıyor abi benim anakarta uymadı sanırım Intelmiş ben bunu geri vereyim dedi, içimden de cahilliğin bu kadarı bu yüzden de pinleri zorlayıp yamultmuştur kesin bu dedim. Bir getirdi işlemciyi açtım pinlere baktım yamultmuşsun birader dedim ben bunu sana sağlam verdim dedim yalvardi etti git dedim bunu tamir et öyle sat ki makineyle bile kırılabilir bir iki pin öyle yamulmuş dedim, abi dedi tamir edeyim fiyattan düşelim bilmem ne yok dedim hayrını gör artık, elinde patladı işlemci sonra. Hayırdır para kolay mı kazanılıyor, anlamasak elimizde patlayacak :D

Adam diyor ki ürün sıfır ama güvenlik bandını ben açtım. Ulan, o bant zaten bir ürünün el değmemiş olduğunun tapusudur. Onu açtığın an o ürün artık sıfır değil, başına ne geldiği belli olmayan dert küpü olur. Sistemi kurdum ama açılmadı, meğer anakart bozukmuş hikayesi de tam bir klasik. Anakart mı bozuktu, yoksa bizim abi işlemciyi sokete oturturken ya hak deyip üstüne mi bastı, orası muamma. i9-14900K gibi 25-30 bin liralık canavarı tutup da anakart bozuktu yeaa diye geçiştirmek olmaz.

Senaryoya bak Anakartın yenisi geldi ama işlemci yine çalışmıyor. Bak sen şu işe ulan o işlemciyi ilk anakartta haşlamış, yeni gelen anakartın da günahına girmiş. Şimdi de bu enkazı kime kitleyebilirim? Diye pusuya yatmış, senin gibi pırlanta gibi bir kardeşimizi bekliyor.