Bütçe
5000~

20985

Becerikli
İkinci elde AM4 soketli bir anakart toplamaya karar verdim. Çünkü AM5 hem daha pahalı hem de ikinci elde bulmak mesele. Bu anakartı almak sistemimi doğrudan etkileyeceğinden bilgisayar toplama kategorisine konuyu açıyorum. Sistem toplama amacım yıllarca aynı sistemde kalıp Celeren N3050 entegre gpu laptobumda oynayamadığım oyunları oynamak, belki film dizi izlemek,
3.000 liraya bu anakartı buldum, elden alabilirim:

5500 işlemci
Tek başına bu anakartı almak saçma. B450 lerden farkı yok sayılır. Ama Ryzen 5 5500 işlemci-stok soğutucusu ile beraber 5000 lira dedi. Şimdi tray halinde alsam bile zaten 2600 lira. İkinci elde de civarda kimse yok ve param güvende yapmaya yanaşmıyorlar.
Elimde şu anda o kadar para da var(Ama inanın RAM için kalmadı). Dersler başlayınca part time çalışacağım zaten alayım parça parça düzerim.

5600x işlemci
İkinci olarak 6500 liraya bu işlemciyi verebilecegini söyledi. O kadar param yok bir kere. Darboğaz açısından ekran kartı için düşündüğüm bütçe 6-8k 3060 Ti benzeri falan. Uzun bir süre de yükseltmek istemem.
Yalnız 1500 liraya bu işlemciyi almak daha mantıklı. Borç ve ya kredi alıp ya da taksit yaptırıp almak isterdim.

Diğer işlemciler
5600 falan düşünebilirsiniz belki. Ama onun da ikinci elde piyasası 5500 misali sakıncalı bence. Sıfırı da göz kırpmıyor. 5600x alacakken ne gerek var Allah aşkına?

Elimdeki parçalar:
Enermax Maxpro III 700W 80+ Sıfır, yatıyor. Yatırım için aldım garantisi hala 2 yıl var.
Galax GTX 750 Ti 2GB Black OC Sniper Edition
İkinci elden çok uygun fiyata aldım geçen sene. Ekran kartı için para biriktirene kadar sistem buna emanet.

"2 bin liraya indirimdeyken b450 yongalısını alabiliyorken bu anakarta ne gerek var?", "Bu anakartı alsam bile çok güçlü bir işlemci takamam zaten.", "bu kadar güçlü anakart alıyorum da sanki overclock biliyorum" diye içimden bir çok soru geçiyor. Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Oncelikle islemcide karar kilin sonra anakart secin. Gecen hafta yegenime AM4 sistem topladim. R5 3600 islemci aldim 1000 TL'ye. Buna gore anakart ararken 700 TL'ye Asus Prime A320M-R buldum. Yalniz dikkat, NVMe yuvasi yok. SATA SSD takacagim diye onemsemedim, fiyatta uygun. Ayni anakartin K modelinde NVMe yuvasi var. Simdi bu anakarta R7 5700 dahi takabilyorum daha sonra. Su anki haliyle dahi RTX 3060 Ti ile basa cikabliyor. R7 5700 alirsam gelecekte bottleneck olmadan 2K da 5060 Ti dahi takilabilecek.

Yani 1080P icin orta seviye bir makine toplayacaksaniz cok para harcamaniza gerek yok. En pahali parcalar 2x16 GB sifir RAM 2500 TL ve RTX 2060 Super 4500 TL tuttu.

@3613, tebrik ediyorum. Harika olmuş. Aslında işlemcide 5500 istiyorum. L3 önbelleği sorun degil. Anakart için bu parayı vermeye gerçekten değmez. Nitekim işlemci için biraz daha beklesem iyi olur. 1080p orta seviye bir donanım istiyorum.