planopilaris

Gelişen
Cumartesi günü EVGA FTW3 Ultra RTX 3070 ekran kartını alacağım, model olarak çok hoşuma gitti. Almadan önce GPU-Z, FurMark ve OCCT VRAM testi yapmayı düşünüyorum. Başka yapmam gereken bir şey var mı?

Çokça 2.el ekran kartı alıp sattım. Testleri yapmadan önce MSI Afterburner üzerinden herhangi bir OC-UV ayarı varsa o ayarı kapatın/kapattırın. NVIDIA Denetim Masası'nda maksimum kare hızı aktifse kapatın/kapattırın.

Furmark'ın yanında OCCT Power mutlaka yaptırın. OCCT 3D Adaptive test kısmında Switch başlığının altında minimum %5, maksimum %95 olacak şekilde 500 ms interval ile en az 15 dk test yapın. Değişken kullanım durumlarında kartın verdiği tepkiyi izleyin. Coil whine kısmına ne kadar önem verdiğinize bağlı olarak OCCT Coil whine testi de yapabilirsiniz.

Çokça 2.el ekran kartı alıp sattım. Testleri yapmadan önce MSI Afterburner üzerinden herhangi bir OC-UV ayarı varsa o ayarı kapatın/kapattırın. NVIDIA Denetim Masası'nda maksimum kare hızı aktifse kapatın/kapattırın.

FurMark'ın yanında OCCT Power mutlaka yaptırın. OCCT 3D adaptive test kısmında Switch başlığının altında minimum %5, maksimum %95 olacak şekilde 500 ms interval ile en az 15 dk test yapın. Değişken kullanım durumlarında kartın verdiği tepkiyi izleyin. Coil whine kısmına ne kadar önem verdiğinize bağlı olarak OCCT coil whine testi de yapabilirsiniz.

Bana yapmam gerekenleri bir liste şeklinde yazabilir misiniz sorunlu kart almayalım o kadar para verip şimdi. Kart tertemiz kutulu Full içeriği jelatinleri üstünde.

Bana yapmam gerekenleri bir liste şeklinde yazabilir misiniz sorunlu kart almayalım o kadar para verip şimdi. Kart tertemiz kutulu Full içeriği jelatinleri üstünde.

Tüm yazdıklarımı GPT'ye attım, böyle kapsamlı bir planlama verdi.

Testlerden önce​

• MSI Afterburner / GPU Tweak vb. programlarda Core Clock, Memory Clock, Power Limit ve Voltage tamamen stok ayarlara alınsın. Afterburner'da direkt Reset butonuna basılabilir.
  • Program açılışta otomatik OC/UV profili uyguluyorsa kapatılsın.
  • NVIDIA Denetim Masası → 3D Ayarları → Maksimum Kare Hızı (Max Frame Rate): Kapalı olsun.
  • V-Sync veya oyun içi FPS limiti de test sırasında kapalı olsun.
  • Mümkünse GPU-Z/HWiNFO üzerinden kartın modeli, VRAM kapasitesi, saat hızları, sıcaklıkları, fan devri ve güç tüketimi açık şekilde izlensin.

Fiziksel kontrol​

• Kartın PCB, soğutucu, backplate ve fanlarında darbe/eğilme olup olmadığına bakılsın.
  • Vidaların açılmış/yıpranmış olup olmadığı kontrol edilsin.
  • PCIe güç girişinde kararma, erime, yanık izi veya deformasyon olmamalı.
  • PCIe kontaklarında ve görüntü çıkışlarında oksitlenme/hasar olmamalı.
  • Fanlar elle hafifçe çevrildiğinde sürtme, takılma veya aşırı boşluk olmamalı.
  • Seri numarası mümkünse kutu/fatura üzerindeki bilgilerle karşılaştırılsın.

Fan testi​

• MSI Afterburner üzerinden fanlar manuel olarak %30 → %50 → %70 → %100 çalıştırılsın.
  • Tüm fanların çalıştığı görülsün.
  • Fanlardan sürtme, tıkırtı, rulman sesi veya titreşim gelmediğinden emin olunsun.

OCCT testleri​

• OCCT 3D Adaptive – Switch modu: Minimum %5, maksimum %95, interval 500 ms olacak şekilde en az 15 dakika çalıştırılsın.
  • Test boyunca OCCT Error = 0 olmalı; görüntü bozulması, artifact, siyah ekran, driver reset veya uygulama çökmesi olmamalı.
  • Ardından OCCT VRAM testi yaklaşık %80 VRAM kullanımıyla en az 15 dakika, tercihen 20-30 dakika çalıştırılsın.
  • VRAM testinde tek bir hata bile çıkmaması gerekiyor.
  • Ardından OCCT Power testi 10-15 dakika yapılabilir. Sistemin kapanmaması, reset atmaması veya görüntü kaybetmemesi gerekiyor. Ancak bu test CPU ve PSU'yu da yüklediği için burada oluşan sorun doğrudan ekran kartına bağlanmamalı.

FurMark / sıcaklık testi​

• FurMark yaklaşık 10-15 dakika çalıştırılsın.
  • Test sırasında GPU sıcaklığı, hotspot, saat hızları ve fan RPM değerleri takip edilsin.
  • Kart sıcaklık limitine dayanıp sürekli throttling yapmamalı.
  • GPU sıcaklığı ile hotspot arasında anormal derecede yüksek fark olmamasına dikkat edilsin. Sürekli 25-30°C civarı veya üzeri fark varsa soğutucu/paste teması açısından ayrıca incelenebilir.
  • Görüntüde renkli noktalar, çizgiler, yanıp sönmeler, polygon bozulmaları veya başka artifact görülmemeli.

Coil whine kontrolü​

• OCCT Coil Whine testi veya FPS limiti olmayan yüksek FPS'li bir oyun/menü açılarak kart dinlensin.
  • Coil whine tamamen kişisel tolerans meselesi fakat satın almadan önce mutlaka duyulması iyi olur.
  • Fan sesiyle karıştırmamak için mümkünse fanlar düşük devirdeyken ayrıca dinlensin.

Gerçek kullanım testi​

• Sadece sentetik testle bırakılmasın. Ağır bir oyun 20-30 dakika oynansın.
  • Mümkünse Ray Tracing kullanan ağır bir oyun da denenebilir.
  • Oyun sırasında siyah ekran, driver crash, masaüstüne atma, texture/artifact problemi veya anlık güç kesilmesi olmamalı.
  • Kartın performansı aynı GPU'nun stok sonuçlarına göre bariz düşük olmamalı. Saat hızları ve güç tüketimi de normal aralıkta olmalı.

Görüntü çıkışları ve diğer kontroller​

• Mümkünse kartın HDMI ve DisplayPort çıkışları kontrol edilsin.
  • Kartta Dual BIOS varsa bilgisayar tamamen kapatılarak diğer BIOS konumu da denenip kartın açıldığı kontrol edilsin.
  • Test sonunda OCCT/HWiNFO sensör ekranının ekran görüntüsü alınsın: maksimum GPU sıcaklığı, hotspot, fan RPM, güç tüketimi ve hata sayısı görünsün.
  • Testlerden sonra bilgisayar yeniden başlatılıp kartın tekrar sorunsuz görüntü verdiği kontrol edilsin.
Bunların hepsi temiz çıkıyorsa ikinci el bir ekran kartını yazılımsal olarak kontrol etmek adına yapılabilecek testlerin büyük kısmını yapmış olursunuz. Yine de jelatinlerinin üzerinde olması veya kozmetik olarak sıfır görünmesi tek başına kartın sorunsuz olduğunu garanti etmez; esas önemli olan stok ayarlarda bu testleri hatasız tamamlamasıdır.