Max Caulfield

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar. SSD fiyatları malum uçtu gitti, 7.000 TL'den ucuza kaliteli 1 TB SSD bulmak mümkün değil. Bu yüzden ikinci el ilan sitelerine bakıyordum.

Sarı sitede bir tane Samsung 870 QVO 1 TB SSD ilanı gördüm. İlanı gördüğüm kadarıyla bir firma açmış ve ürünü 2.500 TL'ye satıyorlar, Param Güvende de mevcut.

Sizce alınır mı? 870 QVO'nun QLC NAND kullandığını biliyorum.

QLC NAND var evet. Samsung'un QVO serisi daha çok depolamaya yönelik. Bu yüzden amaca yönelik alınabilir. Ana disk olarak EVO serisi daha iyi olur. Depolama, oyun, gündelik gibi işler için ise pek sorun yaşatmaz, alınabilir.

Samsung disklerde sahte çok fazla, öncelikle orijinalliğini kontrol edin.

QLC NAND var evet. Samsung'un QVO serisi daha çok depolamaya yönelik. Bu yüzden amaca yönelik alınabilir. Ana disk olarak EVO serisi daha iyi olur. Depolama, oyun, gündelik gibi işler için ise pek sorun yaşatmaz, alınabilir.

Samsung disklerde sahte çok fazla, öncelikle orijinalliğini kontrol edin.
Sahte çok evet, biliyorum. Ürünün arkasına ait bir resim de paylaşılmış ve baktığım kadarıyla orijinal model ile tıpatıp aynı. Sahte ürünlerde genelde üreticinin özel mülkiyet fontlarını kullanamadıkları için standart font ile yazıları yazıyorlar, ben bu tarz durumları anında anlayabiliyorum.

Ağırlıklı olarak depolama yapacağım fakat Windows To Go veya Linux kurulumu da yapmayı düşünüyorum. EVO serisi ikinci elde bile çok daha pahalı.

QVO serisi ana disk olarak kullanılırsa ne olur?

Kullanılır, bir şey olmaz. QLC'ler genellikle daha yavaş oluyor. Özellikle cache dolduktan sonra hızları bayağı düşüyor geçici olarak.
Sorun değil ki :)

Sistemimdeki SSD'lerin biri Kioxia Exceria SATA 480 GB. Bu SSD'de TLC NAND kullanılmasına rağmen Cache dolduktan sonra hız 60 MB/s'ye düşüyor. 870 QVO 1 TB'ta ise en azından 80 MB/s hıza düşüyor, üstelik QLC NAND kullanmasına rağmen.