En az yüzde 90 sağlık görmen lazım, altı risk. Yazma miktarı çok yüksekse disk yorulmuştur. Çalışma saati aşırı fazlaysa zaten ömründen yemiştir. Bad block falan varsa hiç girme, direkt kapat konuyu. Marka model de önemli, bilinen markaysa içini rahat tutarsın, garip markalar kumar. Bir de sistem diski olarak kullanılmışsa genelde daha çok hırpalanmış oluyor.

S.M.A.R.T. verilerine bakman gerekiyor. Yüzdesel sağlık çok önemli değil. Yazılan veri miktarına bak. Bir de hız testleri gerçekleştir.

Alacağın marka ve model de önemli. Alacağın diski paylaşırsan ona göre yorumda bulunurum. Çok alt markaları tercih etmemeni tavsiye ederim.

En az yüzde 90 sağlık görmen lazım, altı risk.
Böyle bir şey yok. Yüzdesel sağlık %0 olsa dahi disk sıfır sıkıntı ile çalışmaya devam edebilir. Bu değere bakarak SSD alınmaz.

Merhaba, ikinci el SATA veya M.2 SSD alırken SSD sağlığına bakmak önemli mi? Nelere dikkat edilmesi gerekiyor?

İkinci el SSD alırken toplam yazma düşük olmalı, reallocated sektör sıfır olmalı, çalışma saati çok yüksek olmamalı. Sağlık yüzdesi tek başına güvenilmez. Bunlar temizse alınır.

S.M.A.R.T. verilerine bakman gerekiyor. Yüzdesel sağlık çok önemli değil. Yazılan veri miktarına bak. Bir de hız testleri gerçekleştir.

Alacağın marka ve model de önemli. Alacağın diski paylaşırsan ona göre yorumda bulunurum. Çok alt markaları tercih etmemeni tavsiye ederim.

Böyle bir şey yok. Yüzdesel sağlık %0 olsa dahi disk sıfır sıkıntı ile çalışmaya devam edebilir. Bu değere bakarak SSD alınmaz.
Anakartımda maalesef M.2 portu 1 adet ve orası da mevcutta dolu. O yüzden SATA'ya yöneldim ve 3 farklı tercihim var; Crucial BX500, HP S700, Sandisk SSD Plus. Sadece oyun kurulumu için kullanılacak.

@peaceswitz, SanDisk SSD Plus'ın eğer ilk sürümleriyse kötü disk o. Zamanında 120 GB modelini de kullanmıştım, kısa sürede bozuldu. En son revizyonları en son tercih olarak kalabilir, NAND konusunda düzeltildi.

HP S700 giriş seviye bir model, çok tavsiye etmem ama seçenek yoksa olabilir.

Crucial MX500 üst segmente oynayan bir model, aralarından en iyisi bu. Durumu iyiyse ve fiyatı uygunsa alınır.

S.M.A.R.T. Verilerine bakman gerekiyor. Yüzdesel sağlık çok önemli değil. Yazılan veri miktarına bak. Bir de hız testleri gerçekleştir.

SSD'ler HDD gibi yavaş yavaş ölmez, genelde bir gün var bir gün yok olurlar. Bugün sorunsuz çalışan bir disk, yarın kontrolcü saçmalarsa geçmiş olsun. O yüzden ikinci elde bakılan şey şu an çalışıyor mu olmamalı bence.

Health'e bakarak tek başına SSD alınmaz, doğru. Ama mantıklı yaklaşım health, toplam yazma miktarı, hata kayıtları ve kullanım geçmişini birlikte okumak.

@peaceswitz, SanDisk SSD Plus'ın eğer ilk sürümleriyse kötü disk o. Zamanında 120 GB modelini de kullanmıştım, kısa sürede bozuldu. En son revizyonları en son tercih olarak kalabilir, NAND konusunda düzeltildi.

HP S700 giriş seviye bir model, çok tavsiye etmem ama seçenek yoksa olabilir.

Crucial MX500 üst segmente oynayan bir model, aralarından en iyisi bu. Durumu iyiyse ve fiyatı uygunsa alınır.
Hocam hata mı oldu bilmiyorum ama MX500 değil, BX500.

Hocam hata mı oldu bilmiyorum ama MX500 değil, BX500.
Özür dilerim, ben yanlış okumuşum sanırım. BX500 de diğerleri gibi giriş seviyede bir üründür. Birden fazla revizyonu var, TLC olanları alınabilir. QLC disklere pek bulaşma, düşük kapasitede. Ömürleri pek uzun olmuyor genellikle.

BX500 için ayrıca ısınma şikayetleri de var, alırken bunu da kontrol etsen iyi olur.

Hocam arkadaşlar daha bilgili bu konuda. Şunu eklemek isterim: Benim önerim Kingston, Samsung, Kioxia'nın DRAM olan modelleri. Diğer markalar yaramaz. Artık çipi mi kalitesiz, soğutmaları mı kötü bilmiyorum.

Son düzenleyen: Moderatör: