İlk kez Linux kullanmak için Bazzite KDE vs Fedora KDE vs CachyOS KDE

aslanberg 5

Uzman
Selamlar. Uzun zamandır Windows kullanıyorum ama Linux'u merak ediyorum. Windows 11'i tamamen silmek yerine dual boot yapıp Linux'u mümkün olduğunca günlük ana sistem olarak kullanmayı düşünüyorum.

Sistemim:
  • Ryzen 5 7500F
  • Gigabyte RTX 5070 12 GB
  • 32 GB RAM
  • 2 adet 1 TB M.2 SSD
  • Razer Cobra mouse
  • Razer Kraken V3 kulaklık
Disk düzenim şu anda şöyle:

Disk 0: Windows 11 kurulu, C: olarak kullanıyorum.
Disk 1: D: olarak kullandığım ikinci 1 TB SSD. Windows bu diskte kurulu değil.

Linux için ikinci SSD'den başlangıçta yaklaşık 500 GB ayırmayı düşünüyorum. İleride kullanım durumuma göre bu alanı artırıp azaltmak isterim. Sizce bu şekilde ikinci SSD'den 500 GB ayırmak dual boot için mantıklı mı?

Windows'u tamamen bırakamama sebebim FC 26, Fortnite ve LoL gibi anti-cheat nedeniyle Linux'ta sorun çıkaran oyunlar. Bunları Windows'ta oynamaya devam edeceğim.

Linux tarafında ise Cyberpunk 2077, The Witcher 3, CS2, Minecraft gibi uyumlu oyunları oynamak istiyorum. Minecraft'ta Iris, Sodium ve shader kullanıyorum. Discord'da arkadaşlarımla sesli konuşuyorum, dolayısıyla kulaklık ve mikrofonun günlük kullanımda problem çıkarmaması da önemli.

Linux'u yalnızca oyun için düşünmüyorum. Günlük kullanımım genel olarak:

• İnternette gezinme
  • YouTube
  • Film/dizi
  • Discord
  • X, Instagram, Facebook vb.
  • Forumlar
  • E-posta
  • ChatGPT ve diğer yapay zekâ araçları
  • Ders notları ve araştırma
  • KPSS/AGS gibi sınavlara hazırlanma
  • Steam ve diğer uyumlu oyunlar
Ücretsiz video edit de yapmak istiyorum. Kdenlive'ı gördüm, başlangıç için iyi midir? Başka ücretsiz öneriniz varsa ona da açığım.

Şu anda yazılımcı değilim ve daha önce yazılımla uğraşmadım. İleride yazılım öğrenir miyim veya kendi projelerimi geliştirir miyim bilmiyorum ama ihtimal var. Bu yüzden ileride böyle bir şeye başlarsam da beni gereksiz yere kısıtlamayan bir sistem olsun isterim.

Linux'ta benim için öncelikler:

• Güvenilir ve stabil olması
  • Güncellemeler yüzünden sürekli sorun çıkarmaması
  • RTX 5070 ile iyi çalışması
  • Akıcı olması
  • Gereksiz yere sistemi yormaması
  • Günlük kullanımda terminale sürekli ihtiyaç duymamam
  • Program kurmanın kolay olması
  • Güzel ve özelleştirilebilir bir arayüz
Özellikle macOS tarzı temiz ve modern masaüstlerini seviyorum. Bu yüzden KDE Plasma ilgimi çekti. Altta dock, üstte panel gibi bir düzen oluşturabilmek hoşuma gidiyor.

Şu anda Bazzite KDE, Fedora KDE ve CachyOS KDE arasında kaldım. Bunların dışında daha uygun olduğunu düşündüğünüz bir dağıtım varsa onu da önerebilirsiniz.

Bir de merak ettiğim birkaç şey var:

• RTX 5070 için bu üçünden hangisi daha az uğraştırır?
  • Bazzite, Fedora veya CachyOS arasında günlük kullanım/stabilite açısından ciddi fark var mı?
  • Linux'ta hangi tarayıcıyı önerirsiniz?
  • Windows'taki Ninite gibi temel programları kolayca/toplu şekilde kurabileceğim bir sistem var mı?
  • Kdenlive ücretsiz video edit için yeterli mi?
  • Razer Kraken V3 ve Cobra günlük kullanımda sorun çıkarır mı?
  • Discord + Kraken V3 mikrofon tarafı sorunsuz olur mu?
  • Minecraft'ta Iris, Sodium ve shader kullanırken Linux'ta problem yaşar mıyım?
  • Dual boot kurarken ikinci SSD'yi kullanmam doğru tercih mi?
  • Secure Boot konusunda özellikle dikkat etmem gereken bir şey var mı?
  • Linux bölümünü ileride 500 GB'dan büyütmek veya küçültmek kolay mı?
  • İlk kez Linux kullanacak birine mutlaka kurmasını önerdiğiniz uygulamalar var mı?
Bir de benim için önemli bir kolaylık var: Linux'tayken FC 26 veya Fortnite oynamak istediğimde bilgisayarı yeniden başlatmam gerekecek. Masaüstünde bir kısayola/tusa basıp sistemi yeniden başlatarak doğrudan Windows Boot Manager'a geçmenin bir yolu var mı? Her seferinde açılış menüsünde işletim sistemi seçmekle uğraşmak istemiyorum.

Amacım Linux kurup kendime iş çıkarmak değil. Günlük hayatta mümkün olduğunca Linux kullanıp sadece Linux'ta çalışmayan oyunlar gerektiğinde Windows'a geçmek istiyorum.

Bu kullanım şekli ve donanımla siz olsanız hangi dağıtımı seçerdiniz?

Neden Dual boot? Direkt vm ile denersen olmaz mı ilk etapta. Vm hem daha az uğraştırıcı hem de saydığın birçok OS i deneyebilirsin rahat bir şekilde vm kurarak. Ayrıyeten merak ettiğin tüm soruları bir anda sormak yerine zamanla karşına bu sorunlar çıktıkça foruma yazman daha uygun olur diye düşünüyorum. İlk günden şu anki düzeninin aynısını Linux ortamına kurman mümkün değil zamanla alışırsın.

VM ile önce arayüzü denemek mantıklı aslında, onu yapabilirim. Ama amacım Linux'u sadece meraktan açıp bakmak değil; günlük ana sistem olarak kullanıp günlük kullanım, Discord, NVIDIA sürücüsü ve uyumlu Steam oyunlarını gerçek donanımda denemek istiyorum. Windows'u da sadece anti-cheat yüzünden çalışmayan oyunlar için tutacağım. Bu yüzden sonrasında Dual boot daha mantıklı geliyor.

Ben vm önerirken Dual boot yapma demiyorum zaten. Önce Linux'un genel kullanımını ve özellikle KDE Plasma'yı deneyip, gerçekten günlük kullanımına uyup uymadığını görmeni kastettim.

Çünkü daha Linux'u hiç kullanmadan dağıtım, NVIDIA sürücüsü, Razer, Discord, Minecraft, Proton, Secure Boot, disk bölümlendirme, boot yöneticisi gibi birçok şeyi aynı anda düşünüyorsun. İlk deneyimde bunların hepsine birden kafa yormak bence gereksiz.

Donanım tarafında da vm tek seçenek değil. Live USB ile Linux'u kurulum yapmadan doğrudan gerçek donanım üzerinde boot edip RTX 5070, KDE, ses/mikrofon, Razer cihazları, Wi-Fi/Bluetooth gibi şeyleri test edebilirsin. Tabii Steam oyunlarının gerçek performansını live USB'de sağlıklı şekilde ölçemezsin ama en azından temel donanım uyumluluğu konusunda fikir edinmiş olursun.

Ben olsam vm - >live USB -> ikinci SSD'ye Dual boot şeklinde ilerlerdim. Böylece daha ilk aşamada 500 GB ayırıp uğraşmadan önce Linux'un sana gerçekten uygun olup olmadığını görmüş olursun.

Fedora KDE'de olabilir, Cachyos KDE'de fakat tavsiyem Fedora ile başla, daha sonra zaten Cachyos'a geçersin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…