aslanberg 5
Uzman
Selamlar. Uzun zamandır Windows kullanıyorum ama Linux'u merak ediyorum. Windows 11'i tamamen silmek yerine dual boot yapıp Linux'u mümkün olduğunca günlük ana sistem olarak kullanmayı düşünüyorum.
Sistemim:
Disk 0: Windows 11 kurulu, C: olarak kullanıyorum.
Disk 1: D: olarak kullandığım ikinci 1 TB SSD. Windows bu diskte kurulu değil.
Linux için ikinci SSD'den başlangıçta yaklaşık 500 GB ayırmayı düşünüyorum. İleride kullanım durumuma göre bu alanı artırıp azaltmak isterim. Sizce bu şekilde ikinci SSD'den 500 GB ayırmak dual boot için mantıklı mı?
Windows'u tamamen bırakamama sebebim FC 26, Fortnite ve LoL gibi anti-cheat nedeniyle Linux'ta sorun çıkaran oyunlar. Bunları Windows'ta oynamaya devam edeceğim.
Linux tarafında ise Cyberpunk 2077, The Witcher 3, CS2, Minecraft gibi uyumlu oyunları oynamak istiyorum. Minecraft'ta Iris, Sodium ve shader kullanıyorum. Discord'da arkadaşlarımla sesli konuşuyorum, dolayısıyla kulaklık ve mikrofonun günlük kullanımda problem çıkarmaması da önemli.
Linux'u yalnızca oyun için düşünmüyorum. Günlük kullanımım genel olarak:
Şu anda yazılımcı değilim ve daha önce yazılımla uğraşmadım. İleride yazılım öğrenir miyim veya kendi projelerimi geliştirir miyim bilmiyorum ama ihtimal var. Bu yüzden ileride böyle bir şeye başlarsam da beni gereksiz yere kısıtlamayan bir sistem olsun isterim.
Linux'ta benim için öncelikler:
Şu anda Bazzite KDE, Fedora KDE ve CachyOS KDE arasında kaldım. Bunların dışında daha uygun olduğunu düşündüğünüz bir dağıtım varsa onu da önerebilirsiniz.
Bir de merak ettiğim birkaç şey var:
Amacım Linux kurup kendime iş çıkarmak değil. Günlük hayatta mümkün olduğunca Linux kullanıp sadece Linux'ta çalışmayan oyunlar gerektiğinde Windows'a geçmek istiyorum.
Bu kullanım şekli ve donanımla siz olsanız hangi dağıtımı seçerdiniz?
Sistemim:
- Ryzen 5 7500F
- Gigabyte RTX 5070 12 GB
- 32 GB RAM
- 2 adet 1 TB M.2 SSD
- Razer Cobra mouse
- Razer Kraken V3 kulaklık
Disk 0: Windows 11 kurulu, C: olarak kullanıyorum.
Disk 1: D: olarak kullandığım ikinci 1 TB SSD. Windows bu diskte kurulu değil.
Linux için ikinci SSD'den başlangıçta yaklaşık 500 GB ayırmayı düşünüyorum. İleride kullanım durumuma göre bu alanı artırıp azaltmak isterim. Sizce bu şekilde ikinci SSD'den 500 GB ayırmak dual boot için mantıklı mı?
Windows'u tamamen bırakamama sebebim FC 26, Fortnite ve LoL gibi anti-cheat nedeniyle Linux'ta sorun çıkaran oyunlar. Bunları Windows'ta oynamaya devam edeceğim.
Linux tarafında ise Cyberpunk 2077, The Witcher 3, CS2, Minecraft gibi uyumlu oyunları oynamak istiyorum. Minecraft'ta Iris, Sodium ve shader kullanıyorum. Discord'da arkadaşlarımla sesli konuşuyorum, dolayısıyla kulaklık ve mikrofonun günlük kullanımda problem çıkarmaması da önemli.
Linux'u yalnızca oyun için düşünmüyorum. Günlük kullanımım genel olarak:
- İnternette gezinme
- YouTube
- Film/dizi
- Discord
- X, Instagram, Facebook vb.
- Forumlar
- E-posta
- ChatGPT ve diğer yapay zekâ araçları
- Ders notları ve araştırma
- KPSS/AGS gibi sınavlara hazırlanma
- Steam ve diğer uyumlu oyunlar
Şu anda yazılımcı değilim ve daha önce yazılımla uğraşmadım. İleride yazılım öğrenir miyim veya kendi projelerimi geliştirir miyim bilmiyorum ama ihtimal var. Bu yüzden ileride böyle bir şeye başlarsam da beni gereksiz yere kısıtlamayan bir sistem olsun isterim.
Linux'ta benim için öncelikler:
- Güvenilir ve stabil olması
- Güncellemeler yüzünden sürekli sorun çıkarmaması
- RTX 5070 ile iyi çalışması
- Akıcı olması
- Gereksiz yere sistemi yormaması
- Günlük kullanımda terminale sürekli ihtiyaç duymamam
- Program kurmanın kolay olması
- Güzel ve özelleştirilebilir bir arayüz
Şu anda Bazzite KDE, Fedora KDE ve CachyOS KDE arasında kaldım. Bunların dışında daha uygun olduğunu düşündüğünüz bir dağıtım varsa onu da önerebilirsiniz.
Bir de merak ettiğim birkaç şey var:
- RTX 5070 için bu üçünden hangisi daha az uğraştırır?
- Bazzite, Fedora veya CachyOS arasında günlük kullanım/stabilite açısından ciddi fark var mı?
- Linux'ta hangi tarayıcıyı önerirsiniz?
- Windows'taki Ninite gibi temel programları kolayca/toplu şekilde kurabileceğim bir sistem var mı?
- Kdenlive ücretsiz video edit için yeterli mi?
- Razer Kraken V3 ve Cobra günlük kullanımda sorun çıkarır mı?
- Discord + Kraken V3 mikrofon tarafı sorunsuz olur mu?
- Minecraft'ta Iris, Sodium ve shader kullanırken Linux'ta problem yaşar mıyım?
- Dual boot kurarken ikinci SSD'yi kullanmam doğru tercih mi?
- Secure Boot konusunda özellikle dikkat etmem gereken bir şey var mı?
- Linux bölümünü ileride 500 GB'dan büyütmek veya küçültmek kolay mı?
- İlk kez Linux kullanacak birine mutlaka kurmasını önerdiğiniz uygulamalar var mı?
Amacım Linux kurup kendime iş çıkarmak değil. Günlük hayatta mümkün olduğunca Linux kullanıp sadece Linux'ta çalışmayan oyunlar gerektiğinde Windows'a geçmek istiyorum.
Bu kullanım şekli ve donanımla siz olsanız hangi dağıtımı seçerdiniz?