Merhaba. Bugün sistemin son parçası olan sıvı soğutucunun kargodan gelmesi sonrası sistemi topladım. Harşeyi taktım fakat MSI MAG pano 100R pz kasamın fan kontrol kablolarını takacak doğru yerleri tam olarak bulamadım. İnternette de videosunu bulamadım.

Ana konuya gelirsek: 2 RAM ile bilgisayar açılmadı bu yüzden denemek için tek kanalı çıkarttım ve tek kanal RAM ile sistem BIOS ekranına attı. BIOS'tan XMP profil 1'i seçtim ve yeniden başlattım bilgisayarı. O sırada hala kablolarla uğraşıyorduk. Sıvı soğutucumun fanlarının ve kasa üzerindeki 1 fanın RGB'si yandı fakat diğer fanlarda ne yanma vardı ne de çalışıyorlardı.

Not olarak ekleyeyim ilk sistem toplama tecrübem bu oluyor ve açıkçası açılmayacak diye korkmaya başladım. Şu anda BIOS'a girilmiyor ve DRAM sarı, CPU kırmızı yanıyor.
  • İşlemci Ryzen 5 7600.
  • RAM 32 GB 16.2 6400MHz.
  • Ekran kartı RTX 5060 Ti 16 GB.
  • Anakart MSI B840 gameiing Plus Wi-Fi
  • Sıvı soğutma MSI CoreLiquid A13 360 white.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba. Bugün sistemin son parçası olan sıvı soğutucunun kargodan gelmesi sonrası sistemi topladım. Harşeyi taktım fakat MSI MAG pano 100R pz kasamın fan kontrol kablolarını takacak doğru yerleri tam olarak bulamadım. İnternette de videosunu bulamadım.

Ana konuya gelirsek: 2 RAM ile bilgisayar açılmadı bu yüzden denemek için tek kanalı çıkarttım ve tek kanal RAM ile sistem BIOS ekranına attı. BIOS'tan XMP profil 1'i seçtim ve yeniden başlattım bilgisayarı. O sırada hala kablolarla uğraşıyorduk. Sıvı soğutucumun fanlarının ve kasa üzerindeki 1 fanın RGB'si yandı fakat diğer fanlarda ne yanma vardı ne de çalışıyorlardı.

Not olarak ekleyeyim ilk sistem toplama tecrübem bu oluyor ve açıkçası açılmayacak diye korkmaya başladım. Şu anda BIOS'a girilmiyor ve DRAM sarı, CPU kırmızı yanıyor.
  • İşlemci Ryzen 5 7600.
  • RAM 32 GB 16.2 6400MHz.
  • Ekran kartı RTX 5060 Ti 16 GB.
  • Anakart MSI B840 gameiing Plus Wi-Fi
  • Sıvı soğutma MSI CoreLiquid A13 360 white.

Bence bir profesyonel tarafından yapılmalı. İlk sistem toplama tecrübesi hemen olacak şey değil. Bilgisayarcı veya tanıdık birisinden göre göre yapa yapa öğrenir insan bence. Ben sizin yerinizde olsam bilgisayarciya götürüm mahalle bilgisayarcısi hariç.

1) Bilgisayar açıkken kablolarla uğraşılmamak lazım.
2) RAM ve CPU çıkarıp tekrar tak. Şu an Anakartının ilk BIOS sürümünden dolayı XMP açmak DDR5 ile daha da zorlaştı genelde boot atmıyor sistem.
3) Anakartın kullanım kılavuzunda detaylı kabloların nereye takılacağı yazılı.

Kablolarla urtaştığınızdan bir şey olmuştur ve zaten DRAM sorunundan RAM'ler kesin çıkmalı. Kısaca İşlemciyi ve RAM'i çıkar 1-2 dk bekle tekrar tak.

• RAM'leri kılavuza göre takarsan sistem sorunsuz açılmalı.
  • Kabloların fotoğraflarını paylaşabilirsin.
  • Bir de AMD sistemlerde bir numaralı tavsiyem BIOS güncellemesi yapman.

BIOS açtığımda sürüm 2024 yazıyordu flash BIOS ile güncelleyeceğim az sonra.

1) bilgisayar açıkken kablolarla uğraşılmamak lazım.
2) RAM ve CPU çıkarıp tekrar tak. Şu an anakartının ilk BIOS sürümünden dolayı XMP açmak DDR5 ile daha da zorlaştı genelde boot atmıyor sistem.
3) anakartın kullanım kılavuzunda detaylı kabloların nereye takılacağı yazılı.

Kablolarla urtaştığınızdan bir şey olmuştur ve zaten DRAM sorunundan RAM'ler kesin çıkmalı. Kısaca işlemciyi ve RAM'i çıkar 1-2 dk bekle tekrar tak.

Hocam anakartın kutusundan çıkan kullanım kılavuzunda kablolarla alakalı neredeyse hiçbir şey mevcut değil. Buyurun kulşanım kavuzu böyle PSU'nun içinden de öyle bir şey çıkmadı. Kılavuzuz tam fotoğrafları ektedir.

Dosya Ekleri

• IMG_20250724_215812.webp
    IMG_20250724_215812.webp
    2,5 MB · Görüntüleme: 104
  • IMG_20250724_215746.webp
    IMG_20250724_215746.webp
    2,7 MB · Görüntüleme: 90
  • IMG_20250724_220517.webp
    IMG_20250724_220517.webp
    2 MB · Görüntüleme: 71
  • IMG_20250724_220509.webp
    IMG_20250724_220509.webp
    2 MB · Görüntüleme: 102
Son düzenleme:

Hocam anakartın kutusundan çıkan kullanım kılavuzunda kablolarla alakalı neredeyse hiçbir şey mevcut değil. Buyurun kulşanım kavuzu böyle PSU'nun içinden de öyle bir şey çıkmadı. Kılavuzuz tam fotoğrafları ektedir.

Ne yani kafanıza göre mi taktınız kabloları? Çoğu anakart üreticisi kitapçık yollamıyor artık. Manual'i web sitesinden temin etmek durumundasınız.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben ilk sistemimde kasanın azizliğine uğrayarak saçma yerlere fazladan kablo taktım 2 gün uğraşmıştım. Tüm kablolamadan emin misin?

PSU içinden ne çıkacak? Dört adet vida diyor ki o da çıkar. Çıkmazsa da kasa vidalarını kullan. Yani sen daha bağlayamadığın kabloların fotosunu bile atmıyorsun.

PSU içinden ne çıkacak? Dört adet vida diyor ki o da çıkar. Çıkmazsa da kasa vidalarını kullan. Yani sen daha bağlayamadığın kabloların fotoğrafını bile atmıyorsun.

Hocam afedersiniz yanlış yaptıysam affola. Bağlayamadığım kablolar kasa ile gelen ARGB fan kontrol kabloları karmaşık oldukları için kafam karıştı. Sizin videolarınızı izleyerek topladım sistemi ve kabloları. Eğer isterseniz PSU'nun içinden çıkan diğer kabloların da fotoğraflarını atabilirim. Konuya gelirsek, 20dk önce videonuzu izleyerek flasha BIOS'u yazdım ve anakarta takıp BIOS flash düğmesine bastım. Sizin videonuzdaki gibi beyaz ışık yandı fakat hala daha sönmüş durumda değil. Bir problem olabilir mi bu?