O ayetten onu mu anladın ciddi olarak, Türkçe hocanla bi karşılıklı çay iç durumu anlat bana kalırsa.
Evet, onu çıkarması da olası.. Burada neyin sorun teşkil ettiğini anlamadım? Bu ayeti okuyan bir kişi, yine aynı kutsal olarak görülen kitapta,
"Eee, kalpleri de mühürlenmiş." diyerek,
"Neden gerek var, imtihana, peygambere vs vs.. o zaman?" diyebilir.
Bu anlamı çıkaran biri sorunlu da, ayetlerden mucize çıkaran biri aklı başında öyle mi?
kuran o kadar da karışık bir kitap değil anlamak için.
Kur'an, gayet okuma anlaması güç ve karışık bir kitaptır. İçinde kendisiyle birçok kez çelişir. Mekki olarak görülen ayetler ile Medeni olarak görülen ayetlere bakarak anlayabilirsin.
Adı inek olan ayetin içinde kadınlarla ilgili hüküm var. Hoşgörü dini denilen dinin kutsal kitabında öldürme ile ilgili ayet var. "Anlayasınız diye böyle indirdik." denilen kitabı, herkes farklı yorumlamış. Sonra da kalkıp, "O kadar karmaşık değil." diyorsunuz.
He, aynen değil. O yüzden zaten mezhep imamları ihtilafa düşüp, birbirlerini tekfir edecek duruma geldiler zaten. Kur'an apaçık, bir su kadar berrak, güneşli bir gökyüzü kadar açık olduğu için.
MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi | Cilt: 5 Sayı: 2
Ben yaştan ihtimal veriyorum, forumda 13 yaşında agnostik oldum diye gezen arkadaşlar da var. Ergensiniz arkadaşlar topunuz ergensiniz hatta çocuksunuz, beyninizde tanrı algısı daha tam olarak yok.
Burada "Ben agnostiğim." diye gezen, bir şeyleri araştırma çabasında olan ergenleri hor göreceğine, onlara doğru olanı anlatma çabasına girdin mi? Dur cevap vereyim, sen yorulma.. HAYIR..
Zaten ilk yorumuna dalga geçmeyle başlamışsın. Ne yapalım istersin? Hadi bütün ergenlerle dalga geçelim.. Hepsini tefe koyalım, kazığa oturtalım.
Adamlar, öğreniyor, öğrenmeye çalışıyor. Tavsiyem, bilgilerini aktar. Onlar ile dalga geçeceğine, şeyhinin eteğine öpen dayıyla, karısını ve kendisini hocaya sunanlarla dalga geç.
Güzel soru, mezheplerden mi kıyas alıyoruz kitaptan mı yoksa direkt mezhepsizim ben kendim yorumluyorum mu dediğiniz noktaya göre hatta ve hatta kurandaki cennet cehennem tanımını algılama şeklinize göre bile değişir. Benim de tekrar etmem yerler var kendi unuttuğum fakat okumaya üşeniyorum.
Allah affedicidir diyip bitirmek lazım.
Hızır (A.S.) rolünü üstlenebilirsin. Tek tek soru soran ergenleri tespit et, kafalarını 180 derece çevir, bırak.. Hızır'da öyle yaptı, sen de yapabilirsin bence.. Sende o cevheri görüyorum ben.
Haklısınız hocam. Acele okumaya gelmez. Peki ortalama kaç güne biter kuran? Günde 1 2 saatimi ayırabilirim.
Zorlama olarak gerçekleştirme eylemlerini.. Yavaş yavaş okumayı dene.. Anlamadığın yer olursa da, tefsirlere bakmanı önerebilirim. Bir de önemli bir husus var ve bu atlanıyor bence, ayetlerin nuzül(iniş) sebepleri.. Ayetlerin neden indiğini gördükçe, tefsircilerin anlamlarıyla kıyaslama, durumu anlamada yardımcı oluyor..
Tabi ki de, "Bu kadar şeyi bir arada yapamam." diyorsan da sana kalmış.
Eskiden kelime-i şehadet geitirince sanki inanıyormuşum gibi hissediyordum artık oda yok. Tanrının olmadığına kesin olarak inandım çünkü.
Tanrının varlığı ya da yokluğu, insan eliyle yazılmış bir kitaptan çıkardıklarınla kanıtlanamaz. Bu, metafiziğin alanına giriyor. İstersen, oraya da bakmanı tavsiye edebilirim.