• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

İnanmayanları uyarsanız da onlar imana gelmezler

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan 4828
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 128
  • Görüntüleme Görüntüleme 7B
Nebe 33 bile herhangi bir İslam sitesinde cennetteki hurilerin göğüsleri tomurcuklanmış ve büyük olacağının anlamına geliyor diyor her sitede.

Hocam inancınız nedir?
Agnostik, ateist veya agnostik ateist. Hala tam karar veremedim.

Agnostik, ateist veya agnostik ateist. Hala tam karar veremedim.

Sanırım ben ateistim. Bir tanrının kesinlikle olmadığına inanıyorum. Sadece müslümanlıkla alakası yok. Tanrı olsaydı dünyayı bu kadar kötü bir düzenle yaratmazdı.

Bu tür ayetlerden anladığım başka bir şeyse benim kafir olup, kafir kalacağım belliymiş zaten. ''Allah onların kalp ve kulaklarını mühürlemiştir'' gibi tabirler de bulunuyor.
Madem benim elimde değilmiş, sorgulanmaya da hakkım yok.

Maide 33 ise Allah'a ve peygamberlere karşı çıkıp inanmayanların ellerini ayaklarını çaprazlama kesilmesinden bahsediyor.

Eskiden kelime-i şehadet geitirince sanki inanıyormuşum gibi hissediyordum artık oda yok. Tanrının olmadığına kesin olarak inandım çünkü.

Son düzenleme:
Zannımca çok önemli bir cümle var: İşte bu sizin başından beri "acaba" dediginiz şeyin ta kendisidir.

Hani kişinin içinde azıcık bile şüphe olsa dahi bunun Allah katında hiçbir anlamı yokmuş belli ki.

İslam'ın en büyük sıkıntısı bu. Çok fazla yorum var ve Kur'an da buna çok olanak sağlıyor. Yoksa açıkçası ben revizyonist ve ilerici bir İslam'ı çok dışlamam.

"Ben Allah'a inanıyorum ama Allah'ın iyi insanları cehenneme atacağını düşünmüyorum" gibi yorumlara da çok saldırgan değilim. Allah ahirette ne diyecek yani? Cehennemine mi atacak bu kişiyi? Kulun sana inanıyor işte, sadece başka bir yorum geliştirmiş. İmansız biri iyiyse onun da cennete gideceğini düşünüyor bu kişi. Dini de bu şekilde tebliğ ediyor olabilir. Hicbir sıkıntı göremiyorum.

Ha ama evet, Kur'an bir dediği bir dediğini tutmayan bir kitap. Bakara 62 şöyle diyor mesela:

Şüphesiz, iman edenler; Yahudilerden, Hristiyanlardan ve Sâbiîler’den de Allah’a ve âhiret gününe inanıp sâlih amel işleyenler için rableri katında mükâfatlar vardır. Onlar için herhangi bir korku yoktur; onlar üzüntü de çekmeyecekler.

Burada da bir iman ön koşulu olsa da tamamen başka dinlere mensup kişileri kapsayan bir ayet. Kişi gelip, "ha burada kapsayıcı bir durum var" diyerek başka yorumlar geliştirebilir yukarıda olduğu gibi. Kur'an her şeyden öte siyasi de bir kitap, dolayısıyla imansızları sert bir şekilde safına çekmek isteyecektir. Kur'an'da azap kısmının bu kadar sert olması buna yorulabilir belki.

Uzun oldu ama kusura bakmayın artık, eksiğim gediğim varsa tartışmak isterim.

İslam'ın en büyük sıkıntısı bu. Çok fazla yorum var ve Kur'an da buna çok olanak sağlıyor. Yoksa açıkçası ben revizyonist ve ilerici bir İslam'ı çok dışlamam.
Kur'an hem apaçık indirildiğini söylüyor (Hac 16) hem de bazı ayetlerin yoruma açık olduğunu belirtiyor. (Ali İmran 7)
Bu konuda bile kendiyle çelişen bir kitap. Bir Tanrı'nın yoruma açık ayet bırakması ne kadar mantıklı?
Bu yoruma açık ayetleri de evirip çevirecekler diyor aynı ayette. E buna sebep olan kim?

Nisa 136'da peygambere de iman edilmesi gerektiği belirtiliyor. Ki Hristiyan ve Yahudilerle arkadaş dahi olunmaması gerektiğini de emrediyor. Ha yorum benim için sıkıntı mı? Asla değil. Kendin de demişsin ''bazı ayetlerin müteşabih'' olduğunu. Bir zahmet yorum yapabilelim.
Mantıklı bir bakış açısı aslında. Kur'an'da diğer ''kutsal'' kitaplara göre azap konusu çok daha detaylı işlenmiş. Kaynar su, ateş, zincirler, demir halkalar, irinli sular, dikenler... Hadislere de bakınca ben ortada sadizmden başka bir şey görmekte zorlanıyorum. Senin için toz zerresinden ibaret olan bir varlık sana inanmadı diye yapıyorsun bütün bunları. Korku üzerine kurulmuş bir sistem diye boşuna demiyoruz.
Ve siyasi yönden bakınca mantık kazanıyor.

O ayetten onu mu anladın ciddi olarak, Türkçe hocanla bi karşılıklı çay iç durumu anlat bana kalırsa.
Evet, onu çıkarması da olası.. Burada neyin sorun teşkil ettiğini anlamadım? Bu ayeti okuyan bir kişi, yine aynı kutsal olarak görülen kitapta, "Eee, kalpleri de mühürlenmiş." diyerek, "Neden gerek var, imtihana, peygambere vs vs.. o zaman?" diyebilir.

Bu anlamı çıkaran biri sorunlu da, ayetlerden mucize çıkaran biri aklı başında öyle mi?

kuran o kadar da karışık bir kitap değil anlamak için.
Kur'an, gayet okuma anlaması güç ve karışık bir kitaptır. İçinde kendisiyle birçok kez çelişir. Mekki olarak görülen ayetler ile Medeni olarak görülen ayetlere bakarak anlayabilirsin.

Adı inek olan ayetin içinde kadınlarla ilgili hüküm var. Hoşgörü dini denilen dinin kutsal kitabında öldürme ile ilgili ayet var. "Anlayasınız diye böyle indirdik." denilen kitabı, herkes farklı yorumlamış. Sonra da kalkıp, "O kadar karmaşık değil." diyorsunuz.

He, aynen değil. O yüzden zaten mezhep imamları ihtilafa düşüp, birbirlerini tekfir edecek duruma geldiler zaten. Kur'an apaçık, bir su kadar berrak, güneşli bir gökyüzü kadar açık olduğu için.

Ben yaştan ihtimal veriyorum, forumda 13 yaşında agnostik oldum diye gezen arkadaşlar da var. Ergensiniz arkadaşlar topunuz ergensiniz hatta çocuksunuz, beyninizde tanrı algısı daha tam olarak yok.
Burada "Ben agnostiğim." diye gezen, bir şeyleri araştırma çabasında olan ergenleri hor göreceğine, onlara doğru olanı anlatma çabasına girdin mi? Dur cevap vereyim, sen yorulma.. HAYIR..

Zaten ilk yorumuna dalga geçmeyle başlamışsın. Ne yapalım istersin? Hadi bütün ergenlerle dalga geçelim.. Hepsini tefe koyalım, kazığa oturtalım.

Adamlar, öğreniyor, öğrenmeye çalışıyor. Tavsiyem, bilgilerini aktar. Onlar ile dalga geçeceğine, şeyhinin eteğine öpen dayıyla, karısını ve kendisini hocaya sunanlarla dalga geç.

Hızır (A.S.) rolünü üstlenebilirsin. Tek tek soru soran ergenleri tespit et, kafalarını 180 derece çevir, bırak.. Hızır'da öyle yaptı, sen de yapabilirsin bence.. Sende o cevheri görüyorum ben.

Haklısınız hocam. Acele okumaya gelmez. Peki ortalama kaç güne biter kuran? Günde 1 2 saatimi ayırabilirim.
Zorlama olarak gerçekleştirme eylemlerini.. Yavaş yavaş okumayı dene.. Anlamadığın yer olursa da, tefsirlere bakmanı önerebilirim. Bir de önemli bir husus var ve bu atlanıyor bence, ayetlerin nuzül(iniş) sebepleri.. Ayetlerin neden indiğini gördükçe, tefsircilerin anlamlarıyla kıyaslama, durumu anlamada yardımcı oluyor..

Tabi ki de, "Bu kadar şeyi bir arada yapamam." diyorsan da sana kalmış.

Eskiden kelime-i şehadet geitirince sanki inanıyormuşum gibi hissediyordum artık oda yok. Tanrının olmadığına kesin olarak inandım çünkü.
Tanrının varlığı ya da yokluğu, insan eliyle yazılmış bir kitaptan çıkardıklarınla kanıtlanamaz. Bu, metafiziğin alanına giriyor. İstersen, oraya da bakmanı tavsiye edebilirim.

Son düzenleme:
İnsanlar doğası gereği bir şeye inanmak tutunmak ister, taşlara parşömenlere toprağa yazılan bütün yazılar milattan önce de vardı sonra da vardı. Bütün kültürlerde toplum içinden çıkan bazı kişiler insanları manipüle etmek için kendi çıkarları doğrultusunda çok şey yazıp çizdiler. Benim mantığıma göre yazılan bütün her şey çıkar doğrultusunda yönetmek için yazılan makalelerdir. Karmaşa olmaması için birilerinin buna el atması gerektiğini düşünüp kurallar koydular. Sonuç olarak korku toplumun büyük bir kısmında çok fazla olduğundan ve bastırıldığından zorla da olsa kişiler inanmak istedi, çünkü öldükten sonra cennete gidip sonsuza kadar rahat etmeyi kim istemezdi ki ?

Ben kokunun insana fayda sağladığını düşünüyorum lakin o işin içinde kendi çıkarları için bir oluşum oluşturup empati eksikliği ile beraber o yola giriliyorsa ve iş çirkinleşiyorsa ben orada asla bulunmamalıyım.

Bir de bir ne dediğini anlamak için tek bir ayete bakılmaz, tamamını okuyup anlamaya çalışman lazım. Bir öğretmenin uzun bir cümlesinden bir kelimeyi çekip almak gibi düşün.
Bunun dışında ben senin hala olgunlaşmış birisi olduğunu düşünmüyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…